En Sıcak Konular

Karabük'teki orman yangını sürüyor

19 Nisan 2012 12:27 tsi
“Yangının önüne gece boyunca bir şerit açıldı. Ancak sabah anlaşıldı ki..."

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, “Karabük'teki orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor, bir noktada hala tehlike devam ediyor” dedi.

Kurtulmuşlu, yangının çıktığı bölgedeki Toprakcuma köyünde düzenlediği basın toplantısında, dün başlayan ve hala devam eden yangına 11 bölge müdürlüğünden takviye iş makineleri ve itfaiye araçlarının sevk edildiğini ve bir aksilik yaşamazlarsa, yangının 2 saat içinde tamamen kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Dünkü gibi rüzgar çıkarsa, işlerinin zorlaşacağını, tek endişelerinin bu olduğunu anlatan Kurtulmuşlu, şöyle devam etti:

“Yangının önüne gece boyunca bir şerit açıldı. Ancak sabah anlaşıldı ki, bu şerit biraz uzağa açılmış. Ormanın oraya kadar yanmasına müsaade etmeden, daha az saha zayi olsun diye yeni bir hat oluşturuyor arkadaşlar. Arazözlerle beraber bin 500 metre hortum sermek sureti ile 2 kilometrelik bir hattı kapatmaya çalışıyorlar. Bir aksilik olmaz ve dünkü gibi bir fırtına çıkmazsa, bu yangın tamamen kontrol altına alınacak. Birçok yere şiddetli yağmurlar yağdı ancak burada yangının olduğu alana yağmadı. Gece ekipler sabaha kadar çalıştı, çalışmaya da devam ediyorlar. Türkiye'nin 11 farklı bölge müdürlüğünden, yani Kütahya, Eskişehir, Bursa, Kastamonu, Amasya ve Ankara gibi şehirlerden iş makineleri ve yangın söndürme araçları buraya takviye edildi. Mahalli idare yetkilileri, köylüler ve jandarma ekipleri de yangında canla başla çalıştılar.”

Kurtulmuşlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'de saatte hızı 70 ve 100 kilometreye ulaşan, zaman zaman da daha şiddetlenen bir fırtına vardı. Ankara'da, İstanbul'da, bütün Türkiye'de bu fırtına görüldü. Hatta ağaçlar devrildi, elektrik hatları koptu, trafo patladı. Dün çıkan yangınların büyük bir kısmı da elektrik hatlarında meydana gelen arızalardan oluştu. Buradaki yangının tarlada yakılan anızdan çıktığı ifade edilse de, kesin değil sadece bulgulara ve tahminlere dayalı sonuçlar. Bunun tespitini kolluk kuvvetleri yapacaktır. Böyle fırtınalı havalarda evlerde ateş bile yakılmaması gerekiyor. Dün biz bu bölgede bütün elektrikleri kestirdik. Daha çok yangın çıkabilirdi. Dün 6-7 tane Kastamonu'nun çeşitli ilçelerinde yangın meydana geldi. Bunların çoğunun enerji nakil hatlarından meydana geldiğini tespit ettik. Zaman zaman yurdumuzda bunlar yaşanıyor.”

“2000 yılında da fırtına yüzünden 99 yangın çıkmıştı”

40 yıldır orman yangınları ile uğraştığını anımsatan Kurtulmuşlu, şöyle konuştu:

“2000 yılında da 5 Nisan ve 8 Nisan tarihlerinde şiddetli fırtına yaşadık. Tabi unutuluyor bunlar. 2000 yılında da fırtına yüzünden 99 yangın çıkmıştı. Bu yangınlar Ege ve Marmara hatlarında 5 Nisan günü 2 saat arayla çıkmıştı. O gün 7 bin hektar orman yanmıştı. Bugün yaşadığımız rüzgar ondan daha şiddetli olduğu halde hiç bir köy yanmadı, can ve mal zayiatı olmadı. Rüzgarın şiddetini öğrendiğimde benim ilk emrim köylerin etrafında tedbir alınması konusunda oldu. 'Köylerde can ve mal kaybı vermeyelim, ormana daha sonra müdahale ederiz' şeklinde emir verdim. Arkadaşlarımız da öyle yaptılar. Köylerin etrafını çevirdik. Ormanda bir miktar fazla alan kaybı olmuş olabilir ancak önemli olan can ve mal kaybının olmamasıydı.”

Yanan her ağacın yerine ağaç dikilecek”

Bu yangınlardan ders alınması gerektiğini dile getiren Kurtulmuşlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Fırtınalı günlerde tedbirlerin alınması şart. Ataş yakılmaması ve enerji hatlarının kesilmesi gerekir. 500-600 hektarlık bir alan etkilenmiş gibi görünüyor. Teknolojiden yararlanarak yanan alanı santimetresine kadar hesaplayacağız. Bu alanlar yeniden ormanlaştırılacak. Yanan her ağacın yerine ağaç dikilecek. Şimdi 1 hektar eksik bildirsek, ormanlaştırırken bunu gerçekleştirmemiş oluruz. Burada kızılçam ağaçları en çok etkilendi. Az sayıda da karaçam yandı.”

aa

Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,004 µs