En Sıcak Konular

Gül'den Mehmet Şimşek'e: 'Bak Mehmet...'

3 Temmuz 2007 15:11 tsi
Gül'den Mehmet Şimşek'e: 'Bak Mehmet...' AKP’nin, merkez oy oylarını çekmeyı amaçlayan "vitrin" yineleme çabaları yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, AKP’nin aday gösterdiği Merill Lynch’nin iktisatçısı Mehmet Şimsek konusunda bir anekdot da yazdı. İŞte Gü

Şimşek’in aday ilan edildikten sonra yaptığı ilk konuşmanın pek iyi geçmediğini kaydeden gazete, etkinliğin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Şimşek’i bir kenara çekerek "Mehmet, sana biraz politikayı öğretmemiz gerekecek" diye fısıldadığını kaydetti. Ekonomi gazetesi Financial Times, AKP’nin merkez oyları çekmek amacıyla "vitrinöinde yaptığı yenilikleri "AKP, vitrin olarak bir ekonomist seçti" başlıklı haber analizinde değerlendirdi.

AKP’nin, Merrill Lynch’nin tanınmış iktisatçısı Mehmet Şimşek’i Gaziantep’te birinci sırada aday gösterdiğine dikkat çeken gazete, Şimşek’in, adayı gösterildikten sonra AKP’nin önde gelenlerinin bulunduğu toplantıda yaptığı "kabul konuşmasıönın pek iyi geçmediğini belirtti.

Gazeteye konuşan Şimşek, yaşadığı tecrübeyi anlatırken "Ekonomi konusunda bütün o saçma şeyler söyledim, ’Toplam faktör verimlilik’ cümlesini bile kullandım" diye konuştu.

Ancak toplantının ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Şimşek’i bir kenara çektiğini belirten gazete, şunları yazdı:

"Etkinliğin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, onu (Şimşek’i) bir kenara çekerek ‘Mehmet sana biraz politikayı öğretmemiz gerekecek’ diye fısıldadı.ö Şimsek’in çok çabuk öğrenen biri olduğunu kaydeden gazete, seçim kampanyasının kapsamında Gaziantep’e bağlı İslahiye kasabasında çoğu çiftçi ve esnaftan oluşan kalabalığa yaptığı konuşmanın büyük alkış topladığını yazdı.

LAİK MERKEZ SAĞI ÇEKME STRATEJİSİ

Financial Times, son yılları Londra’da geçiren, eşi de Amerikalı olan Şimşek’in doğuştan siyasetçi olmadığını kabul ettiğini belirtirken "Ancak partinin siyasetin merkezine kaydığı iddiası için vitrin haline geldi" ifadesini kullandı. Gazete şöyle devam etti:

"AKP, İslamcı köklerinden uzaklaştırmak amacıyla aday listesinden en gerici milletvekillerinden 150 kadarını tasfiye etti ve onların yerine akıllı genç profesyonelleri getirdi. Bu grupta Sayın Şimşek’in yanı sıra, finansal hizmetler ve iş dünyasından insanların yanısıra profesyonel kadınları da dahil. Aynı zamanda kısa bir süre öncesi kadar Alman Marshall Fonu’nun Türkiye Temsilciliği başında bulunan Suat Kimiklioğlu gibi tecrübeli analistleri de içeriyor. Bu, AKP’nin 22 Temmuz seçimi öncesi laik merkez sağı çekme stratejisinin bir parçasıdır.ö

6 YAŞINA KADAR TÜRKÇE ÖĞRENMEDİ

İngiliz gazetesi, İslahiye halkının dikkatini çeken bir unsurunun Mehmet Şimşek’in, yaşam öyküsü olduğunu belirterek 40 yaşındaki Şimşek’in, 9 çocuklu, çok yoksul, annesi babası okuma yazma bilmeyen, bir Kürt ailesinin çocuğu olduğuna dikkat çekti. Şimşek’in altı yaşına kadar Türkçe öğrenmediğine işaret eden gazete, ancak zekası ve hırsı sayesinde çok iyi bir eğitim alarak Merrill Lynch’de yükselen piyasalar konusunda Londra’da önde gelen uzmanlarından biri haline geldiğini yazdı.

Milliyet



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs