En Sıcak Konular

'ABD'den derin şüphe duyarız!'

3 Temmuz 2007 07:53 tsi
'ABD'den derin şüphe duyarız!' Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, güvenlik güçlerine teslim olan üç terörist tarafından ortaya atılan, “ABD’ye ait iki zırhlı aracın Kandil Dağı’ndaki PKK kampına silah ve mühimat getirdiği” iddiasının, PKK terör örgütünün bir oyunu o

Kandil’deki PKK’lı teröristlere Amerikalıların silah getirdiğine yönelik üç itirafçının iddiası, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü sarstı. Gül, PKK’nın Türkiye ile ABD’nin arasını açmak için böyle bir senaryo yazabileceğini belirterek, “İddia doğru çıkarsa bunun izahı olmaz” dedi

Bakan Gül, AKP’nin Bartın’da düzenlediği mitingden Ankara’ya dönerken, helikopterinde konuk ettiği AKŞAM’ın diplomasi muhabiri Sevil Küçükkoşum’a önemli açıklamalar yaptı.

CİDDİ GİRİŞİM YAPARIZ

Habur Sınır Kapısı’nda güvenlik güçlerine teslim olan 4 PKK’lıdan üçünün, yüzleri maskeli olarak Şırnak’ta basın mensuplarının karşısına çıkarak ortaya attıkları çarpıcı iddiaları hatırlatmamız üzerine Bakan Gül, şunları söyledi: “Bu açıklamayı yapan PKK’lıların sorgulamaları derinleştirilerek devam ediyor. İddialar ne kadar doğru, bakacağız. Böyle bir şey varsa tabii ki, ABD nezdinde ciddi girişimde bulunacağız. Ümit ederim ki yoktur. Böyle bir şeyin olması gerçekten kabul edilemez. İddia doğruysa, ABD’ye karşı çok derin bir şüphe duyarız. Bunun izahı mümkün olamaz.

Ancak şunu da değerlendirmek lazım ki; bunu ortaya atan PKK’lılar... PKK, Türkiye ile ABD’nin arasını açmak için böyle bir senaryo yazmış olabilir. Sorguları süren bu kişilerin, ne yapmaya çalıştıklarının iyice ortaya çıkartılması gerekir.”

KÖTÜ NİYET ŞIRINGASI

PKK terör örgütünün, Türkiye ve Türk halkıyla, Irak’ın kuzeyindeki Kürt halkının arasını açmayı başardığını da belirten Dışişleri Bakanı Gül, şöyle devam etti:

“Türkler ve Irak’taki Kürtler, tarih boyunca hep beraber olmuşlardır. Yeri geldiğinde Türkiye onları korumuştur. Ne yazık ki terör örgütü, Irak’taki Kürtler ile Türkiye arasındaki bu sıcaklığı bozarak, soğukluk soktular. Bu dostluğa büyük bir darbe vuruyor. Bu çok tehlikeli, tarihin akışına ters olan bir şey. Bu nedenle Irak’taki Kürt liderlerin bunu çok iyi görmesi gerekir. Türkiye’nin dostluğunu kaybetmenin ne kadar kötü olduğunu görmeleri gerekir.

Şimdi de PKK, Türkiye ile müttefiki ABD’nin ilişkilerine kötü niyet şırınga ediyor. Bu açıdan yakalananlar ne kadar doğru söylüyor tespit edilmeli. Uzmanlarımız bu söylemlerin doğru olduğunu söylerlerse, çok ciddi girişimlerde bulunacağız.”

Söyledikleri çok saçma

ABD Büyükelçiliği, üç PKK itirafçısının “Amerikan zırhlı araçlarının Kandil Dağı’na silah getirdiği” iddiasını “saçmalık” olarak nitelendirdi. Büyükelçilik Sözcüsü Kathy Schalow “Saçmalık. Bu iddiaları reddediyoruz. PKK terörist bir örgüt. Teröristlerle konuşmuyoruz, onlarla temas içinde değiliz” dedi. Schalow, ABD’nin, PKK’ya sağlanan finansal desteğe karşı verilen mücadelenin artırılması için Avrupa ülkeleri nezdinde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Mahmur kampı konusunda Cenevre’de yapılan toplantılara dikkat çeken Schalow, kampın kapatılması hedefinin doğrultusunda ilerleme sağladığını da ifade etti.

akşam



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs