En Sıcak Konular

CHP'li belediyede burs skandalı büyüyor

3 Temmuz 2007 15:25 tsi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ortaya çıkan 'burs yolsuzluğu' soruşturması derinleştirilerek devam ettiriliyor.

Gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevkedilen 9 zanlının, bir bayan öğrenciye burs çıkarmak için babasını 'ölü' gösterdiği belirlendi. Polise başvuran baba, "Beni ölü gösterip kızıma burs vermişler. Ben hayattayım, yaşıyorum. Böyle bir şey olur mu?" diye zanlılara tepki gösterdi. 
 
  
Büyükşehir eski belediye başkanlarından merhum Ahmet Piriştina adına her yıl verilen bursla ilgili ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları dört koldan soruşturuluyor. Gözaltına alınan 4'ü öğrenci, 2'si belediye çalışanı toplam 9 kişi sabahın erken saatlerinde "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, nitelikli dolandırıcılık" suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Polis, yaptığı ilk incelemede, zanlıların, 165 öğrenciye dosyaları olmadığı halde burs bağlattıklarını belirledi. Bursun bugüne kadar 40 bin öğrenciye verilmiş olması, polisin henüz geriye dönük inceleme yapmamış olması yolsuzluğun boyutlarının daha da büyük olabileceği ihtimalini artırıyor.

Burs yolsuzluğu soruşturmasıyla ilgili süreç bundan bir ay önce başladı. Bazı öğrenciler, İzmir Büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu'na başvurarak burs ödemelerinde yolsuzluk olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, hemen belediye teftiş kuruluna talimat vererek konuyu mercek altına aldırdı. Teftiş heyeti yaptığı araştırma sonrasında durumu Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları inceleme sonunda Belediye Burs Bürosu'nda görevli L.E. ile Y.T., hak etmedikleri halde öğrencilerin burs almasını organize ettiği iddia edilen İ.Ş., burs bürosunda staj yaptıkları belirtilen lise öğrencileri R.Ç.,U.İ., özel bir şirkette çalışan A.S. ile üniversite öğrencileri G.A..O.C. ve İ.H.'yi gözaltına aldı.

Zanlılardan İ.Ş.'nin, üniversite öğrencileri G.A., O.C. ve İ.H. yardımıyla öğrencileri bularak burs almaya ikna ettiği, öğrencilerin sosyal bilgilerinde değişiklik yaparak Burs Bürosu'nda görevli L.E. ve Y.T.'nin yardımıyla bu öğrencilere burs çıkarıldığı belirlendi. Öğrencilerin, peşin olarak aldığı 400 YTL'yi şebeke üyelerine verdiği, geri kalan 500 YTL'lik burs parasını ise aylık taksitler halinde çektiği tespit edildi. Zanlıların bu şekilde hak etmedikleri halde en az 165 öğrenciye burs çıkararak haksız kazanç elde ettikleri belirtiliyor.

Polis, Ahmet Piriştina bursuna 2007 yılında bin 300 civarında öğrencinin başvurduğunu öğrendi. Bu başvurulardan kaçının gerçek bilgilerle yapıldığı, kaçının hak etmeden burs aldığı araştırılıyor. Bazı öğrencilerin evlerinin kira olmamasına rağmen kiraymış gibi gösterildiği, bazılarının kardeşlerinin üniversitede okumamasına rağmen okuyormuş gibi gösterildiği belirlendi. Polise başvuran bir öğrenci velisi ise, "Beni öldü gösterip kızıma burs çıkarmışlar. Ben, ölmedim yaşıyorum" diye zanlılara tepki gösterdi. Polis, Burs Bürosu'nda öğrencilerin kayıtlarının bulunduğu bilgisayardaki bilgileri incelemeye aldı.

Belediye, burs almaya hak kazanan her öğrenciye 9 ay 100 YTL ödüyor. Bunun 400 YTL'si öğrencilere peşin ödeniyor. Geri kalan 500 YTL ise 5 aylık taksitler halinde öğrenciye ödeniyor. Zanlıların, hak etmedikleri halde burs çıkardıkları öğrencilerden bu bursun 400 YTL'sini alma karşılığında anlaştıkları ve 400 YTL'yi alıp gerisini öğrenciye bıraktıkları ileri sürülüyor. Zanlılardan İ.Ş., Y.T. ve L.E.'nin sorgularında bazı öğrencilere haketmedikleri halde burs çıkarıldığı iddialarını kabul ettikleri ileri sürüldü. Zanlılar, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve nitelikli dolandırıcılık" suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl 'maddi durumu iyi olmayan' öğrencilere 9 ay boyunca eğitim bursu ödeniyor. Burs almak için başvurmak isteyen öğrenciler öncelikle belediyenin internet sitesine girerek bursla ilgili sayfayı açıyor. Buradaki başvuru formunu dolduran öğrencilerin her birine sosyal durumlarıyla ilgili puan veriliyor. Eğer öğrencinin puanı 2 bin 300'ü aşarsa burs almaya hak kazanıyor. Bu durumda öğrenciye burs almak için belediyeye getirmesi gereken evrakların listesi bildiriliyor. Öğrenci de kendisinden istenen belgelerle Büyükşehir Belediyesi'nin Burs Bürosu'na başvuruyor.

Kalp krizi sonucu 2004 yılında yaşamını yitiren İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştina adına üç yıldır burs veriliyor. 2004-2005 eğitim öğretim yılında 4 bin 500, 2005-2006 yılında 6 bin 500 öğrenciye burs verilirken 2006-2007 yılı içinde 10 bin öğrenciyi dokuz ay boyunca 900 YTL tutarında burs verileceği duyurulmuştu.
 
zaman



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs