En Sıcak Konular

Teknoloji, erkekleri kısırlaştırıyor

3 Temmuz 2007 16:30 tsi
Teknoloji, erkekleri kısırlaştırıyor Televizyon ve bilgisayarlar, kablosuz cihazlar, cep telefonları ve otomobiller artık hayatın ayrılmaz parçası. Ancak insan hayatını kolaylaştıran bu cihazlar çeşitli zararlara da yol açıyor. Araştırmalara göre teknolojiyle pek ilgilenmeyen erkeklerde kısı

Infrared ışın ve radyasyon yayan, kişileri hareketsiz hayata alıştıran ürünler, özellikle erkek kısırlığının önemli nedenleri arasında yer alıyor.

Halen evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15'i normal yoldan çocuk sahibi olamıyor. Ailelerdeki kısırlığın yüzde 50'si erkeklerden kaynaklanıyor. Türkiye'de yılda 500 bin çift dünya evine giriyor. Tahminlere göre bunların 75 bini çocuk sahibi olamıyor. Bu hesaba göre her yıl 35 binden fazla erkek kısırlık sorunuyla karşılaşıyor. Erkek kısırlığının varikosel, genetik miras, testislerde işlev bozukluğu ve kanallarının tıkanıklığı gibi fizyolojik sebepleri bulunuyor. Ancak çevresel etkenler ve hayat şartları da kısırlığın önemli sebepleri arasında yer alıyor.

Memorial Hastanesi Tüp Bebek Androloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Kahraman, erkek kısırlığı hakkında bilgi verdi. Teknolojinin insan hayatına soktuğu pek çok cihaz ve yeniliğin erkeklerde kısırlığı artırdığını belirten Kahraman, bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi ürünlerden yayılan radyasyonun sperm kalitesini düşürdüğünü söyledi. Öte yandan şehirlerdeki hava kirliliği ve hareketsiz yaşam düzeninin de olumsuz etki yaptığını hatırlatarak, "Araştırmalarda kırsal alanlarda teknolojiyle daha az karşılaşan erkeklerin spermleri şehirli erkeklere göre daha kaliteli çıkıyor." şeklinde konuştu.

Eskiden kısırlığın sürekli oturdukları için uzun yol şoförlerinde ve fırın gibi sıcak ortamlarda çalışanlarda daha sık görüldüğünü dile getiren Semra Kahraman, "Şimdi teknolojik kolaylıklar sayesinde herkes hareketsiz yaşama alıştı. Bu nedenle daha çok erkek kısırlık sorunu çekmeye başladı." dedi. Kahraman, bazı anti-depresan ilaçların, bazı antibiyotiklerin, mide ve ülser ilaçlarının ve radyoterapi, kemoterapi gibi kanser tedavilerinin de erkeklerde kısırlığa yol açabildiğini bildirdi.

Kısırlığın artışı tüp bebek tedavisini de popüler hale getirdi. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda tüp bebek yönteminin devlet tarafından karşılanmasıyla birlikte pek çok aile bu yöntemden faydalanma şansına kavuştu. Ancak aileler tedavi için hangi tüp bebek merkezini seçecekleri konusunda sıkıntı yaşıyor. Semra Kahraman, tüp bebek yöntemini düşünen ailelere şu tavsiyelerde bulundu: "Gideceğiniz merkezin şimdiye kadar kaç vaka tedavi ettiğine ve başarı oranına bakın. Tıbbi kadrosunun tecrübeli olmasına dikkat edin. Gitmeden önce o merkezle ilgili çeşitli kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın."

Kısır çiftlerde önce erkeğe bakıyoruz

Prof. Dr. Semra Kahraman, çocuk sahibi olamama şikâyetiyle hastanelere başvuran çiftlerde önce erkeklerin bu konuda uzman bir ürolog tarafından muayene edildiğini aktardı. Muayenede ilk olarak sperm sayısı ve kalitesine baktıklarını dile getirerek buradan çıkan sonuçlara göre hangi tedavi metoduna başvurulacağının seçildiğini söyledi. Kahraman, son yıllarda geliştirilen tıbbi yöntemler sayesinde çok az spermi bulunan erkeklerin bile baba olma imkanına kavuşabildiğini anlattı.

Zaman



Bu haber 1,455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs