En Sıcak Konular

Bartın’da iş veren oyu alır

4 Temmuz 2007 12:31 tsi
İşsizliğin belini büktüğü Bartın geçim derdinde. İlde seçimden ne zaman söz edilse, “Amasra maden İşletmesi’ne kaç işçi alınacağı” sorusu gündeme geliyor.


Bartın, yer üstünde yeşili ve denizi, yer altında maden zenginliği ile şanslı illerden biri. Ama Bartınlılar, bu zenginlikten pay alamamışlar. İşsizliğin belini büktüğü Bartın geçim derdinde. 30 bin gencini başka illere göç veren Bartınlıların en büyük isteği, ilde istihdam yaratılması ve Bartın’a üniversite kurularak, öğrenci göçünün önünün kesilmesi. İlde seçimden ne zaman söz edilse, “Amasra maden İşletmesi’ne kaç işçi alınacağı” sorusu gündeme geliyor.

Yıllarca Ecevit’in kalesi olan Bartın, 2002 seçimlerindeki rüzgarla AKP’den 2 milletvekili çıkarmış. Ancak Bartın bu milletvekillerinden umduğunu bulamamış ve AKP’nin yeniden bu ili 2-0 alması zor görünüyor. Arkasındaki rüzgarı kaybeden AKP, 22 Temmuz seçimlerinde CHP-DSP ittifakının adayı eski Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya ile yarışıyor.

DSP’den iki dönem belediye başkanı seçilen Yalçınkaya, 2004 yerel seçimlerinde yüzde 62 oy almış. Ünlü Taş Han’da, “şap şap” köftesinin tadına bakarken konuştuğumuz esnaf, Altınkaya’nın hizmetlerinden memnun.

Emekliler kalmış

Seçmenin yüzde 80’ini oluşturan ve haftada iki gün şehre pazara gelen Bartın köylüsü de kendilerine belediye otobüsü seferleri koyan Yalçınkaya’dan övgü ile söz ediyorlar. Yalçınkaya, Amasra Maden İşletmeleri’ne 2 bin işçi alınacağı ve Bartın limanının genişletilmesi vaatlerini veriyor. Bartın limanının, Orta Anadolu ile Rusya, Ukrayna ve Türk cumhuriyetlerine ihracat kapısı haline getirilmesi için limanın genişletilmesi şart.

Bartın seçmeni artık, bir zamanlar olduğu gibi sadece parti ismine oy vermiyor. AKP hariç Bartın’da partiler değil, halkın tanıdığı isimler yarışıyor. Ancak köylerde hâlâ “Benim oyum Tayyip’e” diyenlerin oranı ciddi.

2002 seçimlerinde aldığı 13 bin 697 oyla üçüncü parti olan MHP yükselişte görünüyor. MHP’nin adayı Cemal Akın da halk tarafından oldukça seviliyor.

Bartın Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Esen Aliş, köylünün göç eden çocukları nedeniyle partilere kızdığını ve arayış içinde olduklarını söylüyor. Aliş, “Bartın’da artık sadece Almanya’dan emekli ve madenden emekliler yaşıyor” diyor. Aliş’e göre, AKP bir milletvekilliği alırken, ikinci koltuk CHP ya da MHP’ye gidecek.

AKP’nin kozu

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül ile Bartın mitingi dönüşü sohbette, Bartın’ı konuşuyoruz. İşsizlik ve göçten bahsedince Gül bize müjdeyi veriyor: “Taşköprü’de 500 milyon ton rezerv var. Buradaki HEMA şirketi metan gazı bulmuş. Burası enerji üssü olacak, 11 bin kişi istihdam edilecek” diyor.

akşam

 



Bu haber 354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs