En Sıcak Konular

Bitlis ve Özal davasına inceleme

27 Nisan 2012 18:15 tsi
Özel Yetkili Savcılık merhum Cumhurbaşkanı Özal ve eski Jandarma Genel Komutanı Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturma dosyalarını incelemeye aldı.

Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken intihar ettiği öne sürülen Albay Kazım Çillioğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Başsavcıvekilliği, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturma dosyalarını incelemeye aldı.
 
Kazım Çillioğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturma başlattıktan sonra merhum komutanın Düzce'de bulunan mezarını açtıran Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'nce bu süreçte 700'ün üzerinde kişinin ifadesine başvuruldu.
 
Soruşturmayı derinleştiren özel yetkili savcı, aynı yıllarda şüpheli şekilde ölen asker ve siyasetçilerin soruşturma dosyalarını ilgili savcılardan talep etti.
 
Bu kapsamda savcı, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski Jandarma Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümlerine ilişkin soruşturma dosyalarını incelemek üzere harekete geçti.
 
Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'nden talep edilen Özal ve Bitlis ile ilgili soruşturma dosyalarını alan Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekili, iki soruşturma dosyasını da incelemeye başladı.
 
Ayrıca Çillioğlu'na ait soruşturma dosyası da ilgili soruşturmaları yürüten savcılara gönderildi.
 
Silahları sahte belgeyle alındı
 
Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ''intihar ettiği'' öne sürülen Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlu'nun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı.
 
Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile dönemin cumhuriyet savcısı, kurmay başkanı, jandarma bölük komutanı, Çillioğlu'nun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı birçok kişinin ifadelerine başvurulmuştu.
 
Savcılık ayrıca, Çillioğlu'nun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Düzce'de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti.
 
Soruşturmada, Albay Kazım Çillioğlu'na ait silahların ölümünden 3 yıl sonra ailesinden teslim alınmasına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı adına düzenlenen belgenin de sahte olduğu belirlenmişti.
 
Notta imza sahte çıktı
 

Çillioğlu'nun mezarından alınan örnekler üzerinde Adli Tıp Kurumu'nda yapılan incelemede, saç köklerinde arseniğe rastlanan Çillioğlu'nun, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen delik ile kaburgalarında kırık olduğu tespit edilmişti.
 
Öte yandan, savcılığın talebi üzerine Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım ile ''Bozo'' kod adlı Yusuf Geyik hakkında tutuklama kararı çıkarmış, iki ismin kırmızı bültenle aranmasına başlanmıştı. Çillioğlu'nun intihar notu olduğu iddia edilen kağıttaki imzanın da yapılan kriminal inceleme sonunda sahte olduğu ortaya çıkmıştı.
 
Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, Gökhan Çillioğlu'nun telefonlarının yasa dışı yollarla dinlenmesiyle ilgili başlattığı operasyonlar kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Düzce Jandarma Alay Komutanı Albay Turhan Yazıcı'nın da bulunduğu 7'si muvazzaf 8 kişi, ''terör örgütüne üye olmak'', ''sahte belge tanzim etmek'' ve ''haberleşme gizliliğinin ihlali'' suçlamalarıyla tutuklanmıştı.
 
aa


Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs