En Sıcak Konular

AKP'nin şansı mı başarısı mı?

5 Temmuz 2007 10:27 tsi
AKP'nin şansı mı başarısı mı? 

Kimine göre "Bu kadarı da olmaz. Olamaz (!)". Kimine göre bu "Şans". Kimine göre "AKP başarısı"... Bu soruya "evet" diyenler de olabilir, "hayır" diyenler de... Ama tartışılamayacak bir şey var ise o da bütün bunların "AKP'nin şansı" olduğud

Güngör Uras'ın köşe yazısı:

AKP'nin şansı mı, başarısı mı?

Kimilerine göre "Bu kadarı da olmaz. Olamaz (!)". Kimilerine göre bu, AKP'nin "Şansı". Kimilerine göre ise, "AKP'nin "başarısı"...
Seçim öncesi ekonomide çalkantılar bekleniyordu. "Yabancılar kaçar. Döviz fiyatı patlar. Büyüme durur. Enflasyon tırmanışa geçer" deniliyordu.
Beklentilerin aksine, ekonomiyle ilgili olumlu haberlerin biri öbürünü izliyor.

"Ekonomi soğuyor. Frene basıldı. Bu yıl büyüme hızı düşecek" deniliyordu. Yılın ilk 3 ayına ait milli gelir rakamları yayımlandı. Sanayi kesiminde üretim yüzde 7. 5 artmış. İhracattaki olumlu gelişmeye dayalı olarak milli gelir yüzde 6.7 oranında büyümüş. Ekonominin büyümesi 21 çeyrektir kesintisiz devam ediyor.

Ucuz dövizin ihracat artışını kösteklediğine inanıyorduk. İhracatçılar zararına ihracat yaptıklarını söylüyordu. Ama açıklamalara göre, ucuz dövize rağmen 6 ayda ihracat geliri yüzde 24. 1 oranında artmış. Altı aylık ihracat geliri 49.4 milyar dolara ulaşmış.

Rakamlar başka

Geçen yıldan bu yana yaşanan "Enflasyon tırmanışa geçti" korkusuna karşın fiyatlarda gerileme devam ediyor. Yılın ilk 6 ayında tüketici fiyatları artışı yüzde 3.87 oranında kaldı. Yıllık enflasyon yüzde 8.6 oranında.
Yabancılar kaçacaktı. Kaçmadı. Tersine oluk oluk döviz getirmeye devam ediyor. İşte bunun için de döviz fiyatı artacak yerde geriliyor. Dün dolar 1.29 YTL'nin altına inmişti.

Seçim belirsizliğine rağmen borsa şahlanışta. Dün endeks 49.500'lerde dolanıyordu. Yakında 51.500'ü aşar deniliyor.

Bunlar AKP'nin uyguladığı ekonomi politikalarının başarısının göstergesi mi? Bu soruya "evet" diyenler de olabilir, "hayır" diyenler de... Ama tartışılamayacak bir şey var ise o da bütün bunların "AKP'nin şansı" olduğudur. AKP seçime çok şanslı giriyor.

Bu göstergeler kötü olsaydı, muhalefetin eli çok güçlenirdi.
Bu olumlu göstergeleri küçümsemeye, inkâr etmeye imkân yok. Ama sadece bu göstergelere bakarak ülkede ekonominin düzeldiğini, her yerin güllük gülistanlık olduğunu söyleyebilir miyiz?

Halkın durumu başka

Geçen haftalarda İstanbul'da OECD'nin çağrısıyla uluslararası bir toplantı yapıldı. Toplantıda ülkelerde ekonomik ve sosyal gelişmenin nasıl ölçüleceği konusu tartışıldı.

Deniliyor ki, "Milli gelir rakamlarının büyümesi, enflasyonun düşmesi, ithalat ve ihracat rakamlarına bakılarak bir ülkede ekonomik ve sosyal gelişme ölçülemez. Ekonomik ve sosyal gelişmenin göstergesi halkın mutluluğudur. Milli gelir, enflasyon, ithalat ve ihracat göstergelerine bakılarak halkın mutluluğu konusunda bir değerleme yapılamaz.

Milli gelir büyür, kişi başı ortalama milli gelir rakamı büyür. Fakat ülkede gelir dağılımı bozuksa, artan milli gelir belli kesimin cebine girer. Halkın büyük bölümü fakirleşir. İşsizlik artar. Enflasyon kontrol altına alınırken insanların geliri en az enflasyon kadar artmıyorsa, pahalık nedeniyle insanlar daha kötü yaşam şartlarına mahkûm edilir. Bütçe gelirleri artar ama, eğer bu imkânlar faize gidiyorsa, halkın eğitim, sağlık konusundaki sorunları ciddileşir.

İşte bu nedenle AKP'nin "başarısı" veya "şansı" olarak nitelendirilebilecek olumlu göstergeleri değerlendirirken, bu olumlu göstergelerin halkın yaşamına nasıl yansıdığını da dikkate almakta yarar var.

guras@milliyet.com.tr 


 



Bu haber 213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs