En Sıcak Konular

Seçim öncesi kafası karışanlar için 13 tespit!

4 Temmuz 2007 09:05 tsi
Seçim öncesi kafası karışanlar için 13 tespit! Güneri Civaoğlu kafası karışanlar için gözlemlerini 13 maddede sıraladı ve kimin hangi partiye oy vereceğini tahmin etti ve 'AKP oyları tek başına iktidar işaret ediyor' dedi.

Güneri Civaoğlu'nun köşe yazısı

Kafa karışıklığına çözüm
Seçimlere 3 hafta kala gözlemler...

1 "Hangi partinin barajı aşacağı" sorusunun cevabı, kafaları karıştırmış ama bir çözüm kulaktan kulağa yayılmakta. AKP'ye oy vermek istemeyen ve Meclis'e CHP'nin yanı sıra MHP ve DP'nin de girmesini isteyenler, şu formülü geliştirmişler: Ailede 2 seçmen varsa, biri CHP'ye, diğeri MHP'ye... 3 seçmen varsa, 3.'sü de DP'ye oy verecek...
2 Seçim kampanyasında muhalefet liderlerinin polemikleri "ideolojik" eksende yapmaları AKP'ye yarıyor. "İşsizlik, yolsuzluk, ekonomik koşullar" gibi konularda vursalar, daha etkili olacaklar.
3 MHP, daha önceki seçimlerde Orta Anadolu'da güçlüydü. Şimdi o yörelerde alan hâkimiyetini AKP'ye kaptırmış, eskisi kadar güçlü değil.
Bunda yöredeki "din damarına" AKP'nin girmiş olması önemli etken.
4 "PKK karşıtı ve milliyetçi seçmen damarı" ise MHP'ye yarıyor.
5 MHP, kent varoşlarında geleneksel tabanının ötesinde, kent merkezlerinde de güç kazanmakta. Bunun nedeni, listesinde Gündüz Aktan, Deniz Bölükbaşı gibi aydınlar tarafından benimsenen isimlerin bulunması... MHP listelerinde böyle başka ılımlı ve güven veren isimler de var.
6 Cumhuriyet mitingleri, CHP'ye oy taşıdı. Buna karşılık "Bize cumhurbaşkanı seçtirmediler" söylemiyle de AKP tırmanış yaptı. Ancak... Birincisinin kazancı daha büyük.
7 AKP, Türkiye'nin her yerinde var. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da CHP'nin oyları inişteyken, AKP çıkışta.
Yöredeki etnik nedenlerle, DTP kökenli bağımsızlara yönelen oylara karşılık, din damarı, AKP'ye gene de seçim şansı veriyor.
8 AKP'nin yaz ortasında kömür dağıtımı, evlere teslim gıda ürünleri paketleri dar gelirli kesimde seçmen kazandırıyor. Kadınların mahalleleri bire bir markaja alarak hastalara doktor, ilaç gibi hizmetleri de etkili.
9 AKP, kırsal kesimde tahminlerin tersine hayli güçlü. Yüzde 51'e varan oy oranı dikkat çekici. Oysa... "Köylü, çiftçi, AKP'ye öfkeli" söylemleri yoğundu.
10 Sadece DP, kırsalda, eski Demokrat Parti, Adalet Partisi, DYP kökenli ve genellikle yaşlı seçmenlerden oluşan tabanını hâlâ -küçülerek de olsa- koruyor.
11 AKP, en fazla oyu ilkokul ve diplomasız kesimden alıyor. Lise ve üniversite düzeyinde seçmen kesimlerinde oyları sert kırılmalar yaparak düşüyor.
Bunun tam tersi ise CHP için geçerli.
12 AKP, sahillerde daha zayıf. CHP ve diğerleri ise tam tersi.
13 Dar gelirli ve alt eğitimli kesimde Kuzey Irak'a sınır ötesi harekât, genelde "zorunluluk olmadıkça" onaylanmıyor. Ne ilginçtir ki... Yüksek gelirlilerde değil ama yüksek eğitim düzeyinde Kuzey Irak'a harekât isteyenlerin oranı daha yüksek. Bu bakımdan Kuzey Irak'a harekât yapamadığı yolundaki suçlamalar, AKP'nin seçmen tabanında çözülme nedeni olamıyor.

AKP oyları, şimdilik tek başına iktidarı işaretlemekte.



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs