En Sıcak Konular

Hrant Dink davası bugün başlıyor

2 Temmuz 2007 09:50 tsi
Hrant Dink davası bugün başlıyor Hrant Dink suikasti davası, bugün başlıyor. Dink’i “Hepimiz Hrant’ız” diyerek uğurlayanlar, “Hepimiz hala Hrant’ız” pankartıyla mahkemeye de gelecek ve ‘gizli’ yapılacak duruşma sırasında sessizce bekl

Hrant Dink suikastının tetikçisi O.S ve kamuoyunda ‘ağabey’ olarak anılan diğer sanıklar, 2 Temmuz’da mahkemeye çıkacak. 12’si tutuklu 18 sanığın yargılandığı davanın duruşmaları, tetikçi O.S’ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle basına ve izleyicilere kapalı yapılacak. Ancak ilk duruşma nedeniyle, bugün çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve girişimi üyesi, mahkeme önünde toplanarak sessiz bir eylem gerçekleştirecek. 

Davaya ilişkin iddianameyi İstanbul cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen hazırladı. Savcıların iddianameyi sunduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi inceledikten sonra “delil eksikliği” gerekçesiyle reddetmiş, ancak savcıların itirazını değerlendiren 9. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı haklı bularak dosyayı yeniden 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

‘AĞABEY’LERE MÜEBBET İSTENİYOR
Pazartesi günü 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak davanın iddianamesinde, ‘Ağabey’ Erhan Tuncel’in, “Dink’in öldürülmesine azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca “silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak”, “patlayıcı madde imal etmek ve atmak” suçundan 22.5-48 yıl arasında hapis cezası, diğer ‘ağabey’ Yasin Hayal’in de “Dink’i öldürmeye azmettirmek” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması, ayrıca “silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak”, “Orhan Pamuk’u tehdit etmek” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından 18-30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede ayrıca Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk ile Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu’ya “Dink’in öldürülmesi eylemine yardım etmek” ile “terör örgütüne üye olmak” suçlarından 22,5-35 yıl, Yaşar Cihan ile Halis Egemen’e de “terör örgütüne yardım etmek” suçundan 7,5-15 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak’a istenen ceza ise, “terör örgütüne yardım etmek”, “ruhsatsız silah taşımak” ve “suçlu gizlemek” suçlarından 7,5-16 yıl arasında değişen hapis.

O.S. BÜYÜYÜNCE DURUŞMA AÇILACAK
Tetikçi O.S’nin ise “Dink’i öldürmek” suçundan, yaşının 18’den küçük olduğu da dikkate alınarak 18-24 yıl, ayrıca “terör örgütüne üye olmak” ve “ruhsatsız silah taşımak” suçlarından da 8,5-18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 185. maddesi uyarınca, sanıklardan ‘tetikçi’ O.S’ın 18 yaşını doldurmamış olması nedeniyle, duruşmanın ‘gizli’ yapılmasına karar verdi. Sanık O.S, 18 yaşını geçince duruşma basına ve izleyicilere açılacak. Bu tarihe kadar, davayla ilgili haberlerde, O.S’nin dışındaki diğer sanıkların ifadelerine yer verilebilecek.

“HEPİMİZ HALA HRANT’IZ”
İlk duruşma nedeniyle çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi, 14. Ağır Ceza Mahkemesi önünde toplanarak ‘sessiz’ bir eylem gerçekleştirecek. Sadece “Adalet istiyoruz” yazılı pankartın taşınacağı eylem, basın açıklamasıyla sona erecek. Sivil girişimlerden “Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi”nin bildirisinde şu ifadeler yer alıyor:

“Adalet istiyoruz: Geçmişimizi çalanlar geleceğimizi de çalmasın diye, Bu topraklarda nefret değil kardeşlik hakim olsun diye, Kardeşimize, komşumuza, dostlarımıza dokunulmasın diye, gerçek bölücüler sussun, barış ve sevgi konuşsun diye. Gerçekleri bilmek istiyoruz. Sokaklarında katillerin rahatça dolaştığı bir Türkiye istemiyoruz.”

Ntvmsnbc



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,327 µs