En Sıcak Konular

"Türkiye ABD'ye taahhütte bulunmadı"

4 Temmuz 2007 14:32 tsi
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Irak'a tek taraflı müdahalede bulunmaması hususunun, Türkiye ile ABD arasında 2003'te imzalanan hibe anlaşmasının ön koşulu haline hiçbir zaman gelmediğini, Türkiye'nin bu anlaşmayla tek taraflı müdahale konusunda bir

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'nin Irak'a tek taraflı müdahalede bulunmaması hususu, anlaşmanın ön koşulu haline hiçbir zaman gelmemiştir." denildi.
 
Açıklamada, "Türkiye bu anlaşmayla tek taraflı müdahale konusunda bir taahhütte bulunmamıştır" ifadesine de yer verildi.
 
Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:
 
"Anlaşma uyarınca Türkiye'ye taksitlerle verilmesi öngörülen 1 milyar dolar hibenin ödenmesi sürecinde, Türkiye'nin Irak'a tek taraflı müdahalesi söz konusu olursa, ABD tarafı ödemenin geri kalanını askıya alma hakkına sahipti. Nitekim, tek taraflı müdahale halinde anlaşmaya esas teşkil eden anlayışın ortadan kalkacağı anlaşmada kayıt altına alınmıştı.
 
Bu, ABD'yi bağlayan tek taraflı bir karardı. Söz konusu anlaşmanın imzalanmasından sonra, Türk ekonomisinin seyri, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesi ile birçok alandaki yapısal reformlar ve köklü değişikliklerin getirdiği olumlu sonuçlar üzerine yapılan siyasi/ekonomik değerlendirmeler sonucunda ülkemizin bu tür mali desteğe ihtiyacı bulunmadığına karar verilmiş ve anılan ekonomik yardım anlaşmasının işleme konulmasından vazgeçilmiştir.
 
Hazine Müsteşarlığı'nın bu konudaki kararı bildirmesi üzerine Bakanlığımızca keyfiyet ABD tarafına bir nota ile duyurulmuş; gelişmeler, anlaşma üzerinde herhangi bir gizlilik unsuru bulunmadığından Hazine Müsteşarlığı'nın yaptığı yazılı açıklamalarla zamanında kamuoyuyla da paylaşılmıştı.
 
Söz konusu anlaşma, onay için TBMM'ye sevk edilmemiş ve yürürlüğe girmemiştir."

Baykal'ın iddiası
 
CHP lideri Deniz Baykal, hükümetin Kuzey Irak'a operasyon yapılmaması için 1 milyar dolar karşılığı gizli bir anlaşma yaptığını iddia etmişti.
 
Baykal'ın bu açıklamasına önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yanıt verdi. Bakan Gül, ''Bunların hepsi yalandır, aslı yoktur'' dedi.
 
"ABD'yi işbirliğine zorlamak için elimizden geleni yapıyoruz" diyen Gül, "ABD ile anlaşma yaparsak bunların hepsi devletin kayıtlarında olur" diye konuştu.
 
Devlet Bakanı Ali Babacan da, "Sayın Baykal doğru söylemiyor. Türkiye, ABD'ye hiçbir zaman (ben buraya (Irak) girmeyeceğim) taahhüdü vermemiştir" diyerek iddiayı yalanladı.
 
Son olarak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Irak'a tek taraflı müdahalede bulunmamasının, Türkiye ile ABD arasında 2003'te imzalanan hibe anlaşmasının ön koşulu haline hiçbir zaman gelmediğini bildirdi.

Cnnturk



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,537 µs