En Sıcak Konular

Babacan'dan 'o hibenin' ayrıntısı

29 Haziran 2007 22:49 tsi
Babacan'dan 'o hibenin' ayrıntısı 

CHP lideri Deniz Baykal'ın gündeme getirdiği Irak'a girmeme karşılığında Türkiye'nin 1 Milyar dolar' aldığı iddialarına Devlet Bakanı Ali Babacan adres göstererek cevap verdi. İşte ayrıntılar...

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin, ABD ile Eylül 2003'te imzaladığı kredi anlaşmasının 14 Nisan 2004'te karşılıklı nota teatisiyle iptal edildiğini belirterek, "Bu anlaşma, karşılıklı olarak nota teatisiyle iptal edilmiş, hiçbir zaman yürürlüğe girmemiş ve onay mekanizmalarından geçmemiştir" dedi.

Babacan, Fox TV canlı yayınında, güncel konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Babacan, son günlerde ortaya atılan ABD ile 2003'te imzalanan anlaşmanın detayları konusunda şunları söyledi:

"Ana Muhalefet, 'müflis tüccar' gibi eski defterleri karıştırıyor. Yani söyledikleri şeylerle alay konusu oluyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman Kuzey Irak'a girmemeyle ilgili bir taahhütte bulunmamıştır. Konu şudur; Türkiye Körfez Savaşı'ndan olumsuz etkilendi. Bu savaş nedeniyle ekonomide durgunluk ve yüksek enflasyon yaşandı.

Irak'taki savaş söz konusu olduğunda biz, ABD'ye, Türkiye'nin Körfez Savaşı'ndan gördüğü zararı anlatarak, 'biz bu işten zarar görüyoruz ve bu zararı konuşmalıyız dedik'. Dolayısıyla 1 milyar dolar hibe ya da 8,5 milyar dolar kredi olarak adlandırılan anlaşma, 'bu işlerin bize maliyete var ne olacak?' dememizin ardından ortaya çıkmış bir konudur.

Anlaşma, Eylül 2003'te imzalanmıştır ve aynı anlaşma 14 Nisan 2004'te karşılıklı nota teatisiyle de iptal edilmiştir. Bu anlaşmada, Kuzey Irak'a girilmeyeceği taahhüdü kesinlikle yoktur. Eğer Türkiye, Kuzey Irak'a girmeye karar verirse, 'kredinin geri kalan kısmını kullanmayalım deme hakkı vardır'. Yani Türkiye, anlaşma yapıldıktan sonra, hatta parayı kullanmaya başladıktan sonra bile tek taraflı vereceği kararla Kuzey Irak'a girdiğinde, 'paranın geri kalan kısmını istemiyorum' şartını bu anlaşmada kayıt altına almıştır.

Dolayısıyla söylenenler, seçim ortamında milletin kafasını karıştırmaktan başka bir şey değildir. Bunlar kayıtlarda vardır. Gündeme getirilecek bir konu değildir.

Bu anlaşma, karşılıklı olarak nota teatisiyle iptal edilmiş, hiçbir zaman yürürlüğe girmemiş ve onay mekanizmalarından geçmemiştir."

haber7
 



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs