En Sıcak Konular

BDP milletvekiline 15 yıl hapis!

16 Mayıs 2012 11:59 tsi
BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında bir PKK'lının cenazesine katıldığı için 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında yasama dokunulmazlığı kapsamında yargılamanın durdurulması talebi, "Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz" şeklindeki Anayasa'nın 14. maddesi hatırlatılarak reddedildi.

Diyarbakır'da 2011 genel seçimleri öncesi Bitlis'te güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada etkisiz hale getirilen PKK'lı Rıdvan Aktaş'ın cenaze törenine katılan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkındaki soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilli Ahmet Karaca'nın hazırladığı iddianamede, BDP'li Aydoğan'ın 18 Mayıs 2011'de Bitlis'te çıkan çatışmada etkisiz hale getirilen PKK'lı Aktaş için düzenlenen cenaze töreninin PKK'nın gövde gösterisine dönüştüğünü vurguladı. PKK'nın kanlı bir terör örgütü olduğunun dünya tarafından bilindiği kaydedilen iddianamede, şüpheli Aydoğan'ın terör örgütü mensubunun cenazesine bilerek ve isteyerek katılıp, ellerinde terör örgütünü temsil eden bez parçaları ve Abdullah Öcalan'ın posterlerini açan grubun içerisinde cenaze aracının arkasından yürüdüğü belirtildi.

PKK'LILARA "ŞEHİT" DEDİ

BDP'li Aydoğan'ın terör örgütü adına yayın yapan Roj Tv'de aynı tarihli programına katıldığı da belirtilen iddianamede, Aydoğan'ın örgüt mensuplarından ?şehit' olarak söz ettiği kaydedildi. İddianamede, Aydoğan'ın "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Davanın görülmesine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanırken, milletvekili Aydoğan duruşmaya katılmadı. Aydoğan'ın avukatı, müvekkilinin milletvekili olduğunu belirten yazıyı mahkemeye sunarak, dokunulmazlık çerçevesinde yargılamanın durdurulmasını istedi.

YARGILAMAYI DURDURMA TALEBİ ANAYASA'NIN 14. MADDESİNE DAYANILARAK REDDEDİLDİ

Mahkeme heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 14. maddesinde belirtilen "Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz" hükmünü hatırlattı. Suçun yasa dışı PKK terör örgütü adına suç işlemek, örgüt propagandası yapmak suçları olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 83. maddesinde düzenlenen "yargılanamazlık" kapsamında bulunmadığını belirten mahkeme heyeti, istisna teşkil ettiğinden sanık hakkında yargılamanın durdurulmasına yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Mayıs'a erteledi.

haberturk

Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,803 µs