En Sıcak Konular

Tanrıkulu: Türkiye giderek vicdanını kaybediyor

19 Nisan 2012 12:58 tsi
Tanrıkulu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile birlikte tablolar eşliğinde düzenlediği basın toplantısında, AK Parti döneminde gerçekleştiğini iddia ettiği ''yaşam hakkı'' ihlalleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ''2002-2011 yılları arasında faili meçhul cinayet sayısının 166; yargısız infaz, dur ihtarı ve rastgele ateş açma sonucu ölümün 521; gözaltında veya cezaevlerinde ölümün ise 438 olduğunu'' iddia etti.

Tanrıkulu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile birlikte tablolar eşliğinde düzenlediği basın toplantısında, AK Parti döneminde gerçekleştiğini iddia ettiği ''yaşam hakkı'' ihlalleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AK Parti'nin, ''dönemlerinde insan hakları ihlallerinin olmadığını, bunları ortadan kaldırdıklarını, işkenceye sıfır tolerans gösterdiklerini'' söylediğini belirten Tanrıkulu, Türkiye'de insan hakları ihlalleri ile ilgili tablonun 1990'lı yılların başından çok farklı olmadığını savundu. Tanrıkulu, bugün AK Parti'nin yaşam hakkıyla ilgili karnesini, gelecek ay da başka bir hak kategorisindeki çalışmayı açıklayacağını söyledi.

2002-2011 yılları arasındaki faili meçhul cinayet sayısının 166 olduğunu iddia eden Tanrıkulu, ''Yargısız infaz, dur ihtarı ve rastgele ateş açma, yani orantısız güç kullanımı veya operasyonların yanlış planlanması sonucu ölüm ise bu yıllar arasında 521. 438 yurttaşımız, gözaltında veya cezaevlerinde öldü. Toplumsal olaylara müdahale sırasında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı sonucunda ölü sayısı, 2002-2012 arasında 47 kişi'' diye konuştu.

Tanrıkulu, iş kazalarında son 10 yılda, 10 bin 297 işçinin öldüğünü savunarak, 16 bin işçinin iş göremez raporu aldığını ileri sürdü.

''Tersanelerde 1985-2003 yıllara arasında 39 işçi ölmüşken, AK Parti döneminde ise 110 kişi öldü'' diyen Tanrıkulu, hiç bir biçimde bunların hesabının sorulamadığını öne sürdü.

-''Türkiye giderek vicdanını kaybediyor''-

Tanrıkulu, elindeki tabloları tek tek göstererek, şöyle konuştu:

''Tuzla'da ve barajlarda ölümler, Ostim'de ne olduğunun sonucunu kimse bilmiyor, Elbistan'da işçiler toprağın altında, Van'daki 2. artçı depremde 40 kişi öldü. Dünyanın hiç bir ülkesinde artçı 5.6 şiddetindeki depremde 40 kişinin öldüğü bir ülke yok. Bununla ilgili Hükümet niye siyasi sorumluluk üstlenmedi kimse anlayabilmiş değil. Davutpaşa'daki olay, zaman aşımı yolunda. Zonguldak maden kazası, kot taşlama işçileri, Aşkale'de suda donarak ölüm olayı, dünyada yok. Türkiye bu olaylar karşısında giderek vicdanını kaybediyor. Cezaevi aracında diri diri yanarak ölüm olayı. Uğur Kaymaz, öldürülen çocuklar. 5-6 yılda bir çok çocuk yaşamını yitirdi, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle. 12 yaşındaki çocuğun yanına kaleşnikof koydular, terörist dediler.

Uludere olayı. 'Faili meçhul cinayet yok' diyorlar. Faili belli ama katliamın sorumlularını ortaya çıkartmıyorlar. Komisyona gelen yazıyı biliyorsunuz. Milli Savunma Bakanlığı'nın, Genelkurmay'dan gelen o yazıya imza atarak aslında takipsizlik kararının altına imza attı. Kararlar niye gizli, niye bugüne kadar açığa çıkmadı? AK Parti'nin insan hakkı ihlalleri konusundaki tablosu, yaşam hakkı bakımından ağır bir tablo, bunun altında kalkamazlar. Türkiye bu gidişle, gelecek dönemlerde yaşam hakkı ihlalleri konusunda AİHM'de yine şampiyonluğu kimseye bırakmayacak.''

Tanrıkulu, ''tutuklu vekillerin durumu ile ilgili arayış'' konusundaki bir soru üzerine, bu sorunun, Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin ortak sorunu olduğunu söyledi.

''Bu tabloya göre AK Parti'nin yaşam hakkı ile ilgili notu kaç?'' sorusuna, ''Yaşam hakkı ihlalinde sınıfı geçemezler, sıfır bana göre'' dedi.

Tanrıkulu, başka bir soru üzerine, Suriye'deki olayların savaşla değil barışla çözümlenmesinden yana olduklarını ifade ederek, ''AK Parti, Suriye konusundaki genel görüşme önergesini reddetti ve savaş konusundaki ısrarını sürdürüyor'' dedi.


AA

Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,821 µs