En Sıcak Konular

Demircan: Yargı sürecinin başlaması fevkalade

12 Nisan 2012 13:56 tsi
54. Refah-Yol Hükümeti Devlet bakanlarından, eski Samsun Milletvekili, HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Demircan,28 Şubat soruşturmasını değerlendirdi.

54. Refah-Yol Hükümeti Devlet bakanlarından, eski Samsun Milletvekili, HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Demircan, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin, ''Yargı sürecinin başlaması fevkalade iyi bir şey'' dedi.Demircan,  28 Şubat soruşturmasını değerlendirdi.

''Yargı sürecinin başlaması fevkalade iyi bir şey'' diyen Demircan, ''Türkiye'de millet iradesine karşı, milletten yetki almadan ülkeyi bir şekilde yönetme girişiminde bulunan bu anlayış, yalnızca 28 Şubat ile sınırlı değildi. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan hep bu anlayışın ürünleriydi'' diye konuştu.

Türkiye'nin 60 yıllık demokrasi tarihinin 27 Mayıs ile başlayan 5 ciddi müdahaleye maruz kaldığını vurgulayan Demircan, ''Bu müdahaleler, ülkeye ve millete yapılmış en büyük haksızlıklardı. Bizim görev yaptığımız dönemde gerçekleşen 28 Şubat ile milletin üzerinde bin yıl devam edecek psikolojik baskı oluşturulmaya çalışmışlardır ama şunu herkes görmeli ki milletle kavga edilerek bir yere varılmaz'' dedi.

-''Baskılardan nefes alamaz durumda çalışmaya gayret ettik''-

Ahmet Demircan, 54. Hükümet'te görev aldığı dönemde ülkenin sorunlarını çözerken, milletin iradesiyle icrai faaliyette bulunurken, tamamen hukuk dışı bir tutumla engellendiklerini belirterek, ''Anayasa ve yasalarda yargıya hiç kimse telkinde dahi bulunamaz denilirken yargı üst kurullarına brifingler verilmiş, andıçlar ortalıklarda uçuşmuş, siyasi kadrolara baskılar yapılmış, hükümetin faaliyet yapamaz hale gelmesi için her türlü baskı uygulanmıştır. Görev süremiz içerisinde baskılardan nefes alamaz durumda çalışmaya, milletin sorunlarını çözmeye gayret ettik'' ifadelerini kullandı.

-''Milletin dört gözle beklediği bir süreç''-

Kıdemli binbaşı rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yaparken, 28 Şubat sürecinde Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Ordu'dan uzaklaştırılan Mustafa Hacımustafaoğulları, 28 Şubat Soruşturmasına ilişkin, ''Milletin dört gözle beklediği bir süreç başlatılmıştır ve inşallah sonuna kadar gider'' dedi.

Hacımustafaoğulları da 1997 yılının aralık ayında YAŞ kararıyla görevinden uzaklaştırıldığını hatırlattı.

Türkiye'nin geleceğe daha güvenli adımlarla yürümesi, güçlü ve kendisine güvenen bir anlayışla bölgesinde hak ettiği noktaya gelmesi için geçmişe dönük bütün darbelerle yüzleşmesi gerektiğini savunan Hacımustafaoğulları, toplumsal olarak en büyük handikabın darbe geleneği olduğunu söyledi.

TSK'nın yönetime el koyduğu 12 Eylül 1980'de doğan çocuklar şimdi 30 yaşında olduğu için o dönemin sıkıntılarını ancak 50 yaş ve üzerindeki kişilerin anımsayabileceğini belirten Hacımustafaoğulları, buna karşı 28 Şubat'ı hala etkileri hissedilen, milletin üzerinden olumsuz etkilerini atamadığı bir süreç diye niteledi.

Hacımustafaoğulları, 28 Şubat'ın, Türkiye'de ekonomik, sosyal ve siyasal hayatı alt üst eden, TSK'nın kendi görevi dışında siyasete müdahale ettiği, TBMM'yi görevinden uzaklaştırdığı, milletin tercih ettiği siyasal aktörleri devre dışı bıraktığı post modern bir darbe olduğunu dile getirerek, mutlaka bununla yüzleşilmesi gerektiğini, süreçte aktif olarak rol alanların bunun hesabını vermesi gerektiğini anlattı.

-''Mutlaka hesabı sorulmalı''-

Bugün gözaltı kararı verilen emekli Orgeneral Çevik Bir'in, 28 Şubat sürecinin kudretli paşalarından biri olduğunu ifade eden Hacımustafaoğulları, şöyle devam etti:

''Çevik Bir ve onun yanındaki bazı kişiler ülkeye zarar verdiği gibi, uluslararası siyasal alanda yanlış mecralara girmemize sebep oldular. Burada kişisel menfaatler de söz konusu. Mutlaka bunun hesabı sorulmalı. Çünkü bu ülkeye, bu millete zarar verildi. Soruşturmayı çok olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Milletin dört gözle beklediği bir süreç başlatılmıştır ve inşallah sonuna kadar gider. Bu iş bugün gözaltına alınmasına karar verilen kişilerle sınırlı değil. O süreçte Genelkurmay Başkanı olan İsmail Hakkı Karadayı, asıl bu işin başında olan, yani o darbeyi yapan kişi. O dönemde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Başkanı olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel. Bu işin siyasal anlamda asıl sorumlusu odur. Ordu'yu bu şekilde bir darbeye yönlendiren MGK'nın başındaki kişi, Demirel'dir. 28 Şubat'ın bütün aktörleri yargı önünde hesap vermelidir.''

-''28 Şubat davasıyla alakalı da müdahil olacağız''-

Hacımustafaoğulları, 28 Şubat post modern darbesi olarak nitelediği olayın askeri ve siyasi kanadı dışında medya, iş adamları, sivil toplum örgütleri yönleri de bulunduğuna işaret ederek, bunların tamamının yargı önünde hesap vereceğini ümit ettiğini söyledi.

TSK'da 28 Şubat sürecinde binlerce insanın mesleğinden edildiğini, çok zor ve sıkıntılı bir hayat yaşamak zorunda bırakıldığını hatırlatan Hacımustafaoğulları, ''Bugün başlayan soruşturma devam etmese bile davalarımız sürüyor. Bu süreçte bu hukuksuz uygulamayı yapanlarla hukuk zemininde mücadelemizi sürdürüyoruz. Tabi ki, 28 Şubat davasıyla alakalı da müdahil olacağız'' diye konuştu.

Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs