En Sıcak Konular

PKK 6 ayda bir ton patlayıcı kullandı

2 Temmuz 2007 11:30 tsi
Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü kamplarından kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan 4 PKK'lının, onlarca Mehmetçiğin şehit olmasına sebep olan mayınların Kuzey Irak'tan getirildiğini iddia etmesi, dikkatleri terör örgütünün patlayıcılarına çevirdi.

Bire bir çatışma yerine vurkaç yöntemiyle güvenlik güçlerine zarar vermeye çalışan terör örgütü PKK, 2007 yılının ilk 6 aylık döneminde 1 ton patlayıcı madde kullandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde araziye mayın döşeyerek mücadele veren teröristlerin en büyük silahı patlayıcı maddeleri.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 2006 yılında güvenlik güçleri tarafından PKK'ya karşı yürütülen operasyonlarda ele geçirilen Irak menşeli patlayıcı miktarının güvenlik güçlerinin çalışmaları neticesinde toplam 2 tona ulaştığını açıklamıştı.

Terör örgütü, 2007 yılının ilk 6 aylık döneminde ise 211 patlayıcı madde ve mayın kullanma olayı gerçekleştirdi.

Güvenlik güçleri bu olayların 133'ünü patlama gerçekleşmeden etkisiz hale getirerek teröristlerin hedefine ulaşmasını engelledi. Patlayıcılarla sivil asker dinlemeden zarar vermeye çalışan teröristler ise, 78 adet patlayıcı olayı gerçekleştirdi.

Bu olaylarda 35 adet anti personel mayın, 3 adet tuzaklanmış anti tank mayını; 91 adet tuzaklanmış mühimmat (Muhtelif) kullanıldı.

Askeri birlikler tarafından patlama gerçekleşmeden etkisiz hale getirilen 133 olayda ele geçirilen patlayıcı madde cins ve miktarları ise şöyle: TNT 44.5 kilogram; A-4 Plastik Patlayıcı Madde 103 kilogram; C-4 Plastik Patlayıcı Madde 55.3 kilogram; C-3 Plastik Patlayıcı Madde 2.5 kilogram; Amonyum / Potasyum Nitrat 589 kilogram.

Güvenlik güçleri tarafından patlama gerçekleşmeden etkisiz hale getirilen toplam miktar 794,3 kilogram oldu.

Terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen 78 patlayıcı olayında kullanılan patlayıcı madde miktarı tahminen 258 kilogram oldu. Genelkurmay Başkanlığı'nın verilerine göre terör örgütü 2007 yılının ilk 6 aylık döneminde eylemler için toplam 1 ton 52 kilo 3 gram patlayıcı kullandı.

Güvenlik güçleri bölgeye döşenen yüzlerce mayını önceden farkederek imha ederken; örgütünün anti-tank tipi uzaktan kumandalı mayın kullanımı ise hem sivil hem de askeri kayıplarda başı çekiyor.

PKK, uzaktan kumandalı ve basmalı olmak üzere iki türlü mayın kulanıyor. Mayınlara A-4 ve C-4 patlayıcıları da konulduğu için tahribat gücü yüksek oluyor.

Terör örgütü, araziye döşediği mayınların dedektörle tespit edilmemesi için üzerine lastik parçası koyuyor. Mayınlar, bir-iki kilometre mesafeden telsiz veya telefonla patlatılabiliyor. Terör örgütünün bölgeye ne kadar mayın döşediği bilinmiyor. Teröristler TNT kalıplarıyla etkisi artırılan ve uzaktan kumanda ile patlatılan mayınları tercih ediyor.

PKK'ya yönelik operasyonlarını aralıksız sürdüren güvenlik güçleri en çok kaybı, çatışmalarda değil, örgütün arazi ve yol kenarlarına döşediği mayınlar yüzünden veriyor.

2007 yılının ilk 6 aylık dönemindeki terör olaylarında şehit olan 67 askerin 34'ü teröristlerin döşediği mayınların patlaması sonucu şehit oldu.
 
zaman



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,752 µs