En Sıcak Konular

Bush-Putin zirvesinin perde arkası

3 Temmuz 2007 10:25 tsi
Bush-Putin zirvesinin perde arkası ABD Başkanı Bush'un, evinde kabul ettiği ilk yabancı devlet adamı olan Putin'e bu kadar yakın ilgiyi acaba neden gösterdi? İki lider ne konuştu, birbirlerine önerileri ne oldu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı görüşmede, ABD'nin füze kalkanı projesinden vazgeçmesi ve iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak amacıyla genişletilmiş bir işbirliği önerisinde bulundu. Görüşmenin ardından basına yansıyan haberlere göre, Putin'in, Rusya-NATO işbirliği konseyi çerçevesinde önerdiği yeni bölgesel yaklaşım Bush tarafından memnuniyetle karşılansa da Amerikan Başkanı, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin füze kalkanı projesi içinde yer almasında ısrarlı olduğunu yineledi.

Moskova'da bir ortak istihbarat ve veri değişim merkezi ile Brüksel'de bir ortak karargah kurulabileceği önerisi getiren Rusya Devlet Başkanı, bu sisteme Rusya'nın güneyindeki radar erken uyarı tesisini hemen dahil etmeye hazır olduğunu belirtti ve Azerbaycan'daki radar tesisinin de modernize edilerek ABD'nin kullanımına sunulabileceği önerisini yineledi.

Görüşmede önerilerini art arda sıralayan Putin, bu çerçevede Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin füze kalkanı sistemi içinde yer alması gerekmediğini savunurken, Başkan Bush, Rusya Devlet Başkanı'nın önerilerine katıldığını, ancak bu iki ülkenin, bu sistemin içinde yer almasının gerekliliğine inandığını kaydetti. Her iki lider, basın önünde karşılıklı güvenlerini ifade etseler de görüşme sonunda İran'a yeni yaptırımlar uygulanması konusunda aynı fikirlerin paylaşılmadığı ve Kosova anlaşmazlığının çözülmediği anlaşıldı.

Bush-Putin görüşmesinin en somut sonucu ise iki ülke arasında 2009'da sona erecek Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nın (Start) devamı için görüşmelerin başlatılması konusunda bugün bir anlaşma imzalanması olacak. ABD ve Rusya dışişleri bakanları Condoleezza Rice ile Sergey Lavrov tarafından imzalanacak anlaşma, iki ülke arasında bu konuda görüşmelerin en kısa sürede başlatılmasını öngörüyor.

Anlaşma ayrıca, Rusya ve ABD'nin diğer ülkelere sivil nükleer teknoloji ihraç etmelerinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) kontrolü altında yapılmasını öngörüyor. -

PUTİN GUATEMALA'YA GEÇTİ-

ABD Başkanı Bush'un, ailesinin Kennebunkport'taki ikametgahında kabul ettiği ilk yabancı devlet adamı olan Rusya Devlet Başkanı Putin, daha sonra, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin oylaması öncesi, ülkesinin 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'na adaylığına destek için Guatemala'ya geçti. Guatemala'da bu ülkenin Devlet Başkanı Gert Rosenthal tarafından karşılanan Putin, daha sonra Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge ile bir görüşme yaptı. Rusya, 2014 Kış Olimpiyatları'nı Soçi kentinde düzenlemek istiyor. Oylamanın bu gece saat 01.00'de yapılması bekleniyor.

Haber7



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs