En Sıcak Konular

Trafik Bursa'yı tehdit ediyor

25 Nisan 2012 13:30 tsi
Ulaşım Ana Planı sonuç raporuna göre, tedbir alınmazsa Bursa şehir merkezinin tarihî kimliği yakında kaybolacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Alman Dr. Brenner firmasına yaptırılan ulaşım ana planı sonuç raporuna göre, ulaşımın 2030 projeksiyonu toplu taşıma üzerine şekillendi. Planı hazırlayan Dr. Brenner firmasının sahibi Dr. Manfred Brenner, eğer tedbir alınmazsa şehir merkezinin tarihî kimliğinin yakında kaybolacağını vurguladı.

Vatandaşlar ve şoförler başta olmak üzere, toplumun bütün kesimleriyle yüzyüze yapılan anket ve farklı noktalardaki araç sayımlarını doğrultusunda hazırlanan rapor İl Genel Meclisi, Büyükşehir Belediye Meclisi ve UKOME Kurul üyelerine anlatıldı. Proje danışmanlığını İTÜ Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Haluk Gerçek ve Prof.Dr. Ergün Gedizlioğlu üstleniyorlar.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşıma günlük çözümler üretmek yerine 2030 yılını hedef alan köklü bir çözüm bulunması için yaklaşık 1,5 yıldır Dr. Brenner firması ile çalıştıklarını söyledi.

"Dr.Brenner firmasının dünyada 30'un üzerinde başkentin ulaşım planlamasını yaptığını" hatırlatan Başkan Altepe, "Son 50 yılda 20 kat büyüyen şehrimizde meselelerin başında ulaşım geliyor. Bu doğrultuda biz de yatırımlarımızın yüzde 70'inden fazlasını ulaşıma ayırıyoruz. Gerek raylı sistem yatırımları, gerek tramvay, kavşak düzenleme ve yol genişletme çalışmalarıyla ulaşımı problem olmaktan çıkarmayı hedefliyoruz. Sadece Ankara yoluna paralel olarak projelendirdiğimiz 30 metrelik yolda bugüne kadar 200 bina kamulaştırdık. Yakında bu yolumuz da tamamlanacak. Bunun yanında ulaşıma kalıcı ve bilimsel çözümler üretmek amacıyla hazırlanan Ulaşım Ana Planı, tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirildi. Büyükşehir sınırlarındaki 7 ilçede 234 mahallede 13 bin 448 hanede 48 bin 600 kişiyle yüz yüze anketler yapıldı. 5 noktada 2 bin 223 şoförle anket yapıldı. 68 kavşakta video kaydı alındı ve ana caddelerde 7 gün 24 saat araç ölçümleri yapıldı" diye konuştu.

Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından Ulaşım Ana Planı'nı hazırlayan Dr. Brenner firmasının sahibi Manfred Brenner ise mevcut araç sayımları ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Şu anda Bursa'da özel araçlarla yapılan günlük yolculuk sayısının 2 milyon 476 bin 293 olduğunu belirten Dr. Brenner, bu sayının 2020'de 3,3 milyona ve 2030'da da 4 milyon 300 bine çıkacağını belirtti. Buna göre 2030 yılında özel araçlarla yolculuk sayısının bugüne göre yüzde 70 artacağına dikkat çeken Dr. Brenner, "Yüksek kentsel kaliteyi sağlamak, insanların rahat yaşayıp, çalışabilecekleri, hızlı yolculuk imkânı olan, çevre dostu ve çevreyi ileriye dönük sağlıklı tutma hedefi doğrultusunda bir planlama yaptık. Bütün bunların sağlanması ancak toplu ulaşımın yaygınlaştırılması ile sağlanacaktır. Bizim planlarımıza göre ulaşımın ana omurgasını yine Bursaray oluşturacak. Bunun yanında 3 ana ve 1 ringden oluşan 4 tramvay hattı, 8 adet birincil otobüs hattı ve 75 adet ikincil otobüs hattı öngörüyoruz" dedi.

Toplantının sonunda söz alan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altın ise, hazırlanan Ulaşım Ana Planının, yaklaşık 2 ay boyunca akademik odalar, meslek odaları, sivil toplum örgütlerine anlatılacağını, toplumun tüm kesimlerinin fikirlerinin alınacağını, ondan sonra raporun Büyükşehir Belediyesi'ne sunulacağını söyledi.



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs