En Sıcak Konular

Hrant Dink cinayeti davası başladı

3 Temmuz 2007 09:40 tsi
Hrant Dink cinayeti davası başladı Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 12'si tutuklu 18 sanığın yargılanmasına dünkü duruşmayla başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava için polis adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Dink cinayeti davasında avukat provokasyonu  
 
Katil zanlısı O.S.'nin yaşı 18'den küçük olduğundan yargılama gizli yapılırken, çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu ile canlı yayın araçları adliye önündeydi. Duruşma öncesi Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, Dink ailesine sataşarak ortamın gerilmesine yol açtı. Turgut'un Rakel Dink ve kızlarına 'Ne kadar çok Ermeni var.' diye bağırması üzerine müdahil avukatlardan Ümit Abanos, 'Sen provokatörsün, çıkar cübbeni, çık dışarı.' dedi. Turgut da 'Hepiniz Ermeni'siniz hepinizde Ermeni pasaportu var.' şeklinde karşılık verdi. Gerginlik, polisin araya girmesiyle son buldu. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, çetenin sanıklardan ibaret olmadığını belirterek, "Planlı, organize bir çete. Jandarma ve polisin bu olayda neredeyse kasta varan bir ihmali mevcut. Bunların üzerine gidilmeli ve bu davayla birleştirilmeli." dedi.

Dink cinayeti davası gergin başladı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 12'si tutuklu 18 sanığın yargılanmasına dünkü duruşmayla başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava için polis, adliye çevresinde sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri aldı. Katil zanlısı O.S.'nin yaşı 18'den küçük olduğu için yargılama gizli duruşma şeklinde yapıldı. Tutuklu sanıklar, Tekirdağ ve Kandıra F Tipi cezaevlerinden alınarak davanın görüleceği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Sanıklar basın mensuplarının görüntü almaması için hakim ve savcıların girdiği protokol kapısından geçirilerek yemekhaneden duruşma salonuna alındı. Hrant Dink'in eşi Rakel, çocukları, kardeşi Hosrof (Orhan) Dink, Agos Gazetesi ve Bir Gün Gazetesi temsilcileri davaya müdahil olarak kabul edildi. 600'e yakın avukatın mahkemeye vekalet sunduğu, yaklaşık 80 müdahil avukatın duruşmaya katıldığı, 12 sanık avukatının da duruşmada hazır bulunduğu öğrenildi.

Duruşma öncesi Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, adliye bahçesinde ilginç açıklamalarda bulundu. Müdahil avukatlara, 'Ermenici avukatlar' diyen Turgut, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve kızları adliyeye giriş yaptığı sırada 'Ne kadar çok Ermeni var.' dedi. Bu sözler üzerine Dink ailesinin avukatı Ümit Abanoz, "Sen provokatörsün, çıkar cübbeni, çık dışarı." diyerek tepki gösterdi. Turgut ise, "Hepiniz Ermeni'siniz, hepinizde Ermeni pasaportu var." diye bağırdı. Bu sırada adliye'nin mahkemelere gidilen iç kapısında kısa süreli bir arbede yaşandı.

'Tetikçiler, buzdağının parçaları'

Hrant Dink ailesi avukatlarından Ergin Cirmen, dava sonucunun üç aşağı beş yukarı belli olduğunu ifade ederken ilginç bir açıklamada bulundu. Cirmen, "Asıl önemli olan, bu cinayetle ilgili kamu görevlilerinin yargılanması, asıl sorun bu. Tetikçiler buzdağının altındaki minicik noktalar. Çete, sanıklardan ibaret değil. Çok planlı, organize bir çete. Bütün çetenin ortaya çıkartılması gerekir. Jandarma ve polisin bu olayda neredeyse kasta varan bir ihmali mevcut. Bunların üzerine gidilmeli ve bu davayla birleştirilmeli." diye konuştu. Sanık Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut ise, "Davadan hiçbir şey beklemiyorum. Türk adaletinin bir şekilde baskı altına alınmasını da protesto ediyorum. Buradan karar ne çıkarsa çıksın adil kabul etmeyecekler." dedi.

Sanıklar hakkında istenen cezalar

Cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, 'Hrant Dink'in öldürülmesine azmettirmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenen sanıklardan Erhan Tuncel'in, 'silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak', 'patlayıcı madde imal etmek', 'patlayıcı madde atmak', 'mala zarar vermek', '6 kişinin yaralanmasına neden olmak' suçlarından da 48 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması; Yasin Hayal'in 'Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek' suçundan müebbet hapis cezasına, 'silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak', 'Ferit Orhan Pamuk'u tehdit etmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından da 30 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede, katil zanlısı O.S.'nin 'Hrant Dink'i öldürmek' suçundan, yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilirken, sanığın 'terör örgütüne üye olmak' ve 'ruhsatsız silah taşımak' suçlarından ayrıca 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Sanıklardan Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun 'Hrant Dink'in öldürülmesi eylemine yardım etmek' ile 'terör örgütüne üye olmak' suçlarından 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Yaşar Cihan ile Halis Egemen hakkında da 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede diğer sanıklar hakkında 'terör örgütüne yardım etmek' ve 'ruhsatsız silah taşımak' suçlarından 16 yıla kadar hapis cezaları talep ediliyor.

Savcının talebi üzerine mahkeme 4 sanığı tahliye etti

Dün akşam geç saatlerden sona eren duruşmada, savcının talebi üzerine tutuklu sanıklar Veysel Toprak, Osman Alpay, İhsan Özkan, Salih Hacısalihoğlu tahliye edildi. Normal giriş kapısından çıkarılan tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel, cezaevi aracına bindirilirken, "Önyargılarının farkına varamayan toplumlar medeni yaşayamaz." diye bağırdı. Katil zanlısı O. S. girişte olduğu gibi arka kapıdan çıkarıldı.

Devlete hizmet diye bebek katil yetiştiriyorlar

Hrant Dink'in eşi Rakel Dink mahkemeye sunduğu müdahillik dilekçesinde, "Şimdiye kadarki yaşamımızda Ermeni'yiz diye ya horlandık ya hakarete uğradık veya Ermeni kelimesini küfür olarak duyduk. Bugün burada bu katil olmuş bebekler var, onları yaratan karanlık nerede?" dedi. "Bunlar, durmadan düşman yaratıp bebekleri katil yetiştiriyorlar ve bunu Türkiye'ye hizmet diye yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

İLK DURUŞMADAN NOTLAR

Sanıklar ve sanık avukatları ile müdahil avukatların mahkeme salonuna yerleşimi yapıldı. Sanıkların kimlik tespitinin ardından öğle arası verildi, öğleden sonra ifadeler alınmaya başlandı.

Gazeteciler Etyen Mahçupyan, Eser Karakaş, Cengiz Çandar, Ali Bayramoğlu, Ayşe Önal da adliyeye geldi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ve milletvekili Cavit Torun'un da gözlemci olarak geldiği; ancak duruşma salonuna alınmadığı belirtildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN)'nin doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle müdahillik talepleri reddedildi.

Dink'in avukatları, bundan sonraki duruşmanın daha büyük bir yerde yapılması için başvuru yapacaklarını açıkladı.

Davanın görüleceği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nin çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Adliye yanındaki otoparka sivil araçların girişi durduruldu.

Duruşması olmayan ve isimleri yazılı olarak polise bildirilmeyen avukatlar adliyeye alınmadı. Kanunen aranmaları mahkeme kararına tabi olan avukatlar, üzerlerinin ve çantalarının aranmasına tepki gösterdi.

Davayı izleyenler arasında sanık Erhan Tuncel'in anne ve babası da yer aldı. Baba Ali Rıza Tuncel, oğlunun durumunu 'kaderin bir cilvesi' olarak değerlendirdi.

Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve International Pen gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de izledi. yor. Beşiktaş Adliyesi'ne çok sayıda canlı yayın aracı konuşlandı.

Davanın tutuksuz sanığı eski BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan ise Ermeni diasporasının Türkiye'deki Ermenileri kışkırttığını söyledi.

Erhan Tuncel ile Yasin Hayal, duruşmada yan yana oturdu. Avukatı, Yasin Hayal'in durumunun son derece iyi ve sağlıklı olduğunu açıkladı.


19 Ocak 2007'de öldürülmüştü

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Şişli'de başından silahla vurularak öldürülmüştü. Dink'in katil zanlısı olarak 17 yaşındaki O.S. suç aleti silahla birlikte Samsun Otogarı'nda yakalanmıştı. Yasin Hayal ile Erhan Tuncel de azmettirici olarak tutuklanmıştı.

Zaman

 



Bu haber 1,519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs