En Sıcak Konular

Bush Libby'yi hapse göndermedi

3 Temmuz 2007 14:15 tsi
Bush Libby'yi hapse göndermedi
ABD Başkanı George Bush, bir CIA ajanının kimliğinin basına sızdırılmasıyla ilgili davada suçlu bulunarak 30 ay hapse mahkum edilen eski Beyaz Saray yetkilisi Lewis Libby'nin hapis cezasını kaldırdı.

Cheney soruşturmayı engellemek ve yalan ifade vermekten suçlu bulunmuştu

Bush, bir dönem Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in başdanışmanı olarak görev yapan Libby'ye verilen cezanın "aşırı" olduğunu savundu.

Bush'un müdahalesiyle hapse gitmekten kurtulan Libby, bununla birlikte iki yıl gözlem altında olmaya devam edecek ve 250 bin dolar para cezası ödeyecek.

Muhalefetteki Demokratlar karara sert tepki gösterdi. Demokratlar'ın Senato lideri Harry Reid, Bush'un kararını utanç verici diye niteledi.

"Libby hakkındaki karar, Beyaz Saray'ın, Irak savaşının muhaliflerini susturma ve istihbaratı çıkarlarına göre yönlendirme çabalarından dolayı hesap verebileceğine ilişkin bir umut ışığı doğurmuştu. Bush'un müdahalesiyle bu da tamamen ortadan kalktı" dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de bu müdahaleyle Bush'un suça göz yumduğunu söyledi.

Libby, 2003 yılında bir CIA ajanının adının basına sızdırılmasıyla ilgili davada Mart ayında soruşturmanın işleyişini engellemeye çalışmak, yalan ifade vermek ve adaleti engellemekten suçlu bulunmuştu.

Davanın arka planı

CIA ajanı Valerie Plame'in eşi olan, emekli büyükelçi Joseph Wilson, 2002 yılında, Irak'ın o dönemdeki lideri Saddam Hüseyin'in nükleer silah üretmek amacıyla uranyum almaya çalıştığı iddialarını araştırmak üzere Nijer'e gitmişti.

Büyükelçi Wilson, Nijer'deki soruşturmasını tamamlayıp döndüğünde, bu iddiaları inanılır bulmadığını söyleyerek, Bush yönetiminin, "Irak, nükleer silah yapmaya çalışıyor" tezinin dayanaklarını zayıflattı.

Buna rağmen, Başkan Bush, 2003 yılı Ocak ayındaki Ulusa Sesleniş konuşmasında, Saddam Hüseyin'in uranyum satın almaya çalıştığını öne sürdü.

Büyükelçi Wilson, New York Times gazetesinde Temmuz ayında yayımlanan makalesinde, "Irak'ın nükleer silah programına dair istihbaratın, Irak tehdidini abartmak için kasten çarpıtıldığını" yazdı.

Bu makalenin yayımlanmasının ardından gazeteci Robert Novak, Beyaz Saray kaynaklarına atfen, "Büyükelçi Wilson'un dile getirdiği görüşlerde kitle imha silahları üzerinde çalışan bir CIA ajanı olan eşinden ilham almış olabileceği" iddiasını içeren bir makale kaleme aldı.

Bu CIA ajanının adı Valeri Plame'ydi. CIA ajanının adının sızdırılması, Amerikan yasalarına göre suç oluşturduğu için de, Adalet Bakanlığı soruşturma başlatmıştı.

bbc



Bu haber 240 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs