En Sıcak Konular

Çevik Bir'in bilinmeyen üyeliği

19 Nisan 2012 09:53 tsi
Çevik Bir'in bilinmeyen üyeliği Çevik Bir'in İsrail lobisi ile olan dirsek temasında son nokta: İslamofobik akademi...

9/11 geldi: El Kaide'nin Dünya Ticaret Merkezi'ne korkunç saldırısı. Yarattığı büyük tepki dalgası, Arap-İslâm düşmanlarına yaradı. Amerika'da birçok yerde İsrail lobisi psikolojik ve entellektüel terör estirmeye koyuldu. Bütün İslâm ve Ortadoğu bölümleri ya da araştırma merkezleri "terör sanığı" ilân edildi. Ciddî bilim âleminde tutunamamış birtakım vasıfsızlar, Middle East Forum (Ortadoğu Forumu) ana "düşünce tankı"na bağlı Campus Watch (Kampus Devriyesi) diye iğrenç bir web sitesi kurup, öğrencileri ve diğer öğretim üyelerini, üniversitelerindeki "Ortadoğu araştırmaları, dersleri, konferansları, gösterileri ve diğer faaliyetleri" hakkında ihbarda bulunmaya çağırdılar. Bu yeni McCarthycilik furyası, Campus Watch'un Amerika'ya "düşman" saydığı sekiz profesörün "dosyalarını yüklemesine kadar vardı. Lâkin bu "kara liste"lemeye öyle bir reaksiyon doğdu ki, Ekim 2002'de hemen indirmek zorunda kaldılar.
Middle East Forum etrafındaki bu tür kötü, karanlık işlerde (daha genel olarak, George W. Bush yönetiminin Irak'a saldırı hazırlıklarında), Bernard Levvis'in önemli bazı Amerikalı-İsrailli öğrencileri de yer aldı.

Bunları niçin anlattım ? 21. yüzyılın başları neo-con'luğun "teröre karşı savaş"ının bütün diğer zararlarının yanı sıra bilim ve yüksek öğrenim ortamını da zehirlediği bir dönemdi. Bu çerçevede, İsrail lobisinin saldırganlığı en saygın meslekî kuruluşları yıkma çabalarına kadar vardı. ABD'de The Middle East Studies Association (MESA), ingiltere'de TheBritish Society for Middle East Studies (BRISMES), Ortadoğu çalışmalarının iki uluslararası çatı örgütüdür. Gelin görün ki Bernard Levvis ve yandaşları, Obama öncesinin Islâmofobi rüzgârlarında, "tarafsız olmadığı" gerekçesiyle MESA'yı bile karşılarına alıp bölmeye ve sözde "alternatif" yaratmaya kalkıştılar. Böylece ortaya ASMEA (Association forthe Study of the Middle East and Africa: Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Demeği) diye, 2007'de şekillenip kuruluş kongresini 2008'de yapan bir kuruluş çıktı.

Kritik soru : Bernard Levvis ASMEA'yı başka kimlerle kurdu dersiniz ? Sırf diğer bazı tarihçi ve siyaset bilimcilerle mi ? 2007'deki ilk üyeler listesinde (orgenerallikten sekiz yıldır emekli) Çevik Bir de vardı desem, inanır mısınız bana ? Ben bunu 2007'de Harvard'da öğrendim. Kanıtını ASMEA'nın şimdiki web sitesinde aramayın, bulamazsınız.

Ne ki, bir yerde henüz duruyor. Çevik Bir'in (İngilizce) Wikipediatdak\ biyografisinde, a former member of ASMEA (ASMEA eski üyesi) ifadesi yer almakta. Çabuk bakın, bileri onu da kaldırmadan.

Halil Berktay / Taraf (İlgili kısım)



Bu haber 1,609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs