En Sıcak Konular

Abdullah Gül: Üç cumhurbaşkanını yanlış seçmişiz

4 Temmuz 2007 18:01 tsi
Abdullah Gül: Üç cumhurbaşkanını yanlış seçmişiz Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili yeni bir kanun mu çıktı? Çıktı ki daha önceki kurallar uygulanmadı. Meğerse biz, diğer 3 Cumhurbaşkanını seçerken yanlış yapıyormuşuz'' dedi.

Gül, Çankırı Hükümet Meydanında, AK Parti tarafından düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her tarafında partisine ''büyük bir teveccüh olduğunu, meydanların hınca hınç dolduğunu'' söyledi. Türkiye'deki huzur ortamını, birliği, kardeşliği koruyacak tek partinin AK Parti olduğunu anlatan Gül, 4,5 yıl önce vatandaştan aldıkları destekle birçok icraatın altına imza attıklarını ifade etti. ''Elinizi vicdanınıza koyun. Türkiye, 4,5 yıl önce böyle miydi?'' diye soran Gül, Türkiye'nin DSP-MHP-ANAP koalisyonu döneminde neler kaybettiğine bakılmasını istedi. Alanda bulunanların ''Yuh'' diye bağırması üzerine Gül, 'Yuh çekmeyin'' uyarısında bulundu.

Gül, her şeyi ''açık, dürüst ve abartmadan'' dile getirdiklerine belirterek, ''4,5 yıl önce Türkiye'de en çok kullanılan konu ki, bunu hanım kardeşlerim daha iyi bilirler. Neydi bu? Zam, zam, zam... Bunun neticesinde enflasyon vardı, hayat pahalılığı vardı, fiyatlar her gün değişirdi'' diye konuştu.

AK Parti iktidara geldiğinde enflasyonun yüzde 34 dolayında seyrettiğini ifade eden Gül, bazı dönemlerde enflasyonun yüzde 100'leri geçtiğini söyledi.

Bugün enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü ifade eden Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

''Geçimsizliğin, huzursuzluğun, ahlaksızlığın her şeyin temelinde bu enflasyon vardı. Her şeyi kötü etkiliyordu. 4,5 sene önce Türk Lirası'nın itibarı yoktu. Herkes milyarderdi ama geçinemiyordu. Böyle bir ülke yoktu dünyada. 35 sene sonra Türkiye'de hayat pahalılığı tek rakamlı oldu. Bu ucuzluk geldi demektir. Enflasyon canavarı daha da küçülecek. Dün rakamlar açıklandı. Ne çıktı? Eksi enflasyon çıktı. Siz hiç enflasyonun gerilediğini duyar mıydınız? İşte başarı bu.''

İktidarları döneminde faizlerin de düştüğünü anlatan Gül, öncekilerin faizlerin yüksekliğinden şikayet ettiğini ama düşürmek için hiçbir şey yapmadığını söyledi. Gül, düşük faiz oranlarından elde edilen tasarrufun yollara, hastanelere ve fabrika yapımlarına harcandığını belirtti.Ülkenin toplam gelirinin 4,5 yıl önce 180 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Gül, bugün bu rakamın 400 milyara yükseldiğini kaydetti. Gül, ''Kişi başına düşen gelir, 5 bin 500 dolara çıktı. Sizden yetki alırsak hedef, 10 bin dolara çıkarmak'' diye konuştu. Vatandaşların ''Vur vur inlesin, Baykal dinlesin'' diye bağırmaları üzerine Gül, ''Hepsi dinliyor. Hepsi takip ediyor'' dedi.

BANKALARIN DURUMU

Gül, 4,5 yıl önce, ''bankaların, topladıkları parayı ya Hazinenin faizli kağıtlarına yatırdıklarını ya da hortumculara kredi olarak verdiklerini'' ifade ederek, şunları kaydetti:

''O kadar çok banka battı ki, batan paralar Hazine garantisinde olduğu için devlet, bu paraları, sizden topladığı vergilerle karşıladı. 40 milyar dolar hizmete harcansaydı bugün farklı yerlerde olurduk. AK Parti hükümeti döneminde tek banka batmadı. Battı mı? Size soruyorum. Çünkü bankalar müfettişlerimiz tarafından çık sıkı denetlendi. Bir kuruş bile hortumlanamadı. Artık bankaların kendileri sorumlu. Hiçbir garantileri yok. Adamlar İmar Bankasını batıracak, paralar sizden toplanan vergilerle ödenecek. Yok böyle bir şey. Devlet bankaları artık zarar etmiyor. Katrilyon kar ediyor. Ziraat Bankası geçmişte yüzde 59 faiz uygulardı. Artık bu oran, yüzde 7-13 arasında değişiyor. 2002'de bin küsur traktör satılmıştı. Geçen sene bu sayı 42 bine yükseldi.''

''OY İSTEME HAKKIMIZ DOĞUYOR''

Gül, vatandaşlara, söylediklerini kontrol edebileceklerini belirterek, ''Dediklerin doğru değilse bize oy vermeyin ama dediklerim doğruysa bizim de sizden oy isteme hakkımız doğuyor'' dedi.

AK Parti hükümetinin 4,5 yıl süresince gerçekleştirdiği icraatlara da değinen Gül, artık okullar açıldığında çocukların ders kitaplarını sıra üzerlerinde bulduğunu söyledi. Gül, ''Bu Türkiye'nin her köşesinde böyle. Hizmet bu değil mi? Bizden önceki partilere soruyorum. Niye siz düşünemediniz? Avrupa'da oluyordu da Türkiye'de neden olmuyordu?'' diye konuştu.

Diğer partilerin vatandaşlara inanılmaz vaatlerde bulunduğunu anlatan Gül, ''Bu kadar iyi biliyordunuz da daha önce niye yapmadınız?'' diye sordu.

Gül, AK Parti iktidarı döneminde herkesin istediği hastaneden faydalanmaya başladığını belirterek, SSK'lının, Emekli Sandığı üyesinin artık üniversite hastanelerine gidebildiğini anlattı. Bu arada ''Sizi Cumhurbaşkanı görmek istiyoruz'' diye bağıran bir vatandaşa Gül, ''Hayırlısı olsun'' yanıtını verdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Konuşması sırasında vatandaşların sık sık Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili sloganlar atması üzerine Gül, ''Madem istiyorsunuz, o konuya da değineyim. Türkiye kapalı bir toplum mu? Diktatörlük mü var? Bizim bu konuları konuşmamızdan rahatsız oluyorlar'' dedi.

Fransada Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'deki ile aynı zamana denk geldiğini hatırlatan Gül, ''Onlar Cumhurbaşkanını seçti, yoluna devam ediyor. Bizde de sanki yeni bir Cumhurbaşkanı seçilmiş, görevine devam ediyor havası var. Seçimler sırasında ne olduğunu hepiniz gördünüz'' diye konuştu.

Türkiye'de hangi partiye oy verirse versin, tüm insanların seçimler sırasında yapılanları tasvip etmediğini, ayıpladığını anlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili yeni bir kanun mu çıktı? Çıktı ki daha önceki kurallar uygulanmadı. Meğerse biz, diğer 3 Cumhurbaşkanını seçerken yanlış yapıyormuşuz. Madem ki, eski cumhurbaşkanları böyle seçildi, Anayasa yanlış uygulandı. Onların atadığı başbakanlar, bakanlar, rektörler, Anayasa Mahkemesi üyeleri... Onlar ne olacak? Bunlara çocuklar bile güldü. Daha çok konuşabiliriz bu konuyla ilgili. Ama biz ülkemizin prestij kaybetmesini istemiyoruz. Çocuğun annesi gibi davranıyoruz.

Madem böyle oldu, o zaman 'millete gidelim' dedik. Anayasa değişikliği yaptık ama CHP... İsmi halk, Halk Partisi, Cumhurbaşkanını milletin seçmesini rejim tehlikesi olarak gördü. İptal için bunu Anayasa Mahkemesine götürdü. Mahkeme ne diyecek, onu göreceğiz. Tüm Türkiye bunun farkında, yapılan hizmetlerin de farkında. Türk halkı bunların cevabını sandıkta verecek.''

MİTİNGDEN NOTLAR

Hükümet Meydanında mitinge katılmak için gelenler, ellerinde ''Yokuş bize vız gelir'', ''İnadına AKP'' yazılı dövizler taşıdılar. Meydana, üzerinde ''367 istediler, 467 ile geliyoruz'', ''Söz verdik, Çankırı AK çıkacak'', ''İşte Cumhur, İşte Başkan'' yazılı dev pankartlar asıldı.Miting alanı, AK Parti logosu ve üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bulunduğu bayraklarla donatıldı. Mitingde sık sık ''Her şey Türkiye için'' ve ''Haydi Anadolu'' isimli şarkılar çalındı.

Gül, mitingin sonunda bir vatandaşın, ''Sizin köleniz olalım'' diye bağırması üzerine, ''Olur mu öyle şey? Asıl biz sizin köleniz olalım'' diye konuştu.

Abdullah Gül'ün konuşması sırasında kürsüye yaklaşan bir vatandaş, çocuğunu kaybettiğini belirtmesi üzerine, Gül, çocuğun adını kürsüden anons etti. Gül, çocuğun annesine, ''Çocuğunun yaşı büyükmüş, korkma bir şey olmaz. Senin çocuğun bizim de çocuğumuz. Anne yüreği dayanmıyor işte'' diye seslendi.

Mitingde AK Parti Çankırı milletvekili adayları da tanıtıldı.

Sabah



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,413 µs