En Sıcak Konular

'Hama affetti Humus affetmeyecek'

16 Mayıs 2012 14:15 tsi
Şeyh Ra'ed El-Curi Humus Bab-ı Amr'dan Dünya'ya seslenerek kendilerini yok etmeyi hedefleyen bir katliamla yüzyüze olduklarını ilan etti.

Hama katliamının 30. yıldönümünde kuşatma ve katliamın sürdüğü Humus şehrinin çatışmaların en şiddetli olduğu Baba Amr şehrinden İslam alemine ve tüm Dünya'ya seslenen Şeyh El-Curi 30 sene önce gerçekleşen Hama katliamında Hamalıların imdadına yetişemeyen Müslümanları Hama'nın affettiğini bugün Baba Amr'ın ve tüm Humus'un yokedilme tehditiyle karşı karşıya olduğunu, eğer Müslümanlar müdahele etmezse 1000 sene de geçse Humus'un onları affetmeyeceğini belirtti, neredesiniz feryadında bulundu.

Bombalanan evini ve arabasını da gösteren El Curi kendilerine karşı kullanılan ağır silahların Rus malı olduğunu, rejimin Müslümanları yok etmeyi hedeflediğini, şehrin her tarafında akan kanların ve cesetlerin varlığının görülebileceğini de ekledi.

Hama ve Humus şehirleri Suriye'nin en büyük şehirlerinden ikisi, ülkenin orta kesiminde yer alan bu iki şehrin aralarındaki mesafe 47 km'dir.

1963'te Baas rejiminin darbe ile yönetimi ele geçirmesinin ardından Hama ve Humus İslamcı muhalefetin rejime karşı direnişinin sembolü olmuş, 1982 Hama katliamına kadar bu muhalefet rejim tarafından bastırılamamıştı.

1973'te Hafız Esed'in anayasadan "devletin dini İslamdır" maddesini çıkarması üzerine tepkisini daha da artıran muhalefete karşı rejim uyguladığı şiddetin dozajını artırmış, bu süreç Şubat 1982'de gerçekleştirilecek, ülkede İslami hareketin simgesi olmuş Hama şehrini hedef alan katliam ile sonuçlanmıştı.
Şubat 1982'de dış dünya ile ilişkisi kesilen Hama'ya Hafız Esed'in kardeşi Rıfat Esed'in komutasındaki ordu birlikleri, 1 ay sürecek olan kara ve hava saldırısı başlatmış, onbinlerce Hamalı katledilmiş, yine onbinlerce kişi tutuklanmış, bu tutukluların pek çoğu kaybolmuştu.
Bu katliam öncesinde de Nisan 1964 ve Nisan 1981 katliamları başta olmak üzere Hama'da Esed rejimince her birince yüzlerce kişinin öldürüldüğü pek çok katliam yapılmıştı.

Aynı tarihlerde Humus'ta da muhalefet kanla bastırılmış fakat olayların ölçeği Hama'daki dereceye ulaşmamıştı.
2011'de başlayan Suriye devrimin başından itibaren de Hama ve Humus önemli bir rol oynamış, yine iki şehir de halen sürmekte olan kuşatmalar altına alınmıştı.

Bu kez Humus şehri rejim tarafından daha öncelikli hedef seçilmiş ve büyük katliamlara sahne olmuştur. Sağlıklı bilgi alınamayan şehirde 1982 Hama katliamı benzeri büyük bir katliamdan endişe edilmektedir. "Ateşkes" ilanına rağmen şehrin kuşatması ve şehre yönelik Esed rejimi ordusunun saldırıları devam etmektedir.



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs