En Sıcak Konular

'Türkiye eserlerine sahip çıkmalı'

7 Mayıs 2012 16:59 tsi
Vakıflar Haftası Açılış Töreni TBMM'de gerçekleştirildi. Açılışta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bosna Hersek Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç ve TC Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Adnan Ertem konuştu.



Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Tören Salonu'nda kutlamaya alışkın oldukları Vakıflar Haftası etkinliğinde emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğe doğru adımlar atarken, üzerine bastığı toprakları koruyabilmesi için eserlere de sahip çıkması gerektiğini hatırlatan Arınç, 2002 yılından bu yana Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün öz kaynaklar kullanarak hizmet verdiğini söyleyen Arınç, yatırımlar yapıldığını, istihdam olanakları oluşturulduğunu ve restorasyon çalışmaları yapıldığını belirtti. Arınç, Süleymaniye Camii ve Haseki Hürrem Sultan Hamamı gibi 3 bin 600'den fazla vakıf eserinin onarıldığını ifade etti. Arınç, "Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir. Vakıf anlayışında yardımlaşma vardır. Bu açıdan sosyal yardımlar önemlidir. Bu çerçevede, engelli ve yetim çocuklara maaş bağlandı. 2006 yılında 3 bin öğrenciye burs verilmeye başlandı. Bu sayı şu anda 15 bini geçmiştir. Eğitim alanında önemli çalışmalar yapıldı. İki üniversite kurulmasına Genel Müdürlük vesile oldu. Bunlar, Bezmialem Vakıf Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi." dedi.

Yapılan çalışma ile tarihi belgelere ait görüntülerin araştırmacılar ve bilim adamlarının hizmetine sunulduğunu söyleyen Arınç, vakıfların maddi ve manevi mirasına sahip çıkmak gerektiğini belirtti.

İlgili kanuna eklenen bir madde ile taşınmazların sahiplerine iade edildiğini belirten Arınç, diğer ülkelerdeki Osmanlı mirasına sahip çıkmanın da önemli olduğunu vurguladı.

13. yüzyıldan itibaren Osmanlı'nın gittiğini ülkelerde şehirler kurduğunu belirten Arınç, "Toplumsal yaşamın geliştirilebilmesi için vakıflar önemlidir. Bugünde önemli bir haftanın açılışını yapıyoruz. Vakıflardan sorumlu bakan olmak insana mesuliyetler yüklüyor." diye konuştu.

Bosna Hersek Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç ise "Sizlerle bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. İlk Vakıflar Osmanlı İmparatorluğu ile 15. yüzyılda ortaya çıktı. Bosna-Hersek'te birçok şehir ve kasaba vakıflar sayesinde ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Bugün de birçok tarihi eser bulunmaktadır. Bosna-Hersek bu eserlerle gururlanmaktadır." görüşünü dile getirdi.

Osmanlı'nın Bosna Hersek'ten çekilmesiyle birlikte Bosna-Hersek için çok zor bir dönemin başladığını söyleyen Zaimoviç, vakıflarında en kötü dönemini Yugoslavya Cumhuriyeti döneminde yaşadığını ifade etti. Daha sonra yaşanan savaşlar sırasında da vakıfların zarar gördüğünü anlatan Zaimoviç, Bosna-Hersek'in şu anda vakıflara sahip çıkmak için uğraştığını belirtti.

T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Genel Müdürü Adnan Ertem de konuklarına teşekkür ettiği konuşmasında tarihi mirası gelecek nesillere aktarmanın önemli üzerinde durdu.

Genel Müdürlüğün ilk kez bir Balkan ülkesinde, Bosna-Hersek'te restorasyon çalışmaları yaptığını söyleyen Ertem, büyük bir sorumlulukları olduğunu vurguladı. Uluslararası bir sempozyum düzenlemek istediklerini belirten Ertem, vakıfların temel hedefi ve amacının 'hayır' olduğunu hatırlattı, nerede ihtiyacı olan bir insan varsa ona yardım eli uzatılması gerektiğini söyledi.

Programın sonunda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vakıflar Haftası açılışı ile ilgili mesajına yer verildi.

(CİHAN)

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs