En Sıcak Konular

Sıkıntı: Ağar, ‘kimin ipine’ sarılıyor?

3 Temmuz 2007 12:24 tsi
Sıkıntı: Ağar, ‘kimin ipine’ sarılıyor? DP lideri ‘dağdan inip ovada politika yapsınlar’ açılımından sonra ikinci ‘kırmızı çizgiyi’ geçti! ‘Türban üniversitelerde serbest olacak’ vaadi sorunun halli için önemli ama, Ağar bu çıkışı ne için yapıyor? Doğrusunu s

Zamanında Demokrat Parti’nin tabanından bile yoğun eleştiri alan, Kürt sorununun halli için dillendirilen “dağdan ovaya insinler” açılımının, bu konuda geçmişi ile sanki ters düşüyormuş izlenimli yaklaşımının, partiye “nereden ve ne kadar” oy getirdiği, en az önerinin kendisi kadar tartışmalı.

Ağar şimdi ikinci adımı atıyor. Söylediği basit. “İktirara geldiğimizde üniversitelerde türban serbest olacak.” Konuya bakış doğru. Yani özellikle üniversitelerde türban giyilmesi meselesi sancılı ve kanayan bir mesele.

Fakat bu açılım, “doğru, yanlış veya gerçekten uygulanabilir mi” safhalarından önce, Ağar ve parti zaviyesinden  “neden ve neden şimdi” testine sokulmalı.

Bunun içinde, seçimlere 20 günden az zaman kala DP’nin genel durumuna bakmak lazım. DP yakın zamanda en ağır darbeyi “merkez sağ”ın birleşememesinden aldı.

Birinci neden!

DP kulislerinden gelen samimi yorumlar, bu talihsizliğin yarattığı oy kaybının tahminlerin üzerinde olduğu yönünde. Matematik gerekçesi de makul. DYP ve ANAP’ın birleşmesinden “toplam”bir getiri zaten bekleniyordu.

Yani iki partinin oylarının üst üste konulmasıyla. Ancak artı olarak bu birleşmenin yaratacağı “ivme ve siyasi hava”nın, diğer partilere-özellikle de AKP’ye giden-merkez sağ oyları alacağı kestiriliyordu.

İkisi de olmadı. Hem ANAP’ın eklenmesinden gelecek oylar “tamamen” kaybedildi. Ki,. ANAP’lıların artık DP’ye özellikle oy vermeyeceği Genel Merkez’de açıkça söyleniyor. Hem de olası “artı” oylar yerinden kıpırdamadı.

İkinci neden!

Bu tablo istisnasız, taraflı, tarafsız tüm kamuoyu yoklamalarında DP’yi baraj sınırında veya altında gösteriyor. Anketlerde “dağıtılmış oylar”larla birlikte sunulan sonuçlar dahi DP’yi oldukça riskli oranlar da ifade ediyor.

Seçim sonrası böyle bir tablonun gerçekleşme ihtimali DP açısından gerçek bir kâbus nedeni. En az! En az bir yasama dönemi kendini merkez sağın gerçek ve asıl adresi olarak gösteren bir partinin TBMM’de bulunmaması “lider açısından” son derece riskli bir tablo oluşturacak.
Şimdilik daha fazlasını söylemek hem iddialı hem de erken olur. Ama bu hal açıkça söylenmeli ki DP içinde artçı şoklar yaratır ve bir yandan merkez sağın bir daha ve yeniden yapılanması gündeme gelirken, Ağar’ın koltuğu da hallice sallanır.

Üstelik bu olasılıklara TBMM’ye girmiş merkez sağ “figürlerin” çekim alanı ve törpüleyeci etkisiyle ANAP’ın katkıları hariç.

Üçüncü neden!

Barajı aşma riskiyle birlikte DP’de öne çıkan bu “okuma” kendini net biçimde “daha çok oy lazım” paniğine sürüklüyor. Bu her partinin doğal beklentisi gibi algılanamaz. CHP ve AKP için yüzde yarımlık kayıp çok önemsenmeyebilir.

Fakat DP için bu “ölüm-kalım” çizgisi! Bu yüzden riskli de olsa ve sonra hatınlatıldığında “mahçup” duruma düşülecek de olsa yeni söylemler ortaya atılıyor.

Burada hedef artık kendine zaten oy verecek tabana seslenmek değil. Bu doyuma ulaşıldığı görülüyor. Hedef AKP tabanı. AKP’nın hassas damarlarından biri olan ve biraz da “sözünü tutmadığı” ithamına neden olan türban konusundan medet umuluyor.

Yani olası oy deposu olarak görülen bu potaya kepçe daldırılıyor. Peki DP bu işin sonunu düşünüyor mu? Yani bu oyları alıp TBMM’ye girdiğinde, “türban” hatırlatıldığında ne olacak?

Zaten DP’nin türban vaadinin “bam teli” de burası. DP çok muhtelen bu vaadin hesabını verecek pozisyona gelemeyecek. TBMM’ye girse bile iktidar olamayacak ve “ne yapalım, bu halde bir şey yapmamız, yaptırmamız mümkün değil” diyebilecek. Fakat bir ihtimal hariç.

Dördüncü neden!

O da olası bir koalisyon ihtimali. Bu söylemin dillendirilmesinde bir neden oy ve baraj kaygısı ise bir başka gerekçe AKP ile muhtemel bir koalisyon olasılığının kapısını açmak! En azından aralamak.

Yeni TBMM’nin şekillenişinde barajı bir yekilde aşmıy DP’nin sandalye sayısı, “bezı seçimler” ve “yasal düzenlemeler” için kritik mevzi sağlayabilir. Şimdilik tali duran bu neden, sonrasında önemli olabilir.

 

 

 



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs