En Sıcak Konular

Putin'den sürpriz teklif: Mavi Akım'ı uzatalım

19 Nisan 2012 17:48 tsi
Putin'den sürpriz teklif: Mavi Akım'ı uzatalım Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kuzey Akım ve Güney Akım doğalgaz boru hatlarının uygulamaya geçmesinden sonra da Ukrayna, Belarus ve Türkiye ile işbirliklerinin devam edeceğini söyledi.

 Putin, Avrupa ülkelerinin artan ihtiyaçlarının karşılanması için Karadeniz'in altından Türkiye'ye ulaşan Mavi Akım doğalgaz boru hattının da öteye taşınmasını istedi. Böylece Putin ilk kez Türkiye'nin transit ülke olması ile ilgili yeşil ışık yakmış oldu.

Gazprom CEO'su Aleksey Miller'le görüşmesinde değerlendirmede bulunan Putin, "Birçok ülke ile transit doğalgaz sevkiyatında önemli oranda azalmalar olabilir. Ancak müşterilerimizin talepleri nispeten fazla. Ukrayna, Belarus ve gelecekte Türkiye ile karşılıklı avantaj olacak şekilde işbirliklerimizin sürmesi gerekiyor. Karadeniz'in altından geçen Mavi Akım doğalgaz boru hattı Türkiye topraklarından öteye taşınabilir. Reel durum ve ortaklarımızla birlikte karşılıklı çıkar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz" dedi.

Rusya ve Türkiye arasında daha önce de Mavi Akım-2'nin inşası ve Mavi Akım-1'in Türkiye üzerinden İsrail'e uzatılması ile ilgili konular gündeme gelmişti. Ankara'nın transit ülke olmak yerine doğrudan satıcı olmayı talep etmesi ve ekonomik kriz nedeni ile görüşmeler beklemeye alınmıştı.

Miller de Putin'e verdiği bilgide Rusya'nın Avrupa pazarındaki payının 2011'de yüzde 24'den yüzde 27'ye çıktığını, önümüzdeki birkaç yıl içinde ek 100 milyar metreküp doğalgaz talebi olabileceğini söyledi. Güney Akım inşaatı ile ilgili Avrupalı ortaklarla mutabakat sağlandığını ve 2015 sonunda sevkiyatın başlayacağını aktardı. Miller, Kuzey Akım'da ikinci ayağın da Ekim ayında aktif hale geleceğini, toplam kapasitenin 55 milyar metreküp olacağını hatırlattı.

GÜNEY AKIM İNŞAATI ARALIK'TA BAŞLIYOR

Gazprom'dan yapılan açıklamada Güney Akım'da da takvime uyulduğu ve Başbakan Vladimir Putin'in de arzu ettiği şekilde planlanandan daha önce Aralık ayında inşaatın başlayacağı kaydedildi.

Türkiye'nin Güney Akım'a kendi ekonomik sahasından geçişine izin vermesini yılbaşı hediyesi olarak değerlendiren Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği sözleri yerine getirmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etmişti.

Doğalgaz ihracat güzergahlarının çeşitlenmesi için Karadeniz üzerinden Orta ve Güney Avrupa'ya uzanacak Güney Akım doğalgaz boru hattı projesini inşaya hazırlanan Rusya, projenin karadan ilerleyecek kesiminin hayata geçirilebilmesi için Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Avusturya ile hükümetler arası anlaşmalar imzaladı.

16 Eylül 2011 tarihinde Güney Akım Transport AG ortaklarıyla projenin denizden ilerleyecek kesiminin uygulanması için de gerekli anlaşma imzalandı. Söz konusu belgeye göre, Gazprom doğalgaz boru hattı projesinin denizden ilerleyecek kısmının yüzde 50'sine, İtalyan ENI yüzde 20'sine, Alman Wintershall Holding GmbH ve Fransız EDF ise yüzde 15'erlik paya sahip olacak.

Miller daha önce Putin'e verdiği bilgide Karadeniz'de inşa edilecek kısmın 925 kilometre uzunluğunda ve 63 milyar metreküp kapasitede olacağını söylemişti. Gazprom CEO'suna göre Güney Akım'ın maliyeti ise 10 milyar Euro'su denizden olmak üzere toplam 16,5 milyar Euro bulacak. Hattın 2015'de aktif hale gelmesi planlanıyor.

(CİHAN)

Bu haber 1,250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs