En Sıcak Konular

NTV İcat Yarışması'nda skandal!

1 Temmuz 2007 18:42 tsi
NTV'de yayınlanan "Türk Mucit" yarışmasında birinciliği kazanan "Bol Balık" icadıyla ilgili skandal iddialar ortalığı karıştırdı. NTV'de kriz çıktı.

Türk Telekom ve Türk Patent Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Türk Mucit' adlı yarışmada, Radikal Gazetesi'nin köşe yazarlığını da yapan İskender Aruoba'nın 'Bol Balık' adlı projesi birinciliği kazandı ve 100 bin YTL aldı.
Aruoba'nın projesiyle balık üretim tesislerinin altına yerleştirilen huni şeklinde brandalarla havuzdaki pisliklerin bir boru yardımyla yüzeye çekilmesi sağlanıyor. Böylece, balık çiftliklerinin denizleri kirletmesinin önüne geçiliyor, balık üretimi de artıyor.

PROJENİN ASLI BEVERİDGE'NİN Mİ?

Ancak projenin Malcolm C. M. Beveridge'nin, “Cage Aquaculture” (Kafes Akuakültürü) adlı kitabının ikinci baskısında, 268. sayfada yer aldığı iddia edildi. Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Türker Bodur, “Proje 1980'li yıllarda uygulandı ancak başarılı olmadığı için ve teknolojinin de gelişmesi ile bu tip sistemlere gereksinim kalmadığı için yaygınlaşmadı. İntihal edilmiş bir projenin 100 bin YTL ile ödüllendirlmesi düşündürücü” dedi.

YAPTIĞIM TAM BİR İCAT

Aruoba ise yaptığının tamamen bir icat olduğunu savunarak, şunları söyledi: “İcadını çaldığım iddia edilen Beveridge, yüzer havuzun en altını su ve hava geçirmez bir maddeden yaptı. Onun ortasına bir hortum bağladı, burdan atıkları çekti. Bu balıkların atıkla aynı yerde olması gibi bir sorunu beraberinde getirdi. Kendi çiftiğimde denedim bu yöntemi.”

ÖDÜLÜ GERİ ALABİLİRİZ

NTV'de Türk Mucit programını yapan ancak adını vermek istemeyen bir yetkili, “Projenin çalıntı çıkması durumunda ödülü geri alabiliriz. Yarışmanın finalini halk belirledi. Asla manüplasyon sözkonusu değil” dedi.



Bu haber 4,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs