En Sıcak Konular

'Şahtık şahbaz olur muyuz' senaryoları!

4 Temmuz 2007 12:17 tsi
'Şahtık şahbaz olur muyuz' senaryoları! Bağımsız olarak TBMM’ye gireceği kesin gözüken DTP’nin bundan öteye gitme ihtimali de var. Tahminen 24-28 arası vekili Meclis’e sokacak olan DTP grup kurabilecek ve ‘olmazın olur’ olduğu ülkemizde kaderin garip bir tecellisi

Hemen tüm partiler hemen tüm konularda anlaşamıyorlar. Ama “ekseriyetle” mutabık oldukları konu yeni hükümet kurulurken DTP ile ortaklık yapmayacakları. Öyle olur mu olmaz mı bilinmez.

Ancak bu söylemin dahi zımnen kabul ettiği bir şey var. O da 23 Temmuz’da DTP’nin bağımsız adaylarının TBMM’de oturacakları. Kaç sandalye ile orası tartışmalı. Ama genel yaklaşım 24 ile 28 arasında DTP kökenli bağımsız vekilin Meclis’in turuncu koltuklarında kendilerine yer açmayı başarabileceği.

Daha fazlası olabilir mi?

Daha çok vekil çıkarma ihtimali zayıf olmakla birlikte TBMM’de yeni hükümetin kurulması sırasında anahtar rol oynama hatta kabinede bile yer bulma olasılıkları mevcut. Zor, ama var.

Nasıl olabileceğine gelince. Örneğin seçim sonuçlarının bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermeyip, 4’üncü bir partiye de baraj koyması halinde bir AKP-DTP koalisyonu mümkün olabilir.

“AKP asla yapmaz” denebilir ama konjonktürü şimdiden kestirmek imkansız. Örneğin yine çok dillendirilen ve hatta “tasvip” de gören CHP+MHP ortaklığının 276’ya birkaç vekille uzak düştüğü bir durum da hasıl olabilir.

“MHP ve DTP mi? Çıldırmışsınız!” yaklaşımımın haklılık payı çok. Ancak bu rakamsal bir ihtimal, ideolojik değil! DTP bu hassasiyetleri bildiği için “bakan istemiyorum, şart da ileri sürmüyorum, koalisyon mutabakatına da girmeyeyim, dışarıdan desteklerim” derse?

Yine de MHP, “hayır” diyebilir. O zaman da AKP+CHP+DTP fikri gündüme gelebilir. İhtimal ihtimaldir!

Üstelik konuyu sadece hükümet kurmaya da endekslememek lazım. AKP hükümet kurar ama örneğin cumhurbaşkanlığı için gerekli 367’yi bulamazsa? DTP oyları mütevazı bir yama olabilir.

Ama dediğimiz gibi bunlar sadece olasılıklar. Zor ama mümkün olasılıklar. Bunlara bakarak “kıyamet kopar” diyecekler de çıkacaktır. Onlara da belki şunu söylemek lazım, ya DTP bu verdiklerinin karşılığında bazı “yüksek makamlar” isterse? 

www.iyibilgi.com



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,036 µs