En Sıcak Konular

Cari açığı azaltacak adımlar atılacak

19 Nisan 2012 14:21 tsi
Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan cari açığı azaltmaya yönelik güçlü adımlar, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Torba Kanun Tasarısı Taslağı'nda şekillendi.

Taslakla, cari açıkla mücadele, istihdamın artırılması, yatırımların, sermaye birikimi ve tasarrufların teşviki ile esnafa yönelik kolaylıklar hedeflendi.

Taslakta yer alan en önemli düzenlemelerden biri olan portföy yönetimine ilişkin düzenlemeyle, fonlar Londra, Hong Kong ve Bahreyn gibi İstanbul'dan da yönetilebilecek. İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin önemli mihenk taşlarından biri olacak düzenleme, portföy yönetimini kolaylaştırarak, yöneticilerin elini güçlendirecek.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye'de uluslararası portföy yönetimi kolaylaştırılarak, uluslararası fonların Türkiye'den yönetiminin önündeki vergisel engeller kaldırıldı.

Türkiye'de kurulacak ve yurt dışı fonları yönetecek portföy yönetim şirketlerinin işlevselliğini artırmak amacıyla bu şirketlerin kuruluş, faaliyette bulunma ve yönetilen fonların portföy yapılarına ilişkin koşulları yeniden düzenlenirken, fon, Türkiye'de yönetilecek, yurt içi kazançları vergilendirilmeye devam edecek. Ancak, yurt dışından elde edilen kazançlar, vergiye tabi tutulmayacak. Bu fonlara Türkiye'den gerçek kişiler yüzde 5 oranına kadar, portföy yöneticileri de yüzde 20'ye kadar ortak olabilecek. Böylece tanınan vergi avantajıyla, hem portföy yöneticilerinin eli güçlendirilecek, hem de fonların Türkiye'den yönetilmesi sağlanacak.

Bu arada, portföy yönetimine ilişkin düzenlemeler, Londra, Hong Hong ve Bahreyn gibi fonların merkezleri incelenerek oluşturuldu. Yetkililer, İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin önemli mihenk taşlarından birini oluşturacak düzenleme sonrasında, yöneticilerin İstanbul'da oturup, rahatça bu fonları yöneteceğini kaydetti.

-Hizmet ihracı, iki şekilde olacak-

Taslakla, Hindistan, Malezya ve İsrail örneklerine benzer şekilde hizmet ihracını teşvik edici bir mekanizma getirilecek. Hizmet ihracı, uzaktan erişimle, internet üzerinden ve call centerlar vasıtasıyla verilebilecek.

Hizmet yeri, iş yeri, yurt dışında bulunan müşterilere Türkiye'den verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, veri saklama ve tıbbi raporlama alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin elde ettikleri kazancın yüzde 50'si vergiden istisna tutulacak. Söz konusu işletmelerden, katma değer vergisi de alınmayacak.

Örneğin Türkiye'deki tıbbi raporlama alanında faaliyet gösteren bir işletme, yurt dışından gönderilen röntgen, MR ve filmi, buradaki uzmanları ile değerlendirecek ve rapor ederek, internet ortamında tekrar yurt dışına gönderecek. Bu yolla elde edilecek kazancın yarısı vergiden muaf tutulacak.

Türkiye'de muhasebe kaydı tutan bir işletme de yurt dışındaki büyük bir şirketin faturaları, ırsaliyeleri ve fişlerini mevzuat çerçevesinde düzenleyecek ve yine internet yoluyla ulaştıracak.

Yetkililer, hali hazırda hizmet ihracına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığını ifade ederek, şu anda böyle bir hizmetten gelir elde edilmesi durumunda, kurumlar vergisi ve gelir vergisi ödendiğini, yeni düzenlemeyle ise elde edilen kazancın yarısından vergi alınmayacağını kaydetti.

-Vergi engeli kaldırılıyor-

Vergi engeli kaldırılarak, dünyada pazar payının en fazla geliştiği sektör olan hizmet sektöründen Türkiye'nin daha çok pay alması hedefleniyor. Vergi alanında kolaylık sağlanmasıyla girişimcinin rekabet gücünün artırılması da öngörülüyor.

Hizmet ihracının teşviki, Türkiye'de kalifiye iş gücü talebini de artıracak ve yeni istihdam alanı oluşturacak. Buna ilişkin usul ve esaslar, daha sonra hazırlanacak tebliğ ve yönetmeliklerle belirlenecek.

aa



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs