En Sıcak Konular

Kayıt yenileme ücretine son

1 Temmuz 2007 10:11 tsi
Kayıt yenileme ücretine son 

Okuduğu üniversiteyi kendisinden kayıt yenileme ücreti aldığı için mahkemeye veren öğrenci Kemal Vuraldoğan, emsal gösterilebilecek bir dava kazandı. Mahkeme, kayıt sırasında öğrencilerden ancak gönüllülük esasına göre para alınabileceğini karara bağlark

Kemal Vuraldoğan isimli öğrencinin kazandığı dava, diğer öğrenciler açısından da emsal teşkil ediyor. Mahkeme, kayıt sırasında öğrencilerden ancak gönüllülük esasına göre para alınabileceğini karara bağlarken, öğrencilerden kayıt yenileme ücreti adı altında alınan bu paraların yasal bir dayanağı olmadığına da hükmetti.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, üniversite kayıt yenilemesi sırasında öğrencilerden alınan harcın yanısıra 20 YTL alınmasını yasal bulmayan Ankara 1. İdare Mahkemesi kararını onadı. Bölge İdare Mahkemesi, 20 YTL'nin faiziyle birlikte davacı yüksek lisans öğrencisi Kemal Vuraldoğan'a ödenmesine hükmetti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 27 Nisan 2007'de yaptığı toplantıda, Ankara Üniversitesi'nin, 1. İdare Mahkemesi'nin kayıt yenileme parasının yasal olmadığına ilişkin kararına yapıtığı itiraz başvurusunu görüştü.

KARAR KESİNLEŞTİ

Bölge idare Mahkemesi oybirliği ile aldığı kararda, 1. İdare Mahkemesi'nin 16 Mart 2006'da aldığı kararın usule ve hukuka uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme, Ankara Üniversitesi'nin aldığı 20 YTL'yi faiziyle birlikte yüksek lisans öğrencisi Kemal Vuraldoğan'a ödemesine hükmetti. Dava konusu ücret yasal sınırın altında olduğu için Ankara 1. İdare Mahkemesi tek hakimle dosyayı görüşüp karara bağlamıştı. Tek hakimli kararlara karşı ancak bölge idare mahkemesine itiraz edilebilmesi ve Bölge İdare Mahkemesi'nin itirazı reddetmesi üzerine Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin kararı kesinleşti.

GÖNÜLLÜLÜK ESASI

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Kemal Vuraldoğan, alınan 20 YTL'lik kayıt yenileme parasının yasal olmadığı gerekçesiyle üniversite aleyhinde Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. İdare Mahkemesi aldığı kararda, "Davacıdan kayıt yenileme sırasında isteği dışında alınan 20 YTL ücretin yasal dayanağının bulunmadığı, bu ücretin ilgili öğrenci tarafından ancak gönüllülük esasına göre ödenebileceği sonucuna varılmıştır" denildi.

Gönüllü yardıma engel yok

Kemal Vuraldoğan isimli öğrencinin kazandığı dava, diğer öğrenciler açısından da emsal teşkil ediyor. Mahkeme, kayıt sırasında öğrencilerden ancak gönüllülük esasına göre para alınabileceğini karara bağlarken, öğrencilerden kayıt yenileme ücreti adı altında alınan bu paraların yasal bir dayanağı olmadığına da hükmetti.

Yenişafak

 

 



Bu haber 238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,009 µs