En Sıcak Konular

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Kuzey Irak işkence merkezi!

3 Temmuz 2007 14:04 tsi
İnsan Hakları İzleme Örgütü: Kuzey Irak işkence merkezi! Saygın ve uluslararası bir kurum olan İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, Kuzey Irak'ta Kürtlerin kontrolündeki hapishanelerde tutsaklara işkence uygulandığını bildirdi. 58 sayfalık raporda Kuzey Irak'ta yapılan işkenceler anlatılıyor. İşte

Örgütün 58 sayfalık raporunda tutsaklara yaygın ve sistematik bir şekilde kötü muamele edildiği belirtiliyor.

Tutsakların adil yargılanma haklarından yoksun bırakıldığı kaydedilen raporda, Kürt yönetiminin kötü muameleden sorumlu olduğu saptanan cezaevi ve sorgu görevlilerini cezalandırması istendi.

“Girdaba Yakalananlar: Kürdistan Güvenlik Güçlerinin İskence ve Adil Yargılama Hakkını İnkar Uygulamaları” başlıklı rapor 150'yi aşkın tutsağın ifadelerine ve Nisan-Ekim 2006 tarihleri arasında bölgede yapılan araştırmalara dayanıyor.

Raporda Kürt yetkililerin işkence ve kötü muamele iddialarının kendilerine iletilmesinden sonra harekete geçerek cezaevlerini teftişle görevlendirilen bir komisyon oluşturduğu ancak ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.

Raporda, Kürdistan Demokratik Partisi ve Kürdistan Yurtsever Birliği'nin bölgesel yönetime bağlı İçişleri Bakanlığı'ndan bağımsız kendi özel güvenlik güçleri ve hapishaneleri olduğu hatırlatılarak özetle şöyle deniyor:

"Her iki gücün elinde yüzlerce tutuklu bulunmaktadır. Bu tutukluların çoğu terör suçlarıyla ilgili olarak tutuklanmıştır.

"Tutuklular güvenlik güçlerinin kendilerini demir çubuklarla ve diğer araçlarla dövdüklerini, uzun süreler boyunca baskı altında tuttuklarını ve kendilerini birkaç gün boyunca gözü bağlı ve kelepçeli bir şekilde tuttuklarını belirtmişlerdir.

"İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün görüştüğü tutukluların çoğunluğu uzun süreler boyunca tecritte tutulduklarını söylemiştir.

"Yetkililer tutuklulara yönelik herhangi bir suç isnadında bulunmamış ve tutukluların yakılanrıyla veya avukatlarıyla görüşmesine izin vermemiştir. Buna ek olarak, tutuklular ne sorgu yargıcının önüne çıkarılmış ne de makul bir süre içinde yargılanmıştır. Tutukluların tutuklanmaya karşı itiraz edebilecekleri bir merci de bulunmamaktadır.

"İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca birçok durumda Kürt yetkililerin terör eylemleri nedeniyle aranmakta olan kişilerin yerine yakınlarını rehin olarak tutmakta olduğunu da saptamıştır.

"Diğer bazı durumlarda cezası kesinleşmiş mahkumların mahkumiyet süresi bitmesine karşın hala cezaevinde tutuldukları tespit edilmiştir."

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda Irak'ın herhangi bir bölgesi için böyle bir çalışma yapılabilmesinin nadir bir durum olduğu belirtiliyor.

Örgüt, Iraklı yetkililerin hapishanelerde inceleme yapılması yolundaki talepleri sürekli geri çevirdiğini de hatırlatılıyor.

BBC



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,139 µs