En Sıcak Konular

Uzan'ın arka bahçesi!

2 Temmuz 2007 12:04 tsi
Uzan'ın arka bahçesi! Seçim atmosferinde zihinlere takılan bir soru var: Genç Parti sürpriz yapabilir mi? Bu soruya ‘hayır’ diyenlerdenim. Ancak bu partinin ideolojik bir temeli olmasa da sörf yapabileceği bir öfke dalgasına ulaştığı söylenebilir

Şamil Tayyar-Star

Seçim atmosferinde zihinlere takılan bir soru var: Genç Parti sürpriz yapabilir mi? Bu soruya ‘hayır’ diyenlerdenim. Ancak bu partinin ideolojik bir temeli olmasa da sörf yapabileceği bir öfke dalgasına ulaştığı söylenebilir.

Peki neden sürpriz yapamaz? Özellikle milletvekili aday listesi, sürprize inanmayanların yaslandığı en önemli referans noktalarından biri. Gerçekten öyle mi? Adana’dan Zonguldak’a listelere bakınca gördük ki, Genç Parti, Cem Uzan’ın eş-dost brunch yaptığı arka bahçesi gibi.

Adana’dan başlayalım. Reha Ferhun Gülü, Çukurova Elektrik’in eski müdürü. Çukurova’nın kaynaklarından usulsüz olarak Genç Parti’ye 19 milyar aktarmakla suçlanıyor. Asım Bozca Afyon adayı, Uzan’ın yakın akrabası. İsmet Kalafatoğlu Ankara 1. bölge adayı, teşkilat içinde Uzan’ın kasası olarak biliniyor. Aynı bölgede Gül Demirbaş, Emin Şirin’in sekreteri.

Partide 3 milyar maaşla genel sekreterlik yapan Mehmet Ali Akgül, maaşlı genel merkez çalışanı Mehmet Emin Ayanoğlu ve eski personel Şükrü Karadağ Ankara 2. bölgeden adaylar. Üstelik Ayanoğlu, hazine yardımını genel başkan talimatıyla zimmetine geçirdiği iddiasıyla yargılanıyor.

Antalya adayları Ayla Çekiç Uzan’ın eski özel sekreteri, Nurettin Sivlin ise İmarbank eski yönetim kurulu üyesi ve İmarbank davasından yargılanıyor. Balıkesir adayı Melek Dingaz, Kemal Uzan’ın Romanya’daki fabrikasında koordinatördü. Bursa ilk sıra adayı Miyaser Nursum Özşahin, İmarbank davasında Uzan’ın avukatı. Uzan davalarına bakan Şaylan Çıvgın da Edirne’den aday.

Cem Uzan şoförlerini de unutmamış. Makam şoförü Sebahattin Tazıcı Çanakkale’den 2. sırada. Gaziantep adayı Mehmet Cafer Sayılır, maaşlı parti müfettişi. Uzan’ın evinde hizmetli olarak çalışan Akif Öztabak İstanbul 2. bölgeden, koruma Tunç Buruşukoğlu İstanbul 3. bölgeden aday.

Şerafettin Şolt Telsim kontör davasından yargılananlardan. Duran Dündaroğlu eski Star TV, İlknur Sözbir eski Kral TV yöneticilerinden. İzmir’den Hüseyin Onur Akyüz Uzan’ın muhasebecisi, Nedim Türkmen mali müşaviri. Müştak Ayvaz, Uzan’ın dayısının kızıyla evli ve maaşlı genel başkan yardımcısı. Arzu Karakadılar özel asistan, Cem Hatunoğlu akraba.

Liste böylece kabarıp gidiyor. Uzan’a ait Adanaspor eski Başkanı Çağdaş Ergin, Rumeli Sigorta’nın eski yöneticisi Kayhan Anaral, Uzan’ın dayısı İhsan Hasan Hilav, Uzan çiftliğinin bulunduğu Pamukova Beldesi’nin belediye başkanı Cevat Keser’den çok sayıda partinin maaşlı elemanına kadar isim var listelerde.

Hepsini yazmaya kalksam, sütunlar yetmez. O nedenle brunch listesini daha fazla uzatmak istemiyorum. Şunu belirtmeliyim; Nepotizm üzerine doktora tezi hazırlayanlar için çok iyi araştırma sahası. Seçmen için ise mayın tarlası...

Baraj anketi

Önümde Ankara Genç İşadamları Derneği ANGİAD’ın ilginç bir çalışması var. Ankete katılanların yüzde 26.5’i oy kullanmayı düşünmediğini, yüzde 19.78’i kararsız olduğunu belirtiyor. Kararsızlarla küskünleri topladığınız zaman yüzde 46.28 yapıyor. Çok yüksek bir oran. Bir o kadar düşünmemizi gerektiren bir sonuç.

İşin ilginç tarafı, oy kullanmak istemeyenlerin yüzde 76’sı, bu durumu demokratik hakkın kaybı olarak görmüyor. ‘Hangi şartlarda oy kullanırsınız?’ diye sorulduğunda şu üç seçenek öne çıkıyor: Akılcı çözümler öneren parti çıkarsa (%48.60), seçimler ertelenir ve listeler yeniden yapılırsa (%30.17), bedava ulaşım imkanı sağlanırsa (%21.23) oy kullanacaklarını belirtiyorlar.

Kararsızların durumu ise biraz farklı. Yüzde 31.04’ü şehir dışında olacağı, yüzde 27.21’i desteklediği partiye kızgın olduğu, yüzde 22.05’i kendisini temsil edecek parti olmadığı, yüzde 19.7’si adayları beğenmediği için kararsız.

Yüzde 5 gibi çok düşük olsa da hala seçimlerin erteleneceğine inananların olması kayda değer başka bir sonuç. Üstelik katılımcıların yüzde 16.18’i Türkiye’nin 22 Temmuz’dan sonra yeni bir seçime gideceğine inanıyor.

Son günlerde partilerin miting konuşmalarında terörü neden öne çıkardıkları sorusuna da cevap var ankette. Ankete katılanların yüzde 33.27’si tercihini, terör sorununa ilişkin çözüm önerilerine göre belirleyeceğini söylüyor.

Aday listelerindeki sol-sağ transferlere ilişkin sonuçlar da şaşırtıcı. Transferleri yanlış bulmayanların oranı yüzde 73.52 gibi çok yüksek. Ancak katılanların yarısı listelerden memnun değil.

Sanıyorum en çok merak edilen sorunun cevapları ise halkın bu konuda kafasının karışık olduğunu gösteriyor. Halkın yüzde 43.18’i 3 partinin, yüzde 36.71’i iki partinin barajı aşacağını düşünüyor. Yani MHP, henüz baraj konusunda toplumu tam olarak ikna edebilmiş değil.

star



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,083 µs