En Sıcak Konular

Yasin Hayal'in son mektubu

2 Temmuz 2007 10:03 tsi
Yasin Hayal'in son mektubu Bugün başlayacak Hrant Dink davası öncesi Yasin Hayal, savcıya mektup yazdı: Devlet görevlerinde kullanıldıysak bizim haklarımızı korumak devlete düşmez mi?..

      
     AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada önemli bir gelişme yaşandı. Polis muhbiri Erhan Tuncel'le birlikte cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan tutuklu sanık Yasin Hayal, savcıya yazdığı mektupta Emniyet'in içinden bir grubun kendilerini kumanda ettiğini ifade etti. Hayal, hakkında müebbet hapis cezası isteyen savcıya, "Siz bunu gördüğünüz halde hakkımızı muhafaza etmediniz" dedi.
      Dink suikastından sonra Trabzon'da yakalanarak İstanbul'a getirilen Hayal, alınan ilk ifadesinde birçok detayı gizlemiş, olayı tetikçi O.S.'yle birlikte planladıklarını söylemişti. Tutuklandıktan bir süre sonra ise savcılara yeniden ifade vermek istemişti. Hayal'in Tekirdağ Cezaevi'nde alınan bu ifadesi birçok detayı ortaya çıkarmıştı. Hayal, polis muhbiri Erhan Tuncel'in cinayetin planlayıcılarından biri olduğunu söylüyordu. Dahası Büyük Birlik Partisi'nden (BBP) para ve eşya yardımı aldığından söz ediyor, Trabzon'daki faaliyetlerini anlatıyordu. Hayal, daha sonra savcılara bir mektup daha yazdı, bundaysa Tuncel'le kitap hazırlığı içinde olduklarını belirtip, Çeçenistan'a nasıl gittiğinin detaylarını verdi.
      Bu arada savcılar soruşturmalarını tamamlayıp, iddianame hazırladı. İddinamede Hayal'in 'Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek' suçundan müebbet, 'silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak, Orhan Pamuk'u tehdit etmek ve ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından da 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.
      Duruşma günü yaklaşırken, Hayal cezaevinde bir mektup daha yazdı. Hayal 9 Mayıs tarihli 'Sitemkârım' başlığı attığında mektubunda savcıya şöyle sesleniyor: "Bu başlığı kullanmak istemezdim ama hakkımızda öyle bir iddianame hazırlamışsınız ki, resmen idam fermanımızı hazırladınız. Size samimi itirafta bulundum, önemli bilgiler verdim, karşılığı bu mu olmalıydı? Ağırlaştırılmış müebbet istediniz, o yetmiyormuş gibi terör örgütü liderliğinden 20-30 yıl istemişsiniz. Bu ülkede Türk bayrağı açanlar da artık terörist mi oldular?"
     
     'Derin devleti kavrayamadım'
      Hayal, mektubuna şu itirafla devam ediyor: "Sayın savcım, ben bu derin devlet, derin millet kavramlarını pek kavrayabilmiş değilim. Ama ortada kesin olan birşey var ki, o da Emniyet içinde legal mi illegal mi bilmiyorum, bir grup bizi kumanda etti. Bu aşikârdır. Siz bunu gördüğünüz halde bizim hakkımızı muhafaza etmediniz. Şimdi soruyorum, eğer biz devlet görevlerinde kullanıldıysak bizim haklarımızı korumak devlete düşmez mi?" Erhan Tuncel'ise yakalandıktan sonra Emniyet'te alınan ve sonra 'bilgi notu' olarak düzenlenen anlatımlarını reddetti. Tuncel, cezaevinden gönderdiği kısa notunda, "Mahkemede konuşacağım ve beraat edeceğim" dedi. Tuncel bugüne kadar susma hakkını kullandı.
     
     Duruşma gizli yapılacak
      Hrant Dink cinayeti davası bugün 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak. Tetikçi O.S., azmettiriciler Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında olduğu 12'si tutuklu, 18 sanık, hakim karşısına çıkacak. O.S.'nin yaşı 18'den küçük olduğu için 'gizli duruşma' yapılacak. Sanıklar, taraf avukatları ve Dink ailesi dışında kimse alınmayacak. Davayı yerli yabancı çok sayıda gazeteci adliye bahçesinden takip edecek. Hayal'in, yakalandıktan sonra adliyeye 'Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı' diye tehdit ettiği Pamuk yurtdışında olduğu için duruşmaya katılmayacak. Dink ailesini temsil için 500'ü aşkın avukat başvurdu. Mahkemenin talebiyle adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alınacak. Birçok sivil toplum örgütü sabah saatlerinde Beşiktaş'ta buluşup, 'Hepimiz tanığız, adalet istiyoruz' pankartının altında toplanacak.

Milliyet



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs