En Sıcak Konular

BM'den Suriye açıklaması

12 Nisan 2012 18:24 tsi
BM'den Suriye açıklaması "Sahadaki durumu tam olarak değerlendirmek mümkün değil. Ancak durum şu an daha sakin görünüyor"

Suriye'ye ateşkes için tanınan süre bu sabah saatlerinde doldu. Ancak güne sakin başlayan Suriye'deki sessizlik öğle saatlerinde bozuldu. Birleşmiş Milletler (BM), "Sahadaki durumu tam olarak değerlendirmek mümkün değil. Ama şu an daha sakin görünüyor" açıklaması yaptı.

Suriye'de aylardır ordu ile silahlı muhalifler arasında süren çatışmalarda ateşkesin sağlanması için BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından verilen süre TSİ 06.00'da sona erdi.

Suriye'den ilk gelen haberler ateşkes gününün sakin geçtiği yönünde olmasına rağmen, öğle saatlerinde hem muhalifler hem de hükümet can kayıpları yaşandığına dair açıklamalarda bulundu.

Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) öğle saatlerinde yapılan açıklamada, ülkede ateşkes saatinden sonra üç sivilin öldürüldüğü, onlarca kişinin de tutuklandığı iddia edildi.

Suriye devlet televizyonu ise "Annan planını sabote etmeyi amaçlayan teröristlerin" TSİ 08.00'de düzenlendiği saldırıda bir subayın öldürüldüğünü, 24 askerin de yaralandığını bildirdi. Haberde, "Halep'te yol kenarına bomba yerleştiren teröristler, subayları taşıyan bir otobüsü hedef aldı" denildi.

BM'DEN İLK AÇIKLAMA
Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Sahadaki durumu tam olarak değerlendirmek mümkün değil. Ancak durum şu an daha sakin görünüyor" diye konuştu.

Ban, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, Suriye'ye en kısa zamanda gözlemci ekibi göndermek için BM Güvenlik Konseyi'yle çalıştıklarını sözlerine ekledi. Hazırlıklar için Norveçli Tümgeneral Robert Mood'un yarın Suriye'ye gideceğini belirten Ban, Suriye hükümetinin sözlerinin eylemleriyle bağdaşması gerektiğini ifade etti.

ANNAN MEMNUN
Suriye krizi konusunda BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren Annan, toplantı öncesi yayımladığı açıklamada, "Suriye'de durumun nispeten sakin olduğu yönündeki haberler beni cesaretlendirdi" dedi.

Reuters'a konuşan diplomatların ifadelerine göre, Annan BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'nin planı tam olarak uygulamadığını söylerken, ateşkesin de kırılgan olduğunu belirtti.

Annan'ın önerdiği plan çerçevesinde Suriye ordusunun ağır silahlarıyla birlikte kentlerden çekilmesi öngörülüyor. Annan ayrıca ordunun yanı sıra muhalif gruplara da ateşkese uyma çağrısı yapıyor.

MUHALİFLERDEN GÖSTERİ ÇAĞRISI
Muhalifler ise Suriyelilerden Esad aleyhinde gösteri düzenlemelerini isteyerek, ateşkesi "test etmeye" çağırdı.

AFP'ye konuşan Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, “Halkı gösteri yapmaya ve kendini ifade etmeye çağırıyoruz çünkü bu mutlak bir hak” dedi.

Galyun, "Eğer ülkeye çoğulcu ve demokratik bir hükümet getirmeyecekse Annan planının da bir değeri kalmaz. Bu geçiş sürecinde atılacak ilk adım da insanlara gösteri hakkı vermek, basın ve ifade özgürlüğünü sağlamaktır" diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs