En Sıcak Konular

Bu bitkiler mucize gibi!

26 Nisan 2012 12:04 tsi
Bu bitkiler mucize gibi! Önceki yazılarımda meyve ve sebzelerin yararlarını anlatmıştım. Bu yazımdaysa şifa amaçlı kullanılan bitkilerden söz edeceğim. Dr.Eser Alptekin yazıyor...

Dr.Eser Alptekin

Önce  bazı önemli noktalara dikkatinizi çekmek  istiyorum. Şifalı bitkilerin ‘doğal’ olarak etiketlenmiş olması, o desteğin güvenli ve zararsız olduğunu göstermez. Örneğin kava biberi bitkisi, ciddi karaciğer hasarına yol açabilir. Şifalı bitkisel  destekler ilaç benzeri etki yapabileceğinden  hamile ve emziren kadınlarla çocuklarda  kullanımına çok dikkat edilmeli. Özellikle  ilaç kullanan hastalar, şifalı bitkisel destekler  konusunda önce doktorlarına danışmalı. Bazı  bitkisel desteklerin ilaçlarla etkileşerek sağlık  sorunlarına yol açtığı biliniyor.

Aloe: Zambak ailesinden. Binlerce yıldır topikal kullanılan aloe vera jeli, günümüzde kesikler, yanıklar, donuk, bası yaraları ve sedef hastalığında tercih edilir. Sindirim sistemini düzenleyici ve kabızlığı giderici etkileri var. Aloenin deri üzerindeki uygulamasında sadece hafif alerjik reaksiyonlar izlenir. Bağırsak tıkanmaları ve apandisit sorunları olanlarla hamile, emziren kadınların kullanması uygun değil.

Ekinezya: Papatya ailesinden. Viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarında özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır. Kanser tedavisine yardımcı olmak amacıyla bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğiyle tercih edilebilir. Hamilelikte  kullanımıyla ilgili net veriler yok. Alerjik reaksiyonların gelişmemesi için astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıkları olanlara önerilmez.

Efedra: Afrika,  Avrupa ve Asya çöllerinde yetişen bir çalı bitkisi. Geleneksel olarak astım, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve terlemeyi uyarmak için kullanılır. Efedra, efedrin denilen bronşları açıcı farmakolojik maddenin kökenini oluşturur. Efedrin sıklıkla kafeinle kombine edilir, iştahı azaltır ve kilo kaybını hızlandırır. Hipertansiyon, kalp-damar ve beyin hastalıkları, sara krizleri ve tiroid  rahatsızlıklarında kullanılmaz.

Ginkgo: Aynı isimli ağacın kurutulmuş yaprağından elde edilir. Alzheimer hastalığında, beyin kanamaları sonrası gelişen demans gibi rahatsızlıklarda tercih edilir. Ginko pıhtılaşmayı engellediği için beklenmedik kafa içi kanamalarına yol açabilir. Yaşlılarda olumsuz ilaç etkileşimlerine neden  olabilir. Hamilelere ve  emziren annelere önerilmez.

Süt devedikeni: Papatya ailesinden. Siroz, alkolizm, viral ve toksik hepatit gibi karaciğer hastalıklarında kullanılır.  Biyolojik aktif  maddesi ‘silymarin’in sadece yüzde  20-50’si mideden emilir. Bulantı, kusma, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Sarı kantaron: Hypericum  perforatum isimli sarı çiçekli bitkinin antenlerinden elde edilir. Hafif depresyonlarda kullanılır. Deri döküntüsü, bulantı, kusma, yorgunluk gibi yan etkileri bulunur. Manik  dönemi kötü yönde etkileyebilir. Hamile ve  emziren kadınlara önerilmez.

milliyet


Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,572 µs