En Sıcak Konular

UCM Başsavcısı, Kaddafi için Libya'da

19 Nisan 2012 21:47 tsi
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin nerede yargılanacağına mahkeme yargıçlarının karar vereceği konusunda ısrarlı tutumunu sürdürdü.



Seyfülislam Kaddafi'nin yargılanması konusunu görüşmek üzere iki gündür Libya'nın başkenti Trablus'ta hükümet ile temaslarda bulunan UCM Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Seyfülislam Kaddafi'nin ancak UCM yargıçlarının izin vermesi durumunda Libya'da yargılanabileceğini söyledi.

Lahey'de bulunan Savaş Suçları Mahkemesi'nin Başsavcısı Ocampo, dün Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile yaptığı görüşmeden sonra bugün de Libya Dışişleri Bakanı Aşur bin Hayal ve Libya geçici hükümetinin Başbakanı Abdürrahim El Kib ile bir araya geldi.

Ocampo, El Kib ile yaptığı görüşmeden sonra Libya'nın yargılama süreci hakkındaki tezlerini UCM yargıçlarına sunacağını, davanın nerede görüleceğinin ise yargıçların kararına bağlı olduğunu bir kez daha tekrarladı.

Ocampo, Libya'nın adil ve temiz bir yargılama konusunda ay sonuna kadar kendi tezlerini mahkemeye sunacağını belirterek, ''Kaddafi, UCM yargıçları izin verirse Libya'da yargılanabilir'' dedi. Ocampo, Libya'nın önce adil bir yargılama yapacağını kanıtlaması gerektiğini belirterek, Seyfülislam Kaddafi'ye avukat sağlanması gibi temel unsurların sağlanması çağrısını yaptı.

Bu arada, Libya hükümetinin Ocampo'ya Seyfülislam Kaddafi'nin işlediği suçlara ilişkin yeni kanıtlar gösterdikleri belirtildi. Libyalı savcılar tarafından gösterilen belgelerde, sorgulanan bazı üst düzey kişilerin ifadeleri ile ses ve video kayıtlarının bulunduğu, belgelerde Kaddafi'nin sadece emir vermekle kalmayıp suçları bizzat kendisinin işlediğinin kanıtlandığı ileri sürüldü.

Seyfülislam Kaddafi hakkında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle UCM tarafından geçen yıl yakalama emri çıkartılmıştı. Kaddafi, babasının ölümünden 1 ay kadar sonra kasım ayında ülkenin güneyindeki çölde yakalanmış ve kendisini ele geçirenler tarafından Trablus'a 160 kilometre mesafedeki Zintan kentine götürülmüştü. Babasının veliahtı olarak gösterilen Kaddafi, halen Zintan'da gizli bir yerde tutuluyor. Trablus Havaalanı'nın da kontrolünü ellerinde bulunduran Zintanlı silahlı güçler, henüz Kaddafi'yi hükümete teslim etmeyi kabul etmedi.

Libya'nın geçici hükümetinin Başbakanı Abdürrahim El Kib ise Seyfülislam Kaddafi'yi kendilerinin yargılayacağı konusunda ısrarlı. El Kib, insan haklarına saygılı olduklarını söyledi ve ''Biz daha önce de söz verdik. Kaddafi'yi burada yargılayacağız ve tüm dünyaya ne kadar adil bir yargılama olduğunu göstereceğiz'' diye konuştu.

Ülkede zayıf bir yönetim sergilemekle eleştirilen El Kib, ''Zintanlı silahlı güçler henüz Trablus Havaalanı'nın kontrolünü bile hükümete devretmemişken, Kaddafi'yi nasıl size teslim edecekler'' sorusu üzerine, Seyfülislam Kaddafi'yi Trablus'a mutlaka getireceklerini, havaalanının da yakında devredileceği karşılığını verdi.

UCM, BM Güvenlik Konseyi kararı gereğince Libya'nın Kaddafi konusunda mahkeme ile işbirliği yapması gerektiğini savunuyor. Kaddafi'nin Libya'da yargılanması durumunda ölüm cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor ancak UCM tarafından yargılanırsa hapis cezası alacak. 

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs