En Sıcak Konular

'Her şeyi anlatırsam savaş çıkar'

4 Temmuz 2007 22:09 tsi
'Her şeyi anlatırsam savaş çıkar' İngiliz Michael Todd, kitabında yer vermediği sarsıcı gerçekleri Vatan’a anlattı: "Gözaltındayken Ebu Garip’teki işkencelerin benzerlerini yaptılar. Bu çuvalı bir Türk askerinin kafasından çıkarıp yere attılar. Ben gizlice alıp cebime koydum.

Sevdiği kadını ve kızını bulmak için Irak’a giden Michael Todd, Süleymaniye’de Amerikan askerlerinin Türk Özel Kuvvetleri’ne yönelik baskını sırasında tesadüfen yoldan geçerken apar topar gözaltına alındı ve içinde başlarına çuval geçirilmiş insanların bulunduğu bir kamyona bindirildi. İşte Todd, ilk kez Türk askerleriyle o kamyonda karşılaştı. Amerikalı askerlere İngiliz vatandaşı olduğunu anlatmaya çalıştı ama aldırış eden olmadı. Amerikalılar Türk Kuvvetleri’nin komutanı zannedip, diğer 11 Türk askeri gibi Todd’un da başına çuval geçirdi. Kader birliği yaptığı Türk askerleri ile 60 saatini geçiren Todd, “cehennem” olarak nitelendirdiği o günleri “Çuval” adlı kitabında anlattı. Ancak o cehennemin içindeki bazı olayları kitabında anlatmaya dili varmadı. Todd, kitabında yazamadığı gerçekleri VATAN’a anlattı:

Tecavüze uğradım

4 Temmuz 2003 gecesi neler oldu?

Beni ayrı bir hücreye, Türk askerlerini ise başka bir hücreye koymuşlardı. 4 Temmuz gecesi, parti vardı. Amerikan askerleri içip, uyuşturucu almışlardı. Hücreme aralarında kadınların da olduğu 3-4 asker geldi.

Ne yaptılar?

Tahmin edebilirsiniz. Amerikalı askerler, Irak’taki Ebu Garip Hapishanesi’ndeki Iraklılara ne yaptıysalar işte orada da aynı şeyleri yaptılar. Olanları daha fazla anlatamam. Bütün bunları anlatmak beni üzüyor.

Size tecavüz mü ettiler?

Evet. O gece yaşananlar yüzünden 3.5 yıl psikolojik tedavi gördüm. Cehennemde yaşadım.

Anlatsam savaş çıkar

Kitabınızda tüm gerçekleri anlatmanız gerekmez miydi?

Türkiye ve Amerika arasında savaş başlatmak istemiyorum. Bu kitap sadece bir başlangıç. Eğer orada yaşananları anlatırsam savaş çıkar.

Türk askerleriyle kaç saat bir arada kaldınız?

60 saat beraberdik. Birlikte cehennemi paylaştık. Komutan Aydın benim kardeşim. Sürekli benimle konuşuyordu. Beni kendi askerlerinden biri gibi görüyor ve ilgileniyordu. Bana ekmek ve su verip vermediklerini soruyordu. Bana Türkçe öğrettiler. Çok sıcak, merhaba, nasılsın gibi şeyleri öğrendim. Cehennemdeydik ama sürekli konuşup moralimizi yüksek tutmaya çalışıyorduk.

Türkler’den ne zaman ayrıldınız?

Kerkük’ten Bağdat hapishanesine helikopterler götürdüler. Orada sorun yaşamadık. Asıl problem Kuzey Irak’taydı. 7 Temmuz sabahı saat 5 gibi ayrıldılar. Ama ben onları göremedim. Çünkü o gece hiç uyumamıştım. Onlara güle güle diyemedim. Onlarla gidebileceğimi düşünmüştüm ama beni bırakmadılar. Hücremde yalnız kalmıştım. Çok korkmuştum.

Neden gitmiştiniz Irak’a?

Kız arkadaşım Iraklıydı. İngiltere’de üniversitede öğrenciydi. Evlilik dışı bir ilişki yaşadık. Çocuğumuz oldu ve okulu bitince o Irak’a dönmek zorunda kaldı. Onu ve kızımı bulmak için gittim Irak’a. Kız arkadaşım, Saddam’ın akrabalarındandı. Ablası İngiltere’de bana “Eğer Irak’a gidersen seni öldürürler” dedi. Kız arkadaşım belki de hayatta bile değil. Bilmiyorum. Ama o ve kızım olmadığı için hayatım eksik kaldı. Bunu tamamlamak istiyorum. Küçük kızımı bulmak istiyorum.

Kızınız kaç yaşında? Adı ne?

Şu anda 6 yaşında. Adı Sacide. Bu ay doğum günü var. Kız arkadaşımın adı da Abla Hüseyin.

Bu kanıtları dünya nasıl acı çektiğimi görsün diye sakladım

Todd, serbest kaldıktan sonra 3.5 yıl boyunca Kerkük’teki olaylara ilişkin ne kadar fotoğraf, eşya ve evrak varsa toplayabildiği kadar kanıt toplamış. Yanındaki çantadan çuval, plastik kelepçe ve kanlı tişörtünü çıkarıp gösterdi. “Bütün bu kanıtları sakladım ki dünya nasıl acı çektiğimi görsün istedim. Türk askerleri de masumdu, orada hiç kimseyi öldürmeyeceklerdi. Kelepçede de kan lekeleri hala duruyordu. Ve bir de elinde kelepçenin açtığı yara izi...

Vatan



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,474 µs