En Sıcak Konular

Gül'un gurur duyacağı gelişme

18 Nisan 2012 17:46 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de bütün vatandaşların her türlü demokratik hakkı en geniş biçimde kullanmasının kendisini gururlandıracağını ve mutlu edeceğini söyledi.

Gül, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Gül, Türkiye'ye yönelik insan hakları ihlalleri eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmenin, AB üyelik müzakerelerinin başlamasının şartı olduğunu hatırlattı. Türkiye siyasi kriterleri yerine getirdiği için müzakere kararının alındığının altını çizen Gül, şunları söyledi:

''Buna rağmen zaman zaman şikayetler oluyor. Bunlar bazen çok abartılıyor, bazen bunlar öne çıkartılıyor. Şüphesiz onları da düzeltmek bizim görevimizdir. Türkiye'de bütün vatandaşlarımızın her türlü demokratik hakkını en geniş biçimde kullanması beni gururlandırır ve mutlu eder. Zaman zaman ortaya çıkan aksaklıklar varsa bunların üzerine gidiliyor ve düzeltiliyor. 10-20 yıl önceki imajla yaşayanlar zannedeler ki siz Türkiye'de aykırı düşüncenizi ifade edemezsiniz. Hayır, ifade edebilirsiniz. En aykırı düşüncenizi de şiddet, silah yoksa ifade edebilirsiniz. Ben onu sevmeyebilirim, karşı da olabilirim. Ama bunu siz, şiddete başvurmadan ifade edebilirsiniz. Türkiye böyle bir ülke. Bunun bilinmesini isterim.''

Rutte de aynı soruyu yanıtlarken, iki ülkenin iyi ilişkilere sahip olmasından dolayı bu konuyu ''dost acı söyler'' bağlamında konuşabiliyoruz. Görüşmede BM'nin Türkiye hakkındaki beyannamelerinin dile getirildiğini anlatan Rutte, ''Türkiye'deki orduyla ilgili reformları da konuştuk'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda'daki Özgürlük Partisi'nin ''anti islam'' politikasının ilişkileri nasıl etkilediğine ilişkin sorusu üzerine, çoğulculuğa inanan ülkelerde her türlü fikrin olacağını, bunu yadırgamadığını belirtti. 2. Dünya Savaşı öncesinde Avrupa'da antisemitist düşüncelerin kimsenin rüyasında görmeyeceği olaylara sebep olduğuna dikkati çeken Gül, ''Bunlar siyasi istismar konusu olursa tehlikeli mecralara gidebilir. Bunlar tehlikeli işlerdir, birden bire yayılabilir, kontrol altına alınamaz'' diye konuştu.

Gül, İslamofobia görülen ülkelerde bu tip gelişmelerin söz konusu olduğunu ifade ederek, herkesin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ilişkilerin canlılığını rakamlarla anlatan Gül, ''Bunlar iki ülke arasındaki sağlam dostluğu etkilemeyecektir'' dedi.

aa



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs