En Sıcak Konular

Zenith Süleyman hesabı bu kez şaşırdı

1 Temmuz 2007 09:43 tsi
Zenith Süleyman hesabı bu kez şaşırdı 

AK Parti'nin “temsilde adalet” ilkesini yerine getirmeden Cuhurbaşkanlığı seçimine gittiği ve bunda ısrar ettiğini savunan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kendisinin cumhurbaşkanlığına seçilişi sırasında arkasındaki halk kitlesi ve Meclis

Temsilde adalet bahanesiyle AK Parti'nin Cumhurbaşkanı seçmesine karşı çıkan 9. Cumhurbaşkanı Demirel, kendisinin yüzde 22 ile seçildiğini gözardı ediyor.  
      
AK Parti'nin “temsilde adalet” ilkesini yerine getirmeden Cuhurbaşkanlığı seçimine gittiği ve bunda ısrar ettiğini savunan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kendisinin cumhurbaşkanlığına seçilişi sırasında arkasındaki halk kitlesi ve Meclis'te aldığı toplam oy bakımından çelişkiye düştü. CHP Lideri Deniz Baykal'ın ziyareti sırasında, “Kafam Zenith gibi işliyor” diyerek Çankaya'ya yeniden gözkırpan Demirel, Çankaya hesabını ise şaşırdı. AK Parti'nin 2002 seçimlerinde aldığı yüzde 34.5 oy oranını gözardı ederek, seçimlerde oy kullanmayanları da hesaptan düşerek yüzde 26 ile Cumhurbaşkanı seçmeye çalıştığını öne süren Demirel, aynı hesabın kendi dönemi için yapılamacağını düşünmedi. Zenith Süleyman'ın hesabına göre, başında bulunduğu DYP 1991 seçimlerinde yüzde 27 değil, yüzde 22 oy almış, Demirel'de yüzde 22 ile Köşke çıkmış oldu.

HALKI OY VERMEYE ÇAĞIRDI

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Vakıf 200 tarafından düzenlenen, ”Genel Seçim Öncesi Türkiyemiz'de Siyasetin Görünümü' toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

22 Temmuz seçimlerinde demokrasinin sandığa yansıması için halkı oy kullanmaya çağıran Demirel, 'Ey halk, gel sandık başına, bak bu ülkenin sen misafiri değilsin, bu ülkenin sahibisin' dedi.

Konuşmasında temsilde adalet, yönetimde istikrarı sağlamanın önemine dikkat çeken Süleyman Demirel, 3 Kasım 2002 seçimlerini değerlendirirken, ilginç bir hesaplama yöntemi ortaya koydu.

3 Kasım seçimlerinde 10 milyon kişinin sandık başına gitmediğini öne süren Demirel, bu rakamı oy kullanması gereken 41 milyondan düşerek AK Parti'nin yüzde 26 oyla Cumhurbaşkanını seçmek istediğini öne sürdü. Demirel'in aynı hesaba göre 1991'de başında bulunduğu DYP halkın yüzde 27'si değil, yüzde 22'sinin oyunu almıştı ve Demirel bu oy yüzdesiyle 1993'te Çankaya'ya çakmıştı.

ÖZAL'A DA SÖYLEDİ, KENDİSİNE GELİNCE UNUTTU

Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde DYP Genel Başkanı olarak sert bir muhalefet yürüten Demirel, benzer hesaplamaları da 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal için yapmıştı.

1983 seçimlerinde yüzde 45 oy oranı, 1987 seçimlerinde ise yüzde 36 ile tek başına iktidar olan Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilerek Çankaya'ya çıkması üzerine Demirel, 1989 yerel seçimlerini hatırlatarak, “Yüzde 21.75 ile Cumhurbaşkanı seçilemez. Seçilse de orada oturamaz” demişti.

Özal'ı, “Yüzde 21.75'in Cumhurbaşkanı” ilan eden Demirel, 1991 seçimlerinde yüzde 27 oy almasına ve kendi yaptığı hesaba göre sandık başına gitmeyen seçmenlerin sayısı düşüldüğü taktirde yüzde 22 ile Cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen, Çankaya'da oturduğu zaman zarfında bu rakamı ağzına almamıştı.

Zenıth Süleyman'ın hesabına göre kendisinin Çankaya'ya çıktığı sırada DYP'nin oy oranı şöyleydi:

YÜZDE 22 İLE ÇANKAYA'DA OTURDU

Demirel'in yaptığı hesaba göre: 1991 seçimlerinde DYP'nin yüzde 27'lik oy oranı çok daha aşağılarda gözüküyor. 1991'de toplam seçmen sayısı 29 milyon 978 bindi. Bunun 5 milyon 562 bini oy kullanmadı veya geçersiz oy kullandı. Bu rakamı düştüğümüzde 24 milyon 400 bin seçmenin 6 milyon 600'ünün oyunu alan DYP'nin buna göre oy yüzdesi yüzde 22 çıkıyor. Demirel, kendi hesabına göre 1993 yılında arkasında sadece yüzde 22'lik oy oranıyla Çankaya'ya çıktı. Süleyman Demirel 16.5.1993 tarihinde, TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada sadece 244 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilmişti. Oysa Abdullah Gül 350'nin üzerinde milletvekilinin oyuna rağmen cumhurbaşkanı seçilemedi. AK Parti'nin 2002 seçimlerinde ulaştığı oy yüzdesi ise 34.4 olarak gerçekleşmişti.

Yenişafak


 



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs