En Sıcak Konular

Ekonomik kriz batıda silahlanmayı geriletti

18 Nisan 2012 15:52 tsi
Batıda ekonomik kriz nedeniyle silahlanma yavaşlarken, Rusya ve Çin silah alımlarını artırarak devam ettiriyor.

Dünyada silah ticareti 13 yıldan beri ilk defa ekonomik kriz nedeniyle duraksıyor. Uluslar arası Barış Enstitüsü SIPRI, silahlanmada gerilemenin batı devletlerinde yaşanmakta olan ekonomik kriz ve bütçelerindeki tasarruf tedbirlerinden dolayı meydana geldiğini bildirdi.

SIPRI'nin yeni verilerine göre 2011'de toplam 1,7 trilyon Dolarlık silah ticareti yapılarak bir yıl öncesine göre sadece yüzde 0,3 oranında bir artış görüldü. 2001 ve 2009 yılları arasındaki artış ise her yıl ortalama yüzde 4,5'i buluyordu.

SIPRI silahlanma uzmanlarından Sam Perlo-Freeman, 2011'deki rakamlara bakarak 'dünya genelinde silahlanmada bir gerileme başladı ve bu gelişme devam eder' şeklinde bir hükmün verilmesi için henüz zamanın çok erken olduğunu söyledi.

ABD DÜNYA BİRİNCİSİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

2011 yılı askeri bütçesi 711 milyar Dolarla ABD dünya genelinde silahlanma birincisi olmaya devam ediyor. SIPRI verilerine göre ABD 1998'den beri ilk defa silahlanma harcamalarını azalttı. SIPRI'ye göre ABD, bütçe açıklarını kapatmak istediği ve Irak'la Afganistan'dan geri çekildiği için askeri harcamaları düştü. ABD'nin silahlanma oranı dünya genelinin yüzde 41'ine tekabül ediyor. SIPRI, Amerika'nın silahlanma konusunda, zikredilen nedenlerden dolayı gerilemeye devam edeceğini tahmin ediyor.

RUSYA VE ÇİN SİLAH ALIMLARINI ARTIRDI

Batıda ekonomik kriz nedeniyle silahlanma azalırken Çin ve Rusya silah alımlarını artırdı. Çin'in 2011'de bir yıl öncekine göre 143 milyar Dolarlık bir harcama ile silahlanmasını yüzde 6,7 oranında artırdığı bildirildi. Yapılan harcamalarla askerlerin maaşları artırılarak çalışma şartları daha iyi hale getirildi ve silahlar modernize edildi. SIPRI verilerine göre Çin'in silahlanması Amerika'yı bir ya da iki nesil geriden takip ediyor ve Uluslar arası sıralamada yüzde 8'le ikinci sırada bulunuyor.

Rusya ise 2011'deki silahlanmasını yüzde 9,3 oranında artırarak 71,9 milyar Dolar harcadı. Böylece Rusya, İngiltere ve Fransa'yı geride bıraktı. Rusya'nın bu yıl da silah harcamalarını artırarak devam ettireceği bildirildi.

Batı Avrupa ülkeleri arasında Almanya, silahlanmada İngiltere ve Fransa'dan sonra geliyor. Almanya'nın silahlanma oranı 2011'de yüzde 3,5 oranında azalarak 46,7 milyar Dolara düştü. Avro krizinden doğrudan etkilenen İspanya, İtalya, İrlanda ve Yunanistan'ın da silah alımlarını önemli ölçüde düşürdüğü gözlemlendi.

Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs