En Sıcak Konular

'Önlemimizi alıyoruz'

12 Nisan 2012 20:40 tsi
'Önlemimizi alıyoruz' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusundaki son gelişmelerle ilgili İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye mülakat verdi.

Ahmet Davutoğlu, 24 Şubat'ta Annan arabulucu olarak göreve başladığında yaklaşık 9 bin Suriyeli mültecinin bulunduğunu, şimdi ise bu rakamın 25 bini bulduğuna dikkat çekti. Suriye rejimi 26 Mart'ta Annan barış planını kabul ettiğini deklare ettiğinde ise Türkiye'nin 8 bin yeni mülteci aldığını hatırlatan Davutoğlu, "Bütün bunlar bize Esed'in ateşkes konusundaki takvimi suistimal ederek baskısını daha da arttırdığını gösteriyor. Bu sebeple Esed rejimine yeni bir süre daha verilmemeli." dedi.

Suriye meselesinin insani yardım ve güvenlik olmak üzere iki yönü olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, ilki konusunda Alevi, Sünni, Hıristiyan, Kürt ayırt etmeksizin rejimin baskısından Türkiye'ye kaçan herkesi kabul ederek yardım ettiklerini ifade etti.

Güvenlik konusunda ise Suriye askerlerince geçtiğimiz günlerde Türkiye sınırına ateş açılarak ikisi Türk olmak üzere 4 kişinin yaralandığına ve sınır ihlali yapıldığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı, "Bu durum gösteriyor ki sınırdaki insani yardım trajedisi, ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit eden riskli bir duruma dönüşüyor." diye konuştu.

Türkiye olarak öncelikli beklentilerinin Annan barış planının başarıya kavuşması olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer bu plan başarısız olur, bölgesel ve uluslararası güçler de Suriye rejimine herhangi bir karşılık vermezse, tabiiki ulusal güvenliğimizi korumak ve katliamdan ülkemize kaçan insanlara yardım etmek için gerekli olan hazırlığı yapma hakkına sahibiz."

"Suriye içindeki sivilleri koruma konusunda Türkiye askeri bir müdahale yapacak mı?" şeklindeki soruya Davutoğlu, bu konunun BM Güvenlik Konseyi'nin vazifesi olduğunun altını çizerek, "1 yıldır devam eden şiddet olaylarında on binlerce kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi hapiste ve birçok kişi ülkesini terk etmek zorunda kaldı. BM Güvenlik Konseyi böyle bir konuda harekete geçmeyecek de ne zaman geçecek!" diyerek konseyi ağır bir dille eleştirdi.

Ulusal güvenliği korumak veya Suriye halkına insani yardım söz konusu olduğunda gerekeni yapacaklarını vurgulayan Davutoğlu, "Ancak, örneğin Türkiye sınırımızdan uzakta Humus gibi şehirlerde yaşayan insanların korunması için uluslararası toplumun sorumluluğu ne olacak? Dolayısıyla BM Güvenlik Konseyi'nin tek ses ve tek politikaya sahip olarak Suriye rejimine güçlü ve doğru mesajı vermesinin tam zamanıdır." diyerek sözlerini noktaladı.

(CİHAN)

Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs