iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Çokuluslu değil, çokboyutlu kurtarıcı

23 Nisan 2012 14:43 tsi
Çokuluslu değil, çokboyutlu kurtarıcı Yarın büyük gün! Dünyadışı şirket, insanlığı neyden kurtaracak? iyibilgi özel

Haber şöyle:

"Massachusets Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yayınlanan Tecjnology Review'un geçtiğimiz günlerde yayıladığı bir makale, teknoloji dünyasında büyük ses getirdi. 24 Nisan'da bir sunum yapacak olan Planetary Resources (Gezegen Kaynakları) ismindeki şirketin, dünyanın ilk asteroid madenciliği şirketi olacağı konuşuluyor.

Bu gizemli şirketi destekleyen ve maddi olarak yatırım yapanlar arasında da hepimizin tanıdığı isimler var. Google'ın kurucuları Larry Page, Sergey Brin ve Avatar, Titanik gibi filmlerin yönetmeni James Cameron tarafından desteklenen projenin başarılı olması halinde 20 trilyon dolar değerinin olması öngörülüyor."

Sanal dünya patronlarının reel üretim merakı son zamanlarda dikkat çekici boyutlara vardı. Google'dan önce Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Çin'de nükleer santral işine gireceğini duyurmuştu, hatırlayanlar vardır.

Şimdi de "insanlığı kurtaracak proje" şeklinde lanse edilen, "film" gibi bir plan ile karşı karşıyayız.

Daha henüz detaylar belli değil ancak kamuoyuna çıtlatılan bir kaç cümleden iyibilgi'nin dikkatini çeken detaylar şunlar:

1- Bu Gezegen Kaynakları adlı şirket, uzayda çalışacaksa eğer, hangi kanunlara tabii olacak? Merkezi hangi ülkede bulunacak? Bundan on yıl sonra Ay'da bir üs açarlarsa örneğin... Çokuluslu'nun da ötesinde ilk dünyadışı şirketin doğumuna tanıklık ediyor olabiliriz

2- Yapılan duyuruda "küresel sermayeye trilyonlarca dolar katkı"dan bahsediliyor. Küresel sermaye derken buna hangi oyuncular dahil? Kuzey Kore ve İran gibi ülkeler de bu birikimden payını alabilecek mi?

3- İnsanlığın kurtarılmaya ihtiyacı mı var? Ünlü bilim insanı Stephen Hawking insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için dünyayı terk etmesi gerektiğini söylerken, ard arda dünya benzeri gezegenler keşfedilirken, o kadar da acele etmemiz gerekmeyecek galiba... Şaka bir yana, doğal felaketlerin arttığı bir dönemde, bu şirket insanlığa kendisini bir kurtarıcı gibi lanse ederek neyi amaçlıyor?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,642 µs