En Sıcak Konular

Erdoğan Varna'ya gidiyor

18 Mayıs 2012 08:45 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik bir çalışma ziyareti için bugün Bulgaristan'ın Varna şehrine geliyor.

Erdoğan, birkaç saat sürmesi beklenen ziyaretinde daha çok ekonomik temaslarda bulunacak. Katar'ın da katılımıyla yapılacak üçlü görüşmelerde Rusçuk-İstanbul arasında duble yol projesinin görüşülmesi bekleniyor.

Başbakan Erdoğan Varna'da önce Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile görüşecek. Görüşmeye Katar Başbakanı Hamad Bin Casim el Sani'nin de katılması bekleniyor.

Ağırlıklı olarak ekonomiyle ilgili konuların ele alınacağı görüşmede altyapı ve enerji projeleri başta olmak üzere iki ülke arasında birçok alandaki işbirliği imkanları gözden geçirilecek. Toplantıda ulaşım koridorları, enerji üretim projeleri, elektrik ticareti, doğalgaz boru hatları gibi alanlarda somut projelerin ele alınmasının yanı sıra karşılıklı yatırımların da gündemde olacak. Katar Başbakan el Sani'nin de toplantıya katılacak olması, üç taraflı işbirliğinin ve ortak yatırımların konuşulacağını gösteriyor.

RUSÇUK-İSTANBUL ARASI DUBLE YOL GÖRÜŞÜLEBİLİR

Görüşmelerde gündeme gelmesi beklenen bir diğer önemli konunun ise Bulgaristan'ın Rusçuk şehri ile İstanbul arasında yapılması planlanan duble yol. Katar'ın da katılacağı bugünkü görüşmelerde Bulgar makamları tarafından daha önce açıklanan yaklaşık 300 kilometrelik yol projesinin finansmanı ele alınacak.

Yeni hazırlanan yol projesine göre, güzergahın Rusçuk-Veliko Tırnovo-Muratpaşa-İstanbul şeklinde olması öngörülüyor. Böylece 9 numaralı Avrupa koridoru ile İstanbul Boğazı Odesa ile birleştirilecek.

Bulgaristan Bölgesel Kalkınma Bakanı Lilyanan Pavlova daha önce yaptığı açıklamada Rusçuk - İstanbul arasında yeni bir duble yol yapılacağını, bu yeni yol projesi sayesinde Bulgaristan'ın Avrupa'da önemli transit noktalarından biri haline gelebileceğini vurgulamıştı. Avrupa fonlarının her şeye yetmeyeceğini ifade eden Bakan Pavlova, yeni duble yolun kamu-özel sektör işbirliği ile yapılacağını, yatırımcı şirketin yolu yapacağını ve geçiş ücreti alacağını, tüm ağır vasıta araçlarının bu yola yönlendirileceğini ve geçiş ücretinin 10 ila15 Bulgar Levası arasında olacağını söylemişti. Çin ve Katar gibi ülkelerden yatırımcıların bu yolun yapımına ilgi duyabileceklerini aktaran Pavlova, trafik yoğunluğunun az olmasından dolayı Karadeniz sahil bölgesindeki yol yapımına yatırımcıların ilgisinin az olabileceğini ifade etmişti.

Öte yandan Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov da Nisan ayı ortalarında katıldığı bir konferansta yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye ile askeri üretim alanında işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtmişti. Mladenov Türk-Bulgar ilişkilerinin geçtiğimiz dönemde zirve noktasına ulaştığını, iki ülkenin askeri üretim alanının yanı sıra, enerji, ulaştırma, turizmde de işbirliği yapabileceğini kaydetmişti. İki ülke arasında enerji alanında yapılabilecek işbirliğinin, Avrupa'nın enerji kaynaklarının çeşitlenmesi sonucunu doğuracağını kaydeden Mladenov ile aynı konferansta Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz da Bulgaristan'ın altyapı projelerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını bildirmişti.

cihan

Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,541 µs