En Sıcak Konular

Arkadaşlar yeni hedefiniz Afrikalı çocukları öldürmek!

4 Temmuz 2007 23:19 tsi
Arkadaşlar yeni hedefiniz Afrikalı çocukları öldürmek! Batılı ülkeler sigarayı bıraktıkça, sigara şirketleri gelişmekte olan ülkelere daha fazla sigara satmaya çalışıyor. Sıradaki kurbanlar Afrika ve Doğu ülkeleri ve bu ülkelerin çocukları… Sigara devlerinin pazarlama teknikleri ise tek kelimeyle "öldü

Ünlü sigara şirketleri, gelişmiş ülkelerde sigara satışlarının gerilemesi üzerine pazar hedefine Afrika ve az gelişmiş ülkeleri koydu.

British American Tobacco ve Philip Morris şirketleri, gelişmiş ülkelerde sigara satışlarının gerilemesiyle beraber Afrika’da ve az gelişmiş ülkelerde çocukları hedeflediği öne sürüldü.

Nijerya’nın en büyük eyaleti olan Kano idaresinin avukatları bugün her iki sigara şirketini dava ediyor.

Söz konusu şirketlerin ülkede pop konserleri ve spor organizasyonlarına sponsor olduğunu ve bedava sigara dağıttığını ifade eden avukatlar bu şekilde çocukların sigara alışkanlığına özendirildiğini belirti.

Nijerya’nın avukatlarından Babatunde Irukera, bu kampanyalar sonucu sigaraya başlayanların uğradığı zararlar karşılığında 38,6 milyar dolar tazminat talep ettiklerini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Nijerya’da 1990-2001 yılları arasında gençler arasında sigara içenlerin sayısı üç kat arttı.

British American Tobacco ve Philip Morris’i dava eden avukatların elinde bizzat şirketin pazarlama ekipleri tarafından hazırlanan raporlar bulunuyor.

Dava dosyasına giren Philip Morris’in 31 Mart 1981 tarihli raporunda şu ifadelere yer veriliyor: “Bugünün genci yarının potansiyel düzenli müşterisidir ve sigara tiryakilerinin büyük bir kısmı ilk sigaraları henüz daha çok gençken içmişlerdir”.

Nijeryalı avukatlara danışmanlık hizmeti veren ABD’li avukat Stephen Swedlow ise yaptığı açıklamada uluslararası sigara şirketlerinin ABD ve İngiltere gibi ülkelerdeki pazarlarının daralması nedeniyle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yöneldiklerini ifade etti.

Dünya Bülteni



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,644 µs