En Sıcak Konular

Sarayda isyan: Halk kapıya dayandı!

1 Temmuz 2007 03:16 tsi
Sarayda isyan: Halk kapıya dayandı! Geçmişte onlarca isyana şahit olan Osmanlı İmparatorluğu’nun kalbi Topkapı Sarayı dün gece “küçük çaplı bir halk hareketine” sahne oldu. Mevlana’yı anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Mercan Dede konserine giremeyenler kapıya

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da toplanan NATO üyesi ülke liderlerine konser verilen bu mekan ve mekanın mütevazi ve dinlendirici iç yapısı özellikle Almanya eski Başbakanı Schroeder’i şaşırtmıştı ve Alman Başbakan kendisini tutamayarak “koca imparatorluk buradan mı yönetilmiş” diye sormuştu. Sultanahmet’ten Topkapı sarayının istisna-ihtişamlı dış kapısına doğru yürürken bunları düşünüyordum. Dün gece Topkapı sarayında bulunuşumuzun nedeni Mevlana’ydı…

Günlerdir şehrin duvarlarını süsleyen afişlerin haber verdiği gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından 2007 yılının Mevlana yılı ilan edilmesi nedeniyle Mevlana Celâleddin-i Rumi’yi anma etkinlikleri düzenliyor ve dün gece bu tarihi mekanda Mercan Dede “Mevlana ve Dua” adlı performansını sergiledi.

Mercan Dede’yi dinlemek için Topkapı Sarayı’nı akın eden yerli ve yabancı birçok dinleyiciyi sarayın dış avlusunda tatlı bir sürpriz bekliyordu.

 

 

Güvenlikten sorumlu Jandarma görevlilerinin mütebessim rehberliğinde dış avluya girenler, görkemli ağaçların verdiği serinlikte semazenleri izleme fırsatı buldu. Konserin verildiği Aya İrini kilisesine giden yolun sağına ve soluna kurulan platformlarda semazenler sema yapıyor, yolun sonunda konser için bekleşenlere ney ve kudüm ile küçük bir müzik dinletisi sunuluyordu.

 

 

İstanbulluların ve turistlerin yoğun rağbet gösterdiği konser öncesinde buraya kadar her şey güzeldi… Ancak dış avludaki etkileyici atmosferin büyüsüne kapılanlar için bundan sonrası biraz problemli… Dış avluda verilen mini konseri ve sema gösterilerini izleyenlerin önemli bir kısmı Aya İrini’nin giriş kapısında oluşan kuyruğu geç fark etti ve gittikçe kalabalıklaşan kuyruk, konser salonunun dolması nedeniyle dışarıda kaldı.

 

 

Yetkililerin kapıda bekleyen yüzden fazla kişiye yaptığı açıklamaya göre bin üç yüz koltuk dolmuştu. Dışarıda kalanlara önerilen alternatif, görkemli ağaçların altında, nemli çimenlere oturarak Mercan Dede’nin konserini sinevizyondan izlemekti.

 

 

Dışarıda kalanların kızgınlıkla karşıladığı bu haber alkışlı protestoya yol açtı. (Protesto videosunu izlemek için tıklayın) Dahası kapıların kapanması gazetecilerin de dışarıda kalmasına yol açtı. (Gazetecilerin kapıdaki görevlilere tepkisi için tıklayın).

Dışarıda kalanların bir kısmı “içeriye alınacağız” umuduyla kapının önünde bekleşirken, içeriye giremeyeceklerini anlayan çoğunluk konserin başlama saatine doğru görüntünün yansıtılacağı beyaz perdenin önünde yerlerini almaya başladı. Ancak merakla konseri bekleyenler için ikinci bir kötü sürpriz vardı: Saat henüz sekizdi ve güneş batmadığından beyaz perdede hiçbir şey görünmüyordu.

 

 

Hava karardığında ise bu kez sarayın duvarlarını ışıklandıran ve beyaz perdenin hemen arkasına vuran spotlar konseri dışarıdan izlemek zorunda kalan kalabalığın önünde bir engel oluşturdu. Görevlilerin spotların üzerini örtmesiyle bu engel ortadan kalktı.

Mercan Dede (DJ Arkın Allen)’nin Hint müziği ile yoğrulmuş eserleri güçsüz kolonlardan dinleyicilere ulaşmaya başladığında, görüntü ve ses sorunlarından umduğunu bulamayan kimi dinleyiciler alanı terk etmeye başladı. Mevlana etkinlikleri çerçevesinde Mercan Dede’den “ney” dinlemeyi umarak Topkapı Sarayı’na gelen, ancak (arkadaşlarımın söylediği şekliyle) Hint müziği ağırlıklı parçalarını dinleyenlerin hayal kırıklığı yaşayıp yaşamadığını bilmiyorum. Fakat Mercan Dede’nin dinleyicilere zengin ve kozmopolit müziğini sunduğu konserde dikkatimi çeken iki husus Arkın Allen’in kullandığı “dini ve kültürel” jargon ile bayan semazendi. Arkın Allen’in “ne yaptığını tam olarak adlandıramıyorum” dediği semazen giysili Mira’nın gösterisi daha çok çeşitli koreografilerden oluşan bir dans niteliğindeydi. Mercan Dede’yi uzun bir süredir takip edenler için yeni olmayan bu gösteri, Mercan Dede ile yeni tanışan ve Mevlana etkinlikleri için konsere gelenleri şaşırtmış olmalı… Yaklaşık bir buçuk saat süren konserde perküsyon performansı beğeni toplarken, konser bittiğinde görkemli sarayın bahçesini terk edenleri Üsküdar’ın üstünde asılı duran etkileyici bir dolunay uğurluyordu.

Haber izlenim: Yahya Bostan 
Fotoğraf: Betül Dündar



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs