En Sıcak Konular

Eroğlu: KKTC güvenli ve güvenceli bir devlet

12 Nisan 2012 15:51 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'de yatırımlar ve gelecek için tehlike söz konusu olmadığını, KKTC'nin güvenli ve güvenceli bir devlet olduğunu ifade ederek, İslam ülkeleri yatırımcılarına hitaben, ''Geliniz ülkemize yatırım yapın. Yatırım yapar

KKTC Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) İslam Kalkınma Bankası'nın ortak organizasyonunda ''fırsatlar adası'' sloganıyla Türk Telekom sponsorluğunda düzenlenen Kuzey Kıbrıs'ta Yatırım konulu forumun açılışında konuşan Eroğlu, geçen hafta sonu İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun konuğu olarak Cidde'ye yaptığı ziyaretin ardından forumun yapıldığını belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

KKTC'ye yatırım yapılması için büyük gayret sarf eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na da teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yıllardır özlemle beklediklerinin artık gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Eroğlu, forumun dost ve kardeş ülkelere yeni ufuklar ve işbirlikleri yaratacağına inandıklarını belirterek, KKTC'nin küçük ekonomiye sahip olsa da büyük yatırım imkanları bulunduğunu; bugün olduğu gibi kendisinin Başbakan olduğu hükümetler döneminde de bu yatırım imkanlarını artırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Cidde ziyaretinin de bu amacı taşıdığını ifade eden Eroğlu, Türkiye'nin desteğiyle birçok altyapı konusunda önemli mesafeler kat ettiklerini, şimdi 7 Mart 2014'te Türkiye'den gelmeye başlayacak yılda 75 milyon metreküplük suyla üniversiteler yanında tarımda da büyük atılımlara hazırlandıklarını anlattı.

Sevecen, hoşgörülü, başarılı bir halka sahip oldukların belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, yatırımcılar için kaliteli işgücü de bulunduğunu söyledi. İhtiyaç duyulacak alanlarda işgücünü eğitmenin de mümkün olduğunu ifade eden Eroğlu, ülkenin yatırım koşullarının iyileştirilmesi çabalarının da sürdüğünü belirtti.

BUGÜNKÜ FIRSATLAR GELECEKTE OLMAYABİLİR

''KKTC bugün yabancı yatırımcılara uygun fırsatlar sunmaktadır. Bugün uygun olan fırsatlar gelecekte olmayabilir. Bunlar iyi değerlendirilmeli. Bugün bu fırsatları değerlendirenler, gelecekte bunları arayanlara göre daha avantajlı hale gelecek'' diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Yatırım Geliştirme Ajansı'nın (YAGA) kurulmasıyla yatırımcılara önemli bir kolaylık sağlandığını anlattı.
''KKTC güvenli ve güvenceli bir devlettir'' ifadesini kullanan Eroğlu, Türkiye'nin desteğiyle gelişerek dünyaya entegre olmakta kararlı olduklarını, farklı düşünenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını vurguladı.
Eroğlu, ''Yatırımlar ve ülkenin geleceği için en küçük bir tehlike söz konusu değildir'' diye konuştu.

TOP BM'DE

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın ''Gelecek belirsizliği gibi kaygılarla yatırımları asla ertelemeyin. Gelecek mutlaka daha iyi olacak. Şartlar ne olursa olsun, görüşmeler ne olursa olsun KKTC daha iyiye gidecektir'' dediğini de anımsatan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerine de değinerek, adada kalıcı bir çözüm istediklerini; topun BM'de olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un vereceği kararla tarihi bir rol oynayacağını ifade eden Eroğlu, uygulanabilir, kalıcı bir anlaşmanın bölge ve dünya için de örnek olacağını vurguladı.

Rum tarafının statükoyu sürdürmeyi amaçladığını; AB'yi kullanarak Kıbrıs Türk halkını ezmek, egemenliği altına sokmak istediğini belirten Eroğlu, bugünkü statükonun Kıbrıs Türkü'nün aleyhine, belirsizlik algısı yaratan, zarar veren bir durum olduğunu söyledi.

Derviş Eroğlu, müzakereler sürecinin aleyhlerine bir sürece dönüştüğünü, ne yapmaya kalksalar ''görüşmeler sürüyor, oraya odaklanın'' denildiğini kaydederek, ''Bırakınız gençlerimiz dünyaya açılsın, yarışsın, çağdaş dünyada yerimizi alalım, sivil toplum örgütlerimiz dünyadaki muhataplarıyla buluşsun, uluslararası örgütlere üye olsun'' dediklerinde de aynı karşılığı aldıklarını anlattı.

Rum tarafı anlaşma istemiyorsa artık Kıbrıs Türk halkının önünün tıkanmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkını belirsizlik içinde bırakacak bir sürecin devam ettiricisi olmak istemediklerini belirtti, ''40 yıl yeter, bir 40 yıl daha Rumları beklemek istemiyoruz, bunu dayatma hakkı da kimsenin yoktur'' dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkına yapılanların arkasında ''Acaba İslam ülkesi olması mı yatıyor'' diye düşünmeden de edemediklerini belirterek, İslam ülkelerinin Filistin halkını daha sıcak kucaklamasını ve KKTC halkına uygulanan ambargoların kaldırılması için çalışmasını istedi.

Eroğlu, dünyanın gerçeği, ambargoları görmesi açısından forumun önemine işaret ederek, konuşmasını, ''Geliniz ülkemize yatırım yapın, gelin biz kazanalım, biz kazanalım. Yatırım yaparsanız pişman olmayacaksınız'' çağrısıyla tamamladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekildi

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohammed Ali, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı ve diğer yetkililer, forum kapsamında kurulan standları gezdi

İKİSİ DE KAYSERİLİ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohammed Ali ile sohbet ederken, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Kayserili olduğunu anlattı. O sırada, İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Kayserili olduğunu hatırlatınca Eroğlu, ''Şimdi mal satarız'' diye espri yaptı.

AA



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,836 µs