En Sıcak Konular

OYAK'ın başı Fransız ortakla dertte

3 Temmuz 2007 12:23 tsi
OYAK'ın başı Fransız ortakla dertte OYAK sigortacılıktaki Fransız ortağı Axa şirketi, soykırıma tabi tutulduklarını iddia eden Ermenilere tazminat ödemekte kararlı. Şirket, 7 bin kişiye ödeme yapmayı planlıyor.

Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) sigortacılıktaki Fransız ortağı Axa şirketi, soykırıma tabi tutulduklarını iddia eden Ermenilere tazminat ödemekte kararlı.

Bu yolda önemli bir adım daha atan şirket, tehcir esnasında hayatını kaybettiği iddia edilen 7 bin kişinin listesini internet sitesinde yayınladı. Söz konusu listede Osmanlı'nın zorunlu göç ettirdiği Ermenilerden hayatını kaybedip aynı zamanda Axa'dan sigortalı olanların isimleri ve poliçe numaraları yazılı. Fransız şirket, 1915'ten önce Osmanlı sınırları içinde faaliyet gösteren iştiraklerinden poliçesi olan Ermenilerin varislerine 17 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul etmişti. Axa ayrıca, Fransa'da bulunan çeşitli Ermeni yardım kuruluşlarına birkaç milyon dolar bağış yapacağını da duyurmuştu. Davacıların avukatı Mark Geragos'un varılan uzlaşmayı "Türkiye ve ABD'nin soykırımı resmen tanıması yolunda atılan adımların temel parçası" diye yorumlamıştı.

Merkezi Fransa'da bulunan şirket, Türkiye'de 5 Şubat 1999'dan itibaren yüzde 50'si Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) ait Axa Oyak ismiyle faaliyet gösteriyor. Tehcir döneminde Fransız Axa'dan hayat sigortası bulunan Ermenilerin varisleri, ABD'nin California eyaletinde şirket aleyhine tazminat davası açmıştı. California, dünyada Ermeni diasporasının en fazla nüfusa sahip olduğu yer olma özelliğini taşıyor. Axa da 2005 yılının ekim ayında mahkeme sonuçlanmadan tazminat teklifinde bulunmuştu. Fransız şirketin ortağı olması sebebiyle Oyak da gelişmelerden etkilenmiş ve özellikle ulusalcı kesimden sert eleştiriler almıştı. Geçtiğimiz günlerde de Oyakbank'ı Hollandalılara sattığı gerekçesiyle yeniden tartışmalara konu olan Oyak Holding'in ortağı Axa'nın listesine nasıl tepki göstereceği merak ediliyor.

Ermeni diasporasının çabalarıyla dünya gündeminden düşmeyen Ermeni soykırım iddialarında yeni bir aşamaya geçildi. Türkiye'de Oyak'ın ortağı olarak tanınan Fransız sigorta şirketi Axa, tazminat ödeyeceğini açıklamasının ardından, olaylarda hayatını kaybettiğini belirttiği 7 bin kişinin isim listesini açıkladı.

Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde şirket tarafından sigortalanmış olup, 1915 Ermeni tehciri sırasında ölenlerin yer aldığı ileri sürülen listede 7000'in üzerinde sigorta numarası var. Listede dedelerinin soyadlarını bulan varisler, 1 Ekim 2007'ye kadar başvuru yaparak tazminat talep edebilecek. İsmi bulunmayan; ancak sigortalı oldukları iddiasında bulunanlar da başvuru yapma hakkına sahipler. Söz konusu kimselerin varislerinin sayısının on binleri bulacağı ifade ediliyor.

Duyurunun yapıldığı www.armenianinsurancesettlement.com'da başvuru formu da hazır tutuluyor. Başvuranların nerede yaşadığı, kaç kardeşinin olduğu gibi kişisel bilgilerin istendiği formda sigortalı kişiyle akrabalık ilişkisi soruluyor. Varislerin iddialarını değerlendirecek Axa Başvuru İnceleme Fonu tarafından poliçe, doğum, ölüm, evlilik belgeleri, aile soy kütüğü veya sigortalının kimlik kartı gibi akrabalığı kanıtlayacak herhangi bir doküman örneğinin başvurunun kabulünü kolaylaştıracağı ifade ediliyor.

Sitede formun Ermenicesi de mevcut. Aynı internet sitesinde tehcire uğrayan Ermenilerin yakınlarına 2005'in Şubat'ında 20 milyon dolar ödemeyi taahhüt eden New York Life Sigorta şirketinin listesi de yer alıyor. Amerikan şirketinin listesinde de 1875-1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan 2 bin 300 sigortalı Ermeni'nin adı bulunuyor.

Sigorta ve fon yönetimi alanında dünya lideri olan Axa grubu, Forbes'in dünyanın en büyük şirketleri listesinde ilk 30 şirket arasında yer alıyor. 1994 sonunda yüzde 11 hisse ile Oyak Sigorta'nın sermayesine katılan Axa, halen Axa Oyak'ın yüzde 50 ortağı. Oyak ise Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu. Faaliyetlerine 1961'de başlayan Oyak, subay-astsubaylardan oluşan üyelerine en üst düzeyde hizmet ve nema sağlamayı hedefliyor.

Oyak'ın yine Fransız otomobil üreticisi Renault ile de büyük bir ortaklığı bulunuyor. Holdingin ayrıca Tukaş, Eti Pazarlama ve çimento fabrikaları başta olmak üzere 40'ı aşkın iştiraki bulunuyor. Oyak, 4 Ekim'de yapılan demir çelik devi Erdemir'in özelleştirme ihalesini 'milli sermayede kalmalı' sloganıyla 2 milyar 770 milyon dolarlık teklifiyle kazanmıştı.

Zaman



Bu haber 248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,629 µs