En Sıcak Konular

Celal Doğan’dan ‘ucu açık muhtıra’ uyarısı

2 Temmuz 2007 17:04 tsi
Celal Doğan’dan ‘ucu açık muhtıra’ uyarısı Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Türkiye’nin 200 yıldan bu yana 24 Kürt isyanıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, ‘Öldürmenin çözüm olmadığını’ savundu. Doğan muhtıra ile ilgili de ilginç ifadeler kullandı.

Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Türkiye’nin 200 yıldan bu yana 24 Kürt isyanıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, ‘Öldürmenin çözüm olmadığını’ savundu. Ülkedeki islamcı- laik kamplaşmasının tehlikelerine de değinen Doğan, “Muhtıranın ucu açık” dedi.

Celal Doğan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’deki siyasi gelişmelere yönelik düşüncelerini dile getirdi. Türkiye’nin zor günler yaşadığına dikkat çeken Doğan, ülkenin 20 yıldır düşük yoğunluklu bir savaş yaşadığını belirterek yeni kamplaşmalara dikkat çekti. Doğan şunları söyledi:

“Bir tarafta bizim peygamberimiz Muhammed Mustafa, diğer tarafta Mustafa Kemal. Bu iki insanı seçimde karşı karşıya koyarsanız ve Mustafa Kemal kaybederse o zaman Türkiye’nin hangi girdaba gireceği konusunda siyaset yapanların çok iyi düşünmesi lazım. Yani iki Mustafa’yı yarıştırmak doğru değil. Türkiye’yi bu kısır döngüden çıkaracak bir siyasi anlayışın toplum gündemine sokulması gerekir. Bu bir gerilim ortamı getirir ve bu noktada Türkiye’de siyasi iktidar bir muhtırayla muhatap olur. O muhtıranın ucu açıktır.”

‘ÖLDÜRMEK ÇÖZÜM DEĞİL’

Türkiye’nin yavaş yavaş başka toprakları bombalayacak duruma geldiğini, bunun da nedeninin PKK terörü olduğunu kaydeden Doğan, Türkiye’nin artık gerekli açılımları yapması gerektiğini savunarak şöyle devam etti:

“İşin güvenlik kısmını bizim değerlendirmemiz haddimize değil. Ama işin siyasi boyutu siyasileri ilgilendirir. Türkiye 200 yıldan bu yana 24 Kürt isyanıyla karşılaşmıştır. Bu bela artarak gelmiştir. Öldürmenin çözüm olmadığı açıkça görülmüştür. Türkiye mutlaka bunu temizlemek zorundadır. Ama bunun nasıl olacağı konusu çok kolay değildir. Bu iş yıllar önce olsaydı, çok daha kolay olurdu. Ancak bugün kendi milli meselemiz ve ülkemizin bekası için uluslararası bir sorun haline gelmiştir. Eğer biz Türkiye olarak şapkamızı öne koyup çok daha önce çözmüş olsaydık, bugün 400 milyar dolara mal olan bir sorun olmaktan çıkıp, çözülebilecek hale gelirdi. Türkiye en ufak bir müdahalesinde komşu Irak ile değil, ABD ile muhatap olacaktır.”

‘TERÖRÜN MAZERETİ OLAMAZ’

Yokluk, açlık, işsizlik, eğitim gibi mazeretlerin hiç birinin terörü makul ve mazur gösteremeyeceğini kaydeden Doğan şöyle şöyle konuştu:
“Doğuya çocuğumuzu gönderirken, askerlik yapma konusunda tereddüt eder hale geldik. Çünkü her gün bir ana kuzusu ölüyor. Hatta Türkiye’de Güneydoğu Anadolu’da miting yapacak parti sayısı bir- iki tane kaldı. Siz coğrafyanızda siyasetin sözünü söylemeyecek noktaya geldiniz. Asıl üzerinde durulması gereken bu nokta. Türkiye’de siyasilerin PKK belasının ortadan kaldırılması konusunu oy hesabı yapmadan, ülkenin bekasını nazara alacak anlayışta bir araya gelerek çözmesi lazım. Ortada kaybolan Türkiye’nin değerleri ve çıkarlarıdır. Terör üzerinden siyaset yapmanın kimseye faydası yoktur.”

İKİ TÜRKİYE FELAKET OLUR’

Laiklik ve Cumhuriyet üzerine inşa edilen mitinglere 2- 3 milyon insanın katıldığını savunan Doğan, bu konudaki görüşlerini de şöyle dile getirdi:

“Oraya katılmayan görünürde 10 milyonlar varsa, bu bizim aklımıza iki Türkiye manzarasını getirir. İki Türkiye ülkenin gelecekteki felaketidir. Onun için laikiyle antilaikiyle, cumhuriyetçisiyle Türkiye’yi birbirinden ayırmayacak noktaya taşımak gerekir. Bu mitingler Ankara, Muğla, İzmir, Manisa’da ve Samsun’da yapıldı. Biz bu mitingin aynısını Erzurum, Sivas, Kayseri, Diyarbakır, Bingöl ve Hakkari’de niye yapamıyoruz? Bu bölgenin halkı cumhuriyet ve laiklikten sıyrılmış mı demektir? Bunlar cumhuriyet ve laikliğin dışındaki topraklar mıdır? Cumhuriyetin ve laikliğin temsilcileri olarak onları bir takım düşüncelerden izolemi kıldık, yoksa karşı düşüncelere mi teslim ettik? Eğer fiilen giremiyorsanız ve yapamıyorsanız burada bir eksiklik söz konusudur.”

Celal Doğan, şu an hiç bir siyasi partiyle bir ilişkisinin söz konusu olmadığını, kendi siyasi çalışmalarını yürüttüğünü sözlerine ekledi.

hürriyet



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs