En Sıcak Konular

''Adım hortumcuya çıkar korkusuyla banka satanlar var''

2 Temmuz 2007 11:48 tsi
''Adım hortumcuya çıkar korkusuyla banka satanlar var'' Hürriyet gazetesinin ekonomi müdürü Vedat Munyar, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın bazı patronların bankalarını ''Allah korusun bankamın başına bir şey gelir, adım hortumcuya çıkar, her şeyimi kaybederim'' korkusuyla sattığını söylediğini yazdı.

Vahap Munyar'ın Hürriyet'teki yazısı:

Bazı patronlar bankalarını ’hortumcu’ korkusuyla sattı


TÜRKİYE’de yabancıya her banka satışında, sektörde şu soru gündeme geliyor: "Bankalar Yasası, banka sahipliğini ’en korkulacak iş’ haline getirdi. Hissedardan genel müdüre, herkes diken üstünde. Bir banka batsa, hissedarların, yöneticilerin hayatı kayar. Ama yabancı banka hissedarları ile yöneticilerine kimse dokunamaz. Yabancı bankacılar ayrıcalıklı konumda."


Bu konuyu geçen akşam Nurteks’in patronu İbrahim Nalbant’ın evinde buluştuğumuz Altınbaş Holding’in ortakları Ali Altınbaş, Vakkas Altınbaş ve İmam Altınbaş’la da konuştuk.

Altınbaş Holding’in Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Credit West adlı bankaları var. Türkiye’de bir-iki kez banka sahibi olmayı denemişler. 1990’lı yılların başlarında o dönemde Derviş Temel’e ait olan Derbank’la ilgilenmişler. Son dönemde de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Uzan Grubu’ndan devralıp sattığı Adabank’a ilgi göstermişler.

Altınbaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş’ın kafasının bir kenarında Türkiye’de banka sahibi olmak hep duracak gibi: "Biz Türkiye’de banka sahibi olmayı hedefliyoruz. Ne zaman, nasıl olur, şimdilik bilemem."

İstanbul’da babaları Mehmet Altınbaş’ın adını taşıyan vakıf aracılığıyla kurmayı planladıkları üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüten Ali Altınbaş araya girdi: "Aslında Türkiye’de banka sahibi olmak, banka yönetmek hiç de göze alınacak bir iş değil. Bankalar Kanunumuz yabancı bankacıya dokunmuyor ama yerliyi korkutuyor."

Bankacılık sektöründe yerliyi "kıskaca alan", yabancıyı "koruyan" bu durum, artık hükümeti de rahatsız ediyor sanırım. Çünkü, Selim Türsen yönetiminde Business Channel’da Ruhi Sanyer’le benim de katıldığım bu akşam yayınlanacak "Yüzde 100 Ekonomi" programının konuğu Devlet Bakanı Ali Babacan, bu konuda önemli ip uçları verdi:

"TBMM’de maalesef bankalara karşı ön yargılı çoğunluk vardı. O yüzden de Bankalar Kanunu’nun özüne, TMSF’nin esas olarak Uzan Grubu’ndan tahsilatını gerçekleştirebilmesi için çıkardığımız 5020 sayılı yasanın mantığı hakim oldu. Bu yasa, yerli sermayedarları banka sahibi olmaya korkar hale getirdi. Oysa aynı yasamız, yabancı bankacıya dokunamıyor. Yeni dönemde bunu değiştirmemiz lazım."

Ali Babacan’ın "yerli sermayedar banka sahibi olmaya korkuyor" sözüne takıldım, "Özel olarak bildiğiniz bir durum mu var" diye sordum:

"Bazı patronların bankalarını biraz da ’Allah korusun bankamın başına bir şey gelir, adım hortumcuya çıkar, herşeyimi kaybederim’ korkusuyla sattığını biliyorum."

Belli ki bankasını satan patronlar arasında bu durumu Ali Babacan’a ve hükümete hissettirenler olmuştu, sordum, beklediğim yanıtı aldım: "Evet, bankasını ’aman başıma bir şey gelir’ korkusuyla sattığını bana ileten patronlar oldu."

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankasını satan patronlara, "Kolaya kaçıp bankanızı sattınız, yeni yatırım yapıp, kriz yükünü paylaşan vatandaşa teşekkür etmiş olun" diyor...

Ali Babacan, "Yabancı bankacılar lehine haksız bir durum var" diyerek, yeni dönemde bunun düzeltilmesi gereği üzerinde duruyor...

Bankalar Kanunu’ndaki yerli-yabancı "eşitsizliği"nin bir an önce düzelmesi gerekiyor...

 



Bu haber 245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs