En Sıcak Konular

Fişini çekince hayata döndü

29 Haziran 2007 21:38 tsi
Kastamonu'da 1 aydır yoğun bakımda yatan ve beyin ölümü gerçekleşen Hamdi Mantar, bağlı olduğu yaşam destek makinesinin fişleri çekilince hayata döndü.

Geçtiğimiz Mayıs ayında askerlik sülüsünü almak için yola çıkan Hamdi Mantar, Kastamonu Süt Fabrikası mevkiinde motosikletiyle bir kamyonun altına girmesi sonucu ağır yaralandı. Kaldırıldığı Kastamonu Doktor Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi'ndeki 3 günlük yoğun bakımın ardından Mantar, doktorların "Yapabileceğimiz başka bir şey yok" demesinin ardından Kastamonu Özel Anadolu Hastanesi'ne sevk edildi. Vücudunda çok sayıda kırık, iç organlarında ve beyninde hasar meydana gelen Hamdi Mantar'ın yoğunbakımındaki 12'inci gecesinde doktorlar, Hamdi'nin beyin fonksiyonlarının yüzde 90'ının durduğunu ve ailesine makinelerin fişinin çekileceğini söyledi. Bunun üzerine Mantar ailesi, Hamdi'nin mezarını kazdırarak, kabir kurbanını kestirdi ve belediyeden yapılacak vefat ilanını hazırladı. Baba Hasan Mantar, doktora Hamdi'yi makineden çıkartmamasını, annesinin hasta olduğunu ve Hamdi'yi sabah son bir kez burada yatarken görmesini istediklerini belirtti. Anne Ferda Mantar oğlunu son kez gördükten sonrahastane görevlileri, Hamdi Mantar'ın bağlı olduğu yaşam destek makinesinin fişini çekti ve fişin çekilmesiyle birlikte Hamdi Mantar yeniden hayata döndü. Dışarıda oğullarının ölüm haberini beklerken hemşirelerin Hamdi'nin hayata döndüğünü ve yaşam ünitelerinin yeniden çalışmaya başladığını söylemesi üzerine aile, mutluluk gözyaşlarına boğuldu.

Yaklaşık 1 ay boyunca yoğun bakımda kalan ve 12 gün boyunca da yaşam destek ünitesinde bağlı olan Hamdi Mantar'ın durumunu öğrenen Kastamonu Askerlik Şubesi, tedavinin devamı için Hamdi Mantar'ı GATA Hastanesi'ne kaldırdı. Hamdi Mantar'ın 20 gündür GATA Hastanesi'nde tedavisi sürüyor.

Oğlunun tedavisi boyunca hastaneden hiç ayrılmayan Hasan Mantar, Hamdi için kestirilen kabir kurbanını yetiştirme yurduna bağışladığını belirterek, "Özel Anadolu Hastanesi'nin bütün çalışanlarına her şey için çok teşekkür ediyorum. Oğlumu hayata döndürmek için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiler. Halen bile her gün bizi arayarak, oğlumun durumu hakkında bilgi alıyorlar. Doktorundan hemşiresine, hasta bakıcısından kat görevlisine ve idari personeline kadar herkes oğlum için çok ilgilendi hepsine ayrıayrı teşekkür ediyorum" dedi.

"MESLEK HAYATIMIN EN GÜZEL OLAYI"

Hamdi'nin doktoru Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Şemşit, Mantar ailesine hiçbir zaman ümitlerini kaybetmemeleri gerektiğini belirterek, "Bunun en güzel örneği 12 gün boyunca yaşam destek makinelerinde bağlı olan ve beyin ölümü gerçekleşen Hamdi Mantar'ın yeniden hayata dönmesidir. Bu olay tüm hastalarımızın umutsuzluğa kapılmadan hayata sarılmaları gerektiğini gösterir" diye konuştu.

Op. Dr. Şemşit, "Hamdi, Devlet Hastanesi'nde tedavisi yapıldıktan sonra yoğun bakım cihazının olmaması ve emboli atmasından dolayı bize sevk edildi. İlk geldiğinde şuuru kapalıydı ve kandaki oksijen seviyesi yüzde 40'lardaydı. Normalde olması gerekenin yarısından daha az bir seviyedeydi. Yaklaşık 12 gün ciddi bir tedavi yaptık. Bu dönem zarfında Hamdi'nin şuuru hep kapalıydı. Ben ailesine hiçbir zaman ümitlerini kaybetmemeleri gerektiğini her zaman bir ümidin var olduğunu söylemiştim. Yoğun bakımdaki12'nci gününde hayatımın en güzel olayları arasında yer alan bir şey gerçekleşti ve hayat destek makinelerinin fişini çektiğimiz Hamdi, yeniden hayata döndü" şeklinde konuştu.

Şemşit, "Biz ailesine her şeye hazırlıklı olmalarını söyledik. Anestezi uzmanı ve kardiyoloji uzmanıyla birlikte cihazdan çekelim, kendi soluk alıp vermesine bakalım dedik. Hamdi o güne kadar hiç kendi soluk alamıyordu. Yavaş yavaş cihazdan çektik. İlk başlarda durumu kötüydü. Hatta bir ara solunumu durdu. Ancak ondan sonra Hamdi'nin direnç gösterdiğini fark ettik. 10 saat içinde ciddi gelişme oldu. Şuuru yerine geldi ve Hamdi'yi yoğun bakımdan çıkartarak servise aldık. Yoğun bakımdaki tedaviler geneldeölümcül ve risklidir. Hamdi'nin kafa travması, genel vücut travması, çok sayıda kırıkların olması, kendisinin handikabıydı. Bunlara rağmen direnç göstermesi ve yeniden hayata dönmesi bizleri çok sevindirdi" dedi.

Hamdi Mantar'ın hastanede kaldığı süre içerisinde yanından bir an olsun ayrılmayan Yoğun Bakım Hemşiresi Birsen Özkan ise, "3 yıldır yoğun bakım hemşiresi olarak görev yapıyorum. Hamdi'nin beyini çok fazla etkilenmişti. Kurtulacağını hiç düşünmüyordum. Tepki vermesi gereken zamanlarda hiçbir tepki vermiyordu. Uyanmasını beklemediğimiz bir zamanda uyandı ve hepimizi çok şaşırttı. Gözlerini açtıktan sonra çok kısa sürede kendini toparladı, GATA'ya gitmeden önce birkaç kelime konuşabiliyordu. Hastamızındüzelmesi ve sağlığına kavuşması bizi mutlu etti" diye konuştu.

Hamdi'nin solunumu durduğunda ve solunum cihazından söküldüğü esnada yanında olan Yoğun Bakım Hemşiresi Zeynep Ateş ise, olaydan çok fazla etkilendiğini belirterek, "Bir yıldır yoğun bakımda görevliyim. Hamdi tedavisi süresince ilk defa cihazlar söküldükten sonra tepki verdi. O ana kadar hiçbir hayat belirtisi yoktu. Ben yaşamaz diyordum. Çünkü hiçbir belirti yoktu. İnanamadım" dedi.

yenişafak



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,170 µs